Reisadvies Pakistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 04-03-2019 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

Het luchtruim boven Pakistan is weer open. De dreiging van terrorisme blijft in heel Pakistan bestaan. Ga goed voorbereid op reis. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

Kaart bij reisadvies Pakistan
Download 'Kaart bij reisadvies Pakistan' (PDF, 570 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Islamabad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Het luchtruim boven Pakistan is weer open.De dreiging van terrorisme blijft in heel Pakistan bestaan, ook in de relatief veiligere gebieden. In de provincies Baluchistan en Khyber Phakhtunkhwa (KPK) komen regelmatig aanslagen voor. Houd er rekening mee dat drukbezochte openbare plaatsen een doelwit kunnen zijn van aanslagen. Bijvoorbeeld markten, hotels, clubs, restaurants, gebedshuizen en scholen. Ook kunnen politie- en militaire instellingen (inclusief controleposten) doelwit zijn.

Volg de instructies van de autoriteiten op en blijf ook via de lokale media op de hoogte van de ontwikkelingen.

Demonstraties vinden in Pakistan regelmatig plaats. Wees alert en probeer niet op te vallen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media. 

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Voor alle reizen naar en in Pakistan gelden de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • bereid uw reis en verblijf goed voor met een zakencontact of vertrouwenspersoon ter plaatse;
 • stel u voor vertrek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Pakistan;
 • weet wat u gaat doen in het geval van een veiligheidsincident of een medisch noodgeval;
 • bij aankomst op het vliegveld: zorg dat een plaatselijke contactpersoon of een auto met chauffeur van het hotel u ophaalt;
 • beperk uw verplaatsingen en plan deze goed. Deel uw verblijfplaatsen en verplaatsing(en) mee aan een contactpersoon en registreer deze ook in het online registratiesysteem;
 • volg het plaatselijke nieuws en vermijd verplaatsingen ten tijde van ongeregeldheden;
 • vermijd drukke publieke plaatsen, grote groepen mensen, demonstraties , politie- en militaire posten;
 • draag steeds een goed werkend communicatiemiddel (mobiele- of satelliettelefoon) bij u. Bij grote demonstraties schakelen de autoriteiten het mobiele netwerk soms uit;
 • voorkom routine in uw verplaatsingen, varieer in routes en tijdstippen.

Openbaar vervoer is onveilig

Reis niet per openbaar vervoer in Pakistan. Het openbaar vervoer is regelmatig doelwit van aanslagen. Hoteltaxi’s zijn in Islamabad en Lahore een betere manier om te verplaatsen. Ook zijn lange afstandsbussen tussen de steden Lahore en Islamabad een mogelijkheid. Gebruik dan de bekende, grotere bedrijven zoals het bedrijf Daewoo.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 1112 (vanaf mobiele telefoons) 15 (politie), 1122 (ambulance), 16 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Islamabad

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Islamabad op de website. U kunt niet altijd hulp krijgen in Pakistan. Vooral buiten de grote steden is consulaire hulp beperkt mogelijk.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar de volgende gebieden:

 • de provincie Khyber Phakhtunkhwa (KPK);
 • Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA);
 • de provincie Baluchistan;
 • het grensgebied met India;
 • het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan, India en op de grens met China.

De veiligheidssituatie in deze gebieden is slecht en is onvoorspelbaar. Ook vinden hier regelmatig aanslagen plaats.

Het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan en India  is een gemilitariseerde zone waar regelmatig gewapende incidenten voorkomen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • het administratief bestuurlijke gebied Gilgit Baltistan;
 • locaties rond de stad Islamabad (Taxila, Khanpurdam, Nathiagali, Murree);
 • de provincie Sindh (inclusief Karachi). In het centrum van Karachi is de veiligheidssituatie in een aantal wijken zoals Defence/DHA, Clifton en delen van Saddar beter dan in andere delen van de stad. Hier zijn ook de beter beveiligde hotels en kantoren;
 • de provincie Punjab;
 • de provincie Jammu en Kasjmir

Kasjmir is door India en Pakistan betwist gebied. Vermijd de omgeving rond de bestandslijn. Kijk voor het advies over de oostelijke kant van de bestandslijn naar het reisadvies van India.

Reist u naar deze gebieden, bijvoorbeeld voor zaken of voor uw werk? Bereid u goed voor. Zie ook rubriek ‘Algemeen’.

Let op, er gelden veiligheidsrisico’s

Let op, er gelden veiligheidsrisico’s voor de steden Islamabad, Lahore, Sialkot, Faisalabad. Dit geldt ook voor reizen over de weg tussen de steden Islamabad en Lahore.

Let op, er gelden veiligheidsrisico’s voor het zuidoostelijke gedeelte van de provincie Jammu en Kasjmir. In deze gebieden is het relatief veilig vergeleken met de rest van het land. Bereid uw reis goed voor en wees alert. 

Naar boven

Criminaliteit

In Pakistan komt zware criminaliteit voor. Vooral in grote delen van de stad Karachi. Houd rekening met:

 • gewapende (auto-)overvallen;
 • berovingen;
 • ontvoeringen;
 • moorden;
 • explosies in openbare plaatsen, zoals markten, kantoren en openbaar vervoer;
 • sektarisch geweld of religieus geïnspireerd geweld;
 • geweld tegen seksuele minderheden.

Ontvoeringen van buitenlanders

Ook buitenlanders zijn soms doelwit van ontvoeringen. Soms verkopen de ontvoerders hun gijzelaars door aan politiek georiënteerde of extremistische organisaties. Daardoor kan een ontvoering meer dan een jaar duren.

Naar boven

Terrorisme

Er is een serieuze dreiging van terroristische aanslagen in Pakistan. De veiligheidssituatie is instabiel en onvoorspelbaar. Vooral in plaatsen als Quetta en Peshawar komt regelmatig terroristisch geweld voor. Houd rekening met bomaanslagen en aanvallen met explosieven en vuurwapens. Vaak zijn de aanslagen gericht op politie- en militaire instellingen (inclusief controleposten) of andere overheidsinstellingen. Ook zijn drukbezochte openbare plaatsen, zoals markten, hotels, clubs, restaurants, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen, vaak doelwit.

Sektarisch geweld

In sommige gebieden komt sektarisch geweld voor. Bijvoorbeeld geweld tussen aanhangers van verschillende Islamitische stromingen. Gebedshuizen en woonwijken van minderheden zijn dan een mogelijk doelwit.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Negatieve houding tegen westerlingen

Er zijn anti-Amerikaanse gevoelens, die ook gevolgen kunnen hebben voor Nederlanders en andere buitenlanders. Houd rekening met plaatselijke gewoonten, zoals bijvoorbeeld op het gebied van kleding. Gedraag u niet opvallend en vermijd de omgeving van moskeeën na het vrijdaggebed.

Homoseksualiteit en intimiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Pakistan. Er wordt in Pakistan anders gekeken naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar dan in Nederland. Ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit kan tot heftige reacties leiden. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Moesson

In Pakistan loopt de moessonperiode van maart tot en met augustus. Houd rekening met eventuele overstromingen en/of aardverschuivingen tijdens de moesson. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen

Vooral het noorden van Pakistan is aardbevingsgevoelig. Bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Deze gebieden zijn slecht bereikbaar voor hulpdiensten.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Pakistan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Bereid uw reis goed voor:

 • verdiep u voor vertrek in de Pakistaanse gewoonten;
 • zorg dat uw reisdocumenten en verzekeringen in orde zijn;
 • informeer naar de in Pakistan geldende douanebepalingen;
 • de meeste zakenreizigers verblijven in hotels van gevestigde ketens zoals Avari, Serena en Pearl Continental, Marriott en Mövenpick;
 • wilt u buiten de grote steden reizen in Pakistan? Dan heeft u in veel gevallen een zogenaamd ‘non-objection certificate’ (NOC) nodig. Uw lokale contact kan dit aanvragen bij de Pakistaanse autoriteiten.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven