Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-03-2019 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Oman
Download 'Kaart bij reisadvies Oman' (PDF, 192 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Muscat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De grensposten tussen Jemen en Oman zijn open. Reist u van Jemen naar Oman? Houd dan bij de grens rekening met een oponthoud van enkele weken. Het kan lang duren voordat u toestemming krijgt Oman in te reizen. De Omaanse autoriteiten kunnen vragen om een bewijs waaruit blijkt dat u Oman weer zult verlaten. Bijvoorbeeld een vliegticket. U moet laten zien dat u de kosten van verblijf, verzekering en doorgaande reis kunt betalen.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Oman.

Verkeersveiligheid

Pas op in het verkeer. Reis bij voorkeur overdag. Buiten de stad kan reizen over onverlichte wegen gevaarlijk zijn. Auto’s, vrachtauto’s, voetgangers en kamelen zijn niet te zien. Wilt u de woestijn intrekken? Gebruik dan een geschikt voertuig om mee in de woestijn te rijden. Ga niet alleen maar doe dit met meerdere auto’s. Zorg voor meer dan voldoende drinkwater!

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Oman op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 9999.

Nederlandse ambassade in Muscat

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Muscat op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

In de Arabische Zee voor de kust van Oman zijn piraten actief. De commerciële vaart en ook particuliere zeiljachten lopen risico op kaping. Vaar dus alleen als u geen andere mogelijkheden heeft. Een website met informatie over risico's op kaping is: Maritime Security Centre Horn of Africa.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Gedrag en kledingvoorschriften zijn anders dan in Nederland. Voor vrouwen is het bijvoorbeeld verstandig bedekkende kleding te dragen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd.

Reizen in de Oman als u ongehuwd en zwanger bent

Als ouders bij geboorte van een kind, in Oman, niet gehuwd zijn kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen (bijvoorbeeld het krijgen van een geboorteakte). Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had.

Streng toezicht op verkeersregels

Let op! De autoriteiten zijn streng in de handhaving van de verkeersregels. Voor overtreding van de verkeersregels kunt u hoge boetes krijgen of zelf een gevangenisstraf.

Geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden

Maak geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Oman. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Oman kunnen cyclonen voorkomen. Volg in dat geval de adviezen van de Omaanse autoriteiten op.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg het advies van de lokale autoriteiten. Voor meer informatie over de cycloon, klik op de Engelstalige website van de Tropical Storm Risk.

In Oman zijn er veel wadi’s. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snel stromend water komt dan plotseling op. Deze ‘flash floods’ sleuren alles en iedereen mee.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Oman heeft u ook een visum nodig. Dit visum kunt u het beste online aanvragen (E-visum). Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Oman in Den Haag

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven