Reisadvies Oman | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 09-07-2021 | Nog steeds geldig op: 29-07-2021

De kleurcode voor Oman is oranje, want het land is door het coronavirus een zeer hoog-risicogebied. Reis alleen naar Oman als dat noodzakelijk is. Als u vanuit Oman naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen, moet u een quarantaineverklaring bij u hebben en moet u bij thuiskomst verplicht in (thuis) quarantaine. Door de stijging van het aantal coronabesmettingen in Oman is de gezondheidszorg in Oman overbelast. Ziekenhuizen en klinieken liggen vol op dit moment. Het is niet zeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden. De overheid heeft nieuwe lockdown maatregelen afgekondigd. Van 16 juli 2021 tot 31 juli 2021 zal er een avondklok gelden van 17.00 uur tot 04.00 uur. Tijdens het Eid al Adha feest van 20 juli 2021 tot en met 22 juli 2021 zal een totale lockdown van kracht zijn. Niemand mag zich dan buiten begeven, niet te voet en niet in een voertuig. Meer informatie over de in Oman en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Download 'Kaart bij reisadvies Oman' (PDF, 199 kB)

Reischecklist Oman

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Oman favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Oman geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.
 • Voor Oman heeft u voor een verblijf van langer dan 14 dagen een visum nodig. Dit visum kunt u het beste online aanvragen (E-visum).  Voor een verblijf korter dan 14 dagen zijn Nederlanders niet visumplichtig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Oman een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Oman een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname waaronder de behandeling van COVID-19. Een ziektekostenverzekering die de kosten voor behandeling van COVID-19 dekt, is een van de voorwaarden om Oman binnen te kunnen reizen. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oman. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Oman. Er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Piraten

In de Arabische Zee voor de kust van Oman zijn piraten actief. De commerciële vaart en ook particuliere zeiljachten lopen het risico gekaapt te worden. Vaar hier dus alleen als u geen andere mogelijkheden heeft. Meer informatie over risico's op kaping vindt u op de website Maritime Security Centre Horn of Africa.

Natuurgeweld

Cyclonen

In Oman kunnen cyclonen voorkomen. Volg in dat geval de adviezen van de Omaanse autoriteiten op. Meer informatie over cyclonen vindt u op de Engelstalige website Tropical Storm Risk.

Flash floods

In Oman zijn er veel wadi’s. Deze droge rivierbeddingen kunnen bij regen gevaarlijk zijn. Snelstromend water komt dan plotseling op. Deze ‘flash floods’ sleuren alles en iedereen mee en zijn vaak dodelijk.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Oman en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Oman

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Oman inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Alleen Omaanse staatsburgers en ingezetenen in Oman mogen het land inreizen. Alle toeristen en andere tijdelijke bezoekers mogen Oman niet in, ook niet als ze een geldig visum hebben. Oman uitreizen blijft wel mogelijk.

Iedereen die Oman inreist moet verplicht 7 dagen in hotelquarantaine en op de 8e dag nog een keer een PCR-test afnemen.

Voor aankomst in Oman moet u voldaan hebben aan de volgende voorwaarden:

 • U moet zich voor vertrek registreren voor de PCR-test die u verplicht moet afnemen bij aankomst in Oman en u moet de ‘Tarassud+’ app van het Omaanse Ministerie van Gezondheid downloaden op uw telefoon. 
 • U moet een negatieve PCR-testuitslag voor COVID-19 laten zien, die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Oman en die in het Engels of Arabisch is opgesteld.
 • U moet in het bezit zijn van een ziektekostenverkering, die de kosten voor behandeling van COVID-19 voor minstens een maand dekt.
 • U moet uw hotel via het Sahala-platform reserveren. Uw luchtvaartmaatschappij is verplicht u te weigeren als u geen bewijs heeft van een boeking via het Sahala-platform. De kosten voor het hotel betaalt u zelf.

Na aankomst in Oman bent u verplicht een (2e) PCR-test te laten afnemen door de Omaanse autoriteiten. Daarna geldt een quarantaineverplichting van 7 dagen. U bent verplicht om 7 dagen in een hotel in quarantaine te gaan. Deze quarantaine wordt via een track & tracing armband, die u bij aankomst ontvangt en de Tarassud+ app gemonitord. Een (3e) PCR-test op dag 8 bepaalt of uw armband zal worden verwijderd en u uit quarantaine kunt.

De enige uitzonderingen voor hotelquarantaine zijn reizigers jonger dan 16 jaar en personen ouder dan 60 jaar. Zij moeten thuis in quarantaine.

Grensovergangen

U kunt Oman niet over land in- of uitreizen. Alle grensovergangen over land zijn gesloten. De maatregel is genomen om de verspreiding van het COVID19-virus te beperken. De luchthavens zijn wel open. Alleen Omaanse staatsburgers en ingezetenen in Oman mogen het land inreizen.

Algemene maatregelen

De overheid van Oman heeft nieuwe lockdown maatregelen afgekondigd. Van 16 juli 2021 tot 31 juli 2021 zal er een avondklok gelden van 17.00 uur tot 04.00 uur.

Tijdens het Eid al Adha feest van 20 juli 2021 tot en met 22 juli 2021 zal een totale lockdown van kracht zijn. Niemand mag zich dan buiten begeven, niet te voet en niet in een voertuig.

Het dragen van een mondkapje is nog steeds verplicht in openbare ruimtes en moet iedereen 1,5 tot 2 meter afstand van elkaar houden.

Informatie van de lokale overheid over coronamaatregelen en -regels kunt u vinden op de app Tarassud+ van het ministerie van Gezondheid van Oman.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. In het geval van Oman (zeerhoogrisicogebied) moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Oman moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine moet, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Ook als u een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs heeft moet u een negatieve testuitslag kunnen overleggen en moet u in (thuis)quarantaine gaan.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Oman

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oman de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Vertrek vanuit Oman

Reist u vanuit Oman naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie over het Europees inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU op de website van Rijksoverheid.nl.

Gezondheidssituatie

Door de stijging van het aantal coronabesmettingen in Oman is de gezondheidszorg in Oman overbelast. Ziekenhuizen en klinieken liggen vol op dit moment. Het is niet zeker of de juiste specialistische medische zorg momenteel verleend kan worden.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oman te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Binnenlands vliegverkeer en vliegverkeer tussen Oman en verschillende internationale bestemmingen is mogelijk.

Wegverkeer

Pas op in het verkeer. Reis bij voorkeur overdag. Buiten de stad kan reizen over onverlichte wegen gevaarlijk zijn. Auto’s, vrachtauto’s, voetgangers, kamelen en ook verkeersdrempels zijn niet te zien.

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Oman op de website van de ANWB.

In de bergen rijden

Wilt u de bergen intrekken? Dan is vaak een auto met vierwielaandrijving noodzakelijk.

In de woestijn rijden

Wilt u de woestijn intrekken? Gebruik dan een geschikt voertuig om mee in de woestijn te rijden. Ga niet alleen, maar doe dit met meerdere auto’s. Zorg voor meer dan voldoende drinkwater!

Streng toezicht op verkeersregels

De autoriteiten zijn streng in de handhaving van verkeersregels. Voor overtreding van de verkeersregels kunt u hoge boetes krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Oman.

Gedrag en kledingvoorschriften

Gedrag en kledingvoorschriften zijn in Oman anders dan in Nederland. Voor vrouwen en mannen is het bijvoorbeeld aan te raden bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt). Er wordt een wet voorbereid om dit af te dwingen. Lichamelijk contact tussen man en vrouw in het openbaar wordt niet geaccepteerd. Houd hier rekening mee.

Reizen in Oman als u ongehuwd en zwanger bent

Als ouders bij geboorte van een kind in Oman niet gehuwd zijn, kan dit tot vervelende en langdurige problemen leiden. Dit zijn vooral administratieve problemen (bijvoorbeeld het krijgen van een geboorteakte). Uw verblijf kan daardoor veel langer duren dan u gepland had. Houd hier rekening mee.

Geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden

Maak geen foto’s van militaire en civiele vliegvelden in Oman. Fotografeer ook geen militaire objecten, militaire gebouwen, overheidsgebouwen en ambassades.

Homoseksualiteit en LHBTI

Homoseksualiteit is strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er is weinig sociale acceptatie voor LHBTI’s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse personen). Houd met beide rekening in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Oman en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 9999.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Oman

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Muscat.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven