Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-03-2019 | Nog steeds geldig op: 25-03-2019

Door de tropische cycloon Idai en hevige regenval is een groot deel van de provincies Sofala en Manica een noodgebied geworden. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar dit gebied (zie kaart). Zie verder de rubriek ‘De laatste ontwikkelingen’.

Kaart bij Mozambique
Download 'Kaart bij reisadvies Mozambique' (PDF, 527 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Maputo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Een groot deel van de provincies Sofala en Manica is door de cycloon Idai, de hevige regenval en de nog te verwachten regenval een noodgebied geworden. Door de hevige regenval kunnen ook in de hoger gelegen gebieden overstromingen voorkomen door rivieren die buiten de oevers treden. Wegen zijn overstroomd en bruggen zijn weggespoeld. Er is een tekort aan voedsel, drinkwater, brandstof en medicijnen. Telefoonverbindingen (zowel vast als mobiel) functioneren slecht en er is geen of onvoldoende elektriciteit. Geldautomaten werken niet. Door de situatie is er grote kans op water-gerelateerde ziektes als cholera en difterie. Reis daarom alleen als het strikt noodzakelijk is naar het gebied.

In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado zijn in de afgelopen periode herhaaldelijk gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Houd in het hele land rekening met onvoorspelbare incidenten. Zeker omdat er in 2019 verkiezingen worden gehouden. Een verkiezingsjaar kan aanleiding geven tot onrust.

Wees alert en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Mozambique  kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale en sociale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Reis niet met het openbaar vervoer in Mozambique. De staat van onderhoud van de voertuigen is vaak slecht en er wordt vaak hard en slecht gereden. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. De wegen zijn doorgaans onverlicht en er is een verhoogde kans op criminaliteit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (politie), 117 (ambulance), 198 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Maputo

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Maputo op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de districten Ibo, Palma, Mocimboa da Praia, Nangade, Macomia en Quissanga in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Mozambique.

De situatie in heel Mozambique is onvoorspelbaar.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan. Dat komt voornamelijk bij Somalië voor. Ook in Mozambique heeft zich een geval voorgedaan. Reist u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Houd hier dan rekening mee.

Naar boven

Criminaliteit

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden ook overvallen plaats. Vooral op plekken waar overvallers snel ongezien kunnen verdwijnen, zoals parken en struiken;
  • vermijd sloppenwijken;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • reist u met een auto? Houd dan de ramen dicht en de deuren gesloten, ook als u in een taxi zit. Toon geen kostbaarheden. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Er is risico op ontvoeringen. Tot nu toe zijn vooral zakenmensen hier het slachtoffer van geworden.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dit niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Stempel

Let erop dat de immigratiedienst van Mozambique een inreisstempel of uitreisstempel in uw paspoort zet als u het land binnenkomt of verlaat.

Politiecontrole

Wordt u door de politie aangehouden voor een standaardcontrole? Bijvoorbeeld tijdens een autorit? Blijf dan vriendelijk en raak niet geïrriteerd. Dat is de beste manier om te zorgen dat u snel uw reis kunt vervolgen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Houd tijdens het regenseizoen rekening met wateroverlast en overstromingen in het hele land. Daardoor kan infrastructuur beschadigd raken.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.  Wilt u meer informatie over reisdocumenten en visa? Informeer dan bij de ambassade van Mozambique in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt aan de grens of op het vliegveld een visum kopen. U moet dan een uitnodigingsbrief laten zien. De geldigheid van het visum is 90 dagen en een enkele binnenkomst. Als u meerdere binnenkomsten nodig heeft moet u een visum bij de ambassade in Brussel aanvragen.

Reist u via Zuid-Afrika naar Mozambique? Houd dan rekening met de aangescherpte regels

Voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen gelden strenge regels. Deze gelden ook als zij doorreizen via Zuid-Afrika. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika.

Naar boven

Tips van de ambassade

U bent in Mozambique verplicht u te identificeren met een geldig paspoort of geldig identiteitsbewijs. U bent strafbaar als u dit niet kunt laten zien. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd als origineel.

Verliest u uw originele identiteitsdocumenten? Zorg ervoor dat u goede kopieën op een veilige plek bewaart.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven