Reisadvies Mozambique | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-05-2019 | Nog steeds geldig op: 17-09-2019

Door de tropische orkaan Kenneth is in de provincie Cabo Delgado veel schade aangericht. Er zijn overstromingen en er is een grote kans op uitbraak van cholera vanwege vervuild drinkwater. Reis de komende dagen alleen als het noodzakelijk is naar dit gebied. De Nederlandse ambassade in Maputo volgt de situatie.

Kaart bij reisadvies Mozambique
Download 'Kaart bij reisadvies Mozambique' (PDF, 527 kB)

Reischecklist Mozambique

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar oranje gebieden te reizen als dat noodzakelijk is. Zie voor meer informatie de rubriek Veiligheidsrisico's.

Reist u naar Mozambique? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Mozambique favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Mozambique reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Mozambique in Brussel.
 • U kunt aan de grens of op het vliegveld een visum kopen. U moet dan een uitnodigingsbrief laten zien. De geldigheid van het visum is 90 dagen en betreft een enkele binnenkomst. Als u meerdere binnenkomsten nodig heeft, moet u een visum bij de ambassade in Brussel aanvragen. Bij de aanvraag van het visum moet het paspoort minstens twee lege bladzijden hebben.
 • Reist u via Zuid-Afrika naar Mozambique? Houd dan rekening met aangescherpte regels. Voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen, gelden strenge regels. Deze gelden ook als zij doorreizen via Zuid-Afrika naar andere landen. Kijk voor meer informatie op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid Afrika.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op Mozambique een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Mozambique een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Mozambique. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Mozambique. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Kuststrook tussen Palma en Pemba in de provincie Cabo Delgado

Door de tropische orkaan Kenneth is in de provincie Cabo Delgado veel schade aangericht. Er zijn overstromingen en er is een grote kans op uitbraak van cholera door vervuild drinkwater. Reis de komende dagen alleen als het noodzakelijk is naar dit gebied.

Noordoosten van de provincie Cabo Delgado

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de districten Ibo, Palma, Mocimboa da Praia, Nangade, Macomia en Quissanga in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado. In de omgeving van de stad Moçimboa da Praia en in meerdere districten in het noordoosten van de provincie Cabo Delgado, zijn de afgelopen periode gruwelijke aanvallen uitgevoerd door onbekende groepen op onschuldige burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar het noordoosten van de provincie Cabo Delgado.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn in dit gebied veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. De situatie in heel Mozambique in onvoorspelbaar.

Cycloon Idai

Door de cycloon Idai en erge regenval zijn delen van de provincies Sofala en Manica moeilijk te bereiken. De hoofdwegen Beira – Zimbabwe en Maputo – Beira zijn weer begaanbaar. Veel wegen zijn nog overstroomd en bruggen zijn weggespoeld. De situatie is aan het verbeteren. Telefoonverbindingen (zowel vast als mobiel) en elektriciteit werken soms nog slecht. Door het gebrek aan veilig drinkwater is er kans op water-gerelateerde ziektes als cholera en difterie. Ook is er verhoogd risico op malaria.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan. Met name bij Somalië. Ook in Mozambique heeft zich een geval van piraterij voorgedaan. Reist u naar of in de Indische Oceaan bij Mozambique? Houd hier dan rekening mee.

Incidenten door verkiezingen

Houd in het hele land rekening met onvoorspelbare incidenten. Zeker omdat er in 2019 verkiezingen worden gehouden. Een verkiezingsjaar kan aanleiding geven tot onrust.

Criminaliteit

Houd rekening met criminaliteit in Mozambique. Er komen zowel overdag als ’s nachts inbraken, gewapende overvallen en berovingen voor. Ook ontvoeringen komen voor. Tot nu toe zijn vooral zakenmensen hier het slachtoffer van geworden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden ook overvallen plaats. Vooral op plekken waar overvallers snel ongezien kunnen verdwijnen, zoals parken en struiken.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Reist u met een auto? Houd dan de ramen dicht en de deuren gesloten, ook als u in een taxi zit. Toon geen kostbaarheden. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Demonstraties

In Mozambique kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Natuurgeweld

Houd tijdens het regenseizoen in het hele land rekening met wateroverlast en overstromingen. Daardoor kan infrastructuur beschadigd raken.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale en sociale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Openbaar vervoer

Reis niet met het openbaar vervoer in Mozambique. De staat van onderhoud van de voertuigen is vaak slecht en er wordt vaak hard en slecht gereden. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. De wegen zijn doorgaans onverlicht en er is een verhoogde kans op criminaliteit.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Cholera

Door de tropische orkaan Kenneth is in de provincie Cabo Delgado een grote kans op uitbraak van cholera vanwege vervuild drinkwater. Reis de komende dagen alleen als het noodzakelijk is naar dit gebied.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Mozambique.

Identificeren

U bent in Mozambique verplicht u te identificeren met een geldig paspoort of geldig identiteitsbewijs. U bent strafbaar als u geen geldig identiteitsbewijs kunt laten zien. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd. Verliest u uw originele identiteitsdocumenten? Zorg ervoor dat u goede kopieën op een veilige plek bewaart.

Stempel

Let erop dat de immigratiedienst van Mozambique een inreisstempel of uitreisstempel in uw paspoort zet als u het land binnenkomt of verlaat.

Politiecontrole

Wordt u door de politie aangehouden voor een standaardcontrole? Bijvoorbeeld tijdens een autorit? Blijf dan vriendelijk en raak niet geïrriteerd. Dat is de beste manier om te zorgen dat u snel uw reis kunt vervolgen.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Mozambique en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 119
Ambulance: 117
Brandweer: 198

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Maputo

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Maputo.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven