Reisadvies Micronesië

Laatst gewijzigd op: 30-12-2021 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

Het reisadvies voor Micronesië is oranje. Er geldt een algemeen inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers. Micronesië heeft de grens door de COVID-pandemie tot nader order gesloten. Alleen ingezetenen en personen die een verblijfs- of werkvergunning hebben voor Micronesië worden toegelaten. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Micronesië is oranje. Micronesië is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Micronesië met vakantie te gaan. Reis alleen naar Micronesië als het noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn. 
 • Gaat u toch naar Micronesië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt. 
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Micronesia
Download 'Kaart bij reisadvies Micronesia' (PDF, 1,9 MB)

Reischecklist Micronesië

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Micronesië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Micronesië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Micronesië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in 'oranje' gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Natuurgeweld

Tropische stormen en orkanen

Op Micronesië kunnen van november tot april tropische stormen en orkanen met zware regenval voorkomen. Houd rekening met overstromingen en mogelijke aardverschuivingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u ter plaatse over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels) van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u op Micronesië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Micronesië inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Er geldt tot nader order een algemeen inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers. Alleen ingezetenen en personen die een werkvergunning hebben voor Micronesië worden toegelaten. 

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Micronesië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Micronesië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Micronesië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Er zijn geen directe Europese vluchten en ook weinig internationale vluchten naar de eilandengroep. De enige vliegtuigmaatschappij die naar Micronesië vliegt is United Airlines. Neem contact op met uw reisorganisatie voor de actuele informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De hoofdwegen zijn in redelijke staat, de secundaire wegen zijn slecht onderhouden en soms alleen toegankelijk met een 4x4. Er wordt aan de rechterkant van de straat gereden. Vermijd het rijden in het donker omdat de wegen niet altijd verlicht zijn. Ook voetgangers gebruiken de hoofdwegen.

Er is geen openbaar vervoer op Micronesië. De reiziger is aangewezen op onafhankelijke taxi’s (vooraf ter plaatse te reserveren) en/of huurwagens (te regelen via het hotel).

Bootverkeer

Er is weinig bootverkeer tussen de eilanden. De lokale operators vervoeren reizigers met kleine motorboten die niet voldoen aan de Europese normen die u gewend bent zoals reddingsvesten en andere veiligheidsuitrusting. 

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden.  Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Micronesië.  

Drugs

Het in bezit hebben van drugs (ook soft drugs) is strafbaar op Micronesië. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs kan leiden tot een gevangenisstraf en geld boete. Voor een overzicht van de straffen en de gevolgen hiervan kunt u lezen via de link van de overheid van Micronesië (informatie in het Engels).

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Homoseksualiteit/LHBTIQ wordt geaccepteerd in Micronesië en er zijn wetten tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Maar Micronesië blijft conservatief en openlijke uitingen van genegenheid tussen partners van hetzelfde geslacht kunnen beledigend worden opgevat. Houd hier rekening mee.

Valuta

Op Micronesië wordt in USD dollars betaald. Creditcards worden in de meeste hotels geaccepteerd. Er zijn beperkt ATM automaten beschikbaar.

Telefonische bereikbaarheid

Er is geen telefonische bereikbaarheid via uw mobiele telefoon met uw thuisland op Micronesië.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op Micronesië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Micronesië

Er is geen Nederlandse ambassade of consulaat op Micronesië. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Manilla (Filipijnen).

Er zijn geen ambassades van andere lidstaten van de Europese Unie in Micronesië. Alleen de Verenigde Staten, Australië, China en Japan hebben een ambassade in het land. 

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven