Reisadvies Marshalleilanden | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-08-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode van de Marshalleilanden is oranje, want de Marshalleilanden zijn door het coronavirus een hoogrisicogebied. Reis alleen naar de Marshalleilanden als het noodzakelijk is. Als u vanuit de Marshalleilanden naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in de Marshalleilanden en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Marshalleilanden

Reischecklist Marshalleilanden

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak de Marshalleilanden favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar de Marshalleilanden reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor de Marshalleilanden geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit het land. Voor een verblijf van korter dan 30 dagen (verlengbaar tot 90 dagen) heeft u geen visum nodig. Meer informatie is te vinden op de website van het Ministry of Justice, Immigration and Labor (informatie in het Engels).
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u op de Marshalleilanden een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u op de Marshalleilanden een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig..
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Marshalleilanden. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Marshalleilanden. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op:  In 'oranje' gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op de Marshalleilanden te verkleinen, heeft de overheid landelijk maatregelen ingevoerd.

Natuurgeweld

Op de Marshalleilanden kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u ter plaatse over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Er geldt een algemeen inreisverbod voor alle buitenlandse reizigers. De laatste informatie over de COVID situatie op de Marshalleilanden is te vinden op de website van het National Disaster Management Office (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties op de Marshalleilanden

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Marshalleilanden de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). De Marshalleilanden hebben een ziekenhuis, het Leroj Amitaline Memorial Hospital. Mensen kunnen ook de ‘COVID Hotline’ bellen op: 625-3632 (Majuro) of 329-8206 (Ebeye). Meer informatie is lokaal ook te krijgen via het National Disaster Management Office: 625-6366.

Dengue (knokkelkoorts)

Door de uitbraak van dengue (knokkelkoorts) heeft de lokale overheid een noodtoestand afgekondigd. Deze is nog steeds geldig. Er gelden reisbeperkingen. Volg de adviezen op van de lokale overheid.

Medische voorzieningen

Er zijn beperkte medische voorzieningen op de Marshalleilanden. Houd hier rekening mee.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten op de Marshalleilanden te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Bootverkeer

De Marshalleilanden bestaat uit atollen met 5 hoofdeilanden en daarom heen kleinere eilanden. Vervoer tussen de verschillende atollen gebeurt meestal per boot, maar ook met kleinere vliegtuigen van Air Marshall Islands: deze verbindingen - éénmaal per week - zijn niet erg betrouwbaar, en de reiziger kan soms weken op de bestemming vastzitten. De hoofdstad ligt op het atol Majuro.

Wegverkeer 

Er zijn bijna geen verharde wegen. Wegen kunnen na slechte weersomstandigheden (veel regen/aardverschuivingen) en gebrek aan onderhoud onbegaanbaar zijn. Er is bijna geen straatverlichting. De wegen worden door voetgangers gebruikt. Rijd alleen overdag en niet in het donker.

Er is geen openbaar vervoer. Taxi’s zijn niet altijd betrouwbaar.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor de Marshalleilanden.

Drugs

Op het in bezit hebben van drugs staan gevangenisstraffen en hoge boetes op de Marshalleilanden. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs veel zwaarder is dan in Nederland.

Homoseksualiteit/LHBTIQ

Homoseksualiteit/LHBTIQ is niet strafbaar en wordt gedoogd. Sinds 2019 mag er niet gediscrimineerd worden op basis van sexuele geaardheid. De Marshalleilanden erkent geen huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. Openlijke homoseksuele gedragingen worden echter wel afgekeurd en kunnen aanleiding geven tot verbale of fysieke agressie.

Kleding

De lokale bevolking is conservatief en vrouwen dragen kleding over de knie.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u op de Marshalleilanden en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op de Marshalleilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Marshalleilanden. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Manilla, Filipijnen.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven