Reisadvies Letland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-07-2021 | Nog steeds geldig op: 05-08-2021

De kleurcode voor Letland is groen. Lees was dit voor u betekent.

Heenreis naar Letland

 • U kunt met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC) naar Letland reizen als:
 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of; 
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, en;
 • U uiterlijk 48 uur voor aankomst het Arrival Confirmation Form (CovidPass) online ingevuld heeft (informatie in het Engels).
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Coronabewijs

Terugreis naar Nederland

 • U hoeft geen coronabewijs te laten zien.
 • U hoeft niet in quarantaine.
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.

Meer informatie

 • Lees het volledige reisadvies van Letland.
Kaart bij reisadvies Letland
Download 'Kaart bij reisadvies Letland' (PDF, 160 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU). U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen 

U kunt naar Letland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC) als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 en dit niet langer geleden was dan 180 dagen, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 72 uur, en;
 • U uiterlijk 48 uur voor aankomst het Arrival Confirmation Form (CovidPass) online ingevuld heeft (informatie in het Engels).
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Alle reizigers moeten uiterlijk 48 uur voor binnenkomst in Letland, een elektronisch formulier invullen en indienen. De actuele informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Letse autoriteiten (informatie in het Engels).

Voor inkomende reizigers uit een EU-lidstaat, het Verenigd Koninkrijk of een Schengen-land waar de infectiegraad hoger is dan 75 op 100.000 (gemiddeld genomen over 14 dagen) geldt 10 dagen verplichte thuisquarantaine. Doordat de besmettingsgraad in Nederland hoger is, moeten alle reizigers die uit Nederland in Letland arriveren, verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. Behalve als u een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) kunt overleggen, dan geldt dit niet. Zie hierboven de eisen aan dit coronabewijs.

De situatie wordt wekelijks opnieuw beoordeeld door de Letse autoriteiten. Via bovengenoemde website kunt u elke vrijdagmiddag/avond checken of reizigers uit Nederland (nog) rekening moeten houden met thuisquarantaine na aankomst in Letland. Lees ook meer op de website National morbidity rates van de Letse overheid (informatie in het Engels).

Coronavirus

Letland heeft maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) op een stabiel laag niveau te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de Letse autoriteiten.

Er kunnen in Letland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Letland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Letland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Testlocaties in Letland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Letland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Terugreis naar Nederland

Als u vanuit Letland terug naar Nederland reist, hoeft u niet in (thuis)quarantaine en hoeft u ook geen coronabewijs te laten zien. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Letland voor Nederland.

Ook voor reizigers die terugkomen uit Letland geldt; test uzelf. Dit kan door een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.  

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Naar boven

Reischecklist Letland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Letland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het Letland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Letland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Letland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Letland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Letland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Letland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Er kunnen in Letland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Letland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

In de hoofdstad Riga zijn zakkenrollers actief, vooral ’s avonds en ‘s nachts in de toeristische delen van de Oude Stad. Vaak in de buurt van het centraal station en de centrale markt. Door de (video)bewaking verplaatst deze criminaliteit zich ook naar de directe omgeving.

Neem voor uw veiligheid de volgende maatregel:

 • Bewaar persoonlijke bezittingen en reisdocumenten op een veilige plek. Bijvoorbeeld op uw lichaam of in een money belt.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Letland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96  of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor mogelijke gevolgen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Er zijn weinig autosnelwegen in Letland. Op secundaire wegen rijdt ook zwaar vrachtverkeer. Fietsers moeten dan ook alert zijn. Er wordt ook op lokale onverharde wegen gereden. Deze wegen zijn vooral in het donker, bij regen en bij sneeuw minder veilig. Pas uw snelheid aan. Er zijn regelmatig verkeerscontroles.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Letland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Letland.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Letland. Sommige overheidsgebouwen en –infrastructuur mogen niet worden gefotografeerd. Dit kan worden aangegeven met borden.

Alcohol en drugs

De politie treedt streng op tegen openbare dronkenschap. Regelmatig worden mensen hiervoor aangehouden en krijgen een boete. Bezit en gebruik van drugs is verboden en strafbaar.

Taxi’s

Als u een taxi neemt, kies voor een erkende firma met een meter zoals:

 • Air Baltic Taxi - telefoonnummer: +371 8500
 • Red Cab - telefoonnummer: +371 8383
 • Lady Taxi (alleen vrouwelijke chauffeurs) – telefoonnummer: +371 27800900
Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Letland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112
Toeristenpolitie: 00 371 67181818

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Riga

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Riga.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven