Reisadvies Letland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Door het coronavirus geldt in heel Letland op dit moment een noodtoestand. Er zijn extra inreismaatregelen voor personen die niet in het bezit zijn van een geldig Digitaal Corona Certificaat (DCC). Alle reizigers moeten binnen 48 uur voor aankomst in Letland het Arrival Confirmation Form (CovidPass) invullen en inleveren. Houd er rekening mee dat passagiers op geselecteerde vluchten bij aankomst op de luchthaven in Riga (gratis) op COVID-19 worden getest. Ook door veiligheidsrisico’s heeft Letland de noodtoestand uitgeroepen voor de grensregio’s met Belarus (Wit-Rusland). In het gebied langs de hele grens gelden beperkte rechten en vrijheden. Dit betekent dat er meer grenswachten, politie en militairen aanwezig zijn. Daarom is een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus oranje. Lees de rubriek Veiligheidrisico’s om te zien wat dit voor u betekent. De kleurcode voor Letland is verder geel door het coronavirus. Bij terugkeer vanuit Letland naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de grensregio’s van Letland met Belarus is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden in Letland met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar de grensgebieden van Letland met Belarus? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor Letland is door het coronavirus geel. U kunt reizen naar Letland. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
  • Naar Letland? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Letland? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Letland
Download 'Kaart bij reisadvies Letland' (PDF, 162 kB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Letland gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem ook een print van uw coronabewijs (DCC) QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen 

Alle reizigers moeten binnen 48 uur voor aankomst in Letland het Arrival Confirmation Form (CovidPass) invullen en inleveren (informatie in het Engels). Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

U kunt naar Letland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat – DCC) als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U kunt laten zien dat u hersteld bent van COVID-19 (binnen 180 dagen), of;
 • Uw negatieve PCR/NAAT-test niet ouder is dan 72 uur op het moment van vertrek (instappen), of;
 • Uw antigeentest niet ouder is dan 48 uur op het moment van vertrek. Zelftesten zijn niet geldig voor reizen naar Letland.  
 • Op de luchthaven in Riga vindt selectieve COVID-19 screening plaats. Dit houdt in dat op geselecteerde vluchten bij aankomst (gratis) COVID-19 testen worden afgenomen bij passagiers. Uitgezonderd zijn onder andere doorreizende passagiers, kinderen jonger dan 12 jaar, vliegtuigbemanningen, zeelieden en diplomaten.

Reist u met een testbewijs naar Letland? Dan moet u bij aankomst verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine. Op dag 7 kunt u een PCR/NAAT-test laten doen en bij een negatieve uitslag kunt u uit quarantaine. De Staatspolitie kan controleren of u in (thuis)quarantaine bent door u te bellen of een bezoek te brengen aan het adres waar u verblijft. U hoeft niet in quarantaine als u met een vaccinatie- of herstelbewijs Letland inreist. Lees meer informatie over (thuis)quarantaine in Letland en updates over de Letse nationale ziektecijfers (beide sites in het Engels).

Testen moeten worden afgenomen in een gecertificeerd laboratorium en de persoonsgegevens moeten in de uitslag vermeld staan.

Een overzicht en meer informatie over reizen naar Letland is te vinden op de website van het Letse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Maatregelen

In Letland geldt de noodtoestand door de snel oplopende COVID-19 besmettingen en de overbelasting van de ziekenhuizen in het land.

Het dragen van mondkapjes in onder andere publieke ruimtes en winkels blijft verplicht voor personen vanaf 7 jaar.

Voor publieke diensten, in winkels (behalve basisbenodigdheden) en in de culturele sector zijn de maatregelen strenger. Toegang is alleen mogelijk voor personen met een DCC die zijn gevaccineerd of binnen 180 dagen zijn hersteld van COVID-19. Een testbewijs is in Letland géén geldig alternatief.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Letland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Letland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Testlocaties in Letland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Letland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Naar boven

Reischecklist Letland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Letland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het Letland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Letland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor Letland heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Letland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Coronamaatregelen

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Letland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Noodtoestand

De Letse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege toenemende migratie aan de grens met Belarus. De noodtoestand is nog van kracht tot 10 februari 2022 en geldt voor de volgende regio’s in het zuidoosten van Letland: Ludza, Krāslava, Augšdaugava en de stad Daugavpils. De noodtoestand heeft geen direct effect op het reizen naar deze gebieden, alleen direct aan de grens gelden aanvullende rechten voor grenswachten. Daarom wordt een 5 kilometer brede strook langs de hele grens met Belarus oranje.

Vanwege deze noodsituatie heeft de grenswacht nieuwe bevoegdheden om op te treden tegen personen die illegaal de grens oversteken. Ook het leger en de nationale politie zullen ingezet worden voor extra grensbewaking.

Er is sprake van een grotere aanwezigheid van de grenswacht, politie en het leger. Wees daarom voorzichtig en volg de lokale instructies op. 

Criminaliteit

In de hoofdstad Riga zijn zakkenrollers actief, vooral ’s avonds en ‘s nachts in de toeristische delen van de Oude Stad. Vaak in de buurt van het centraal station en de centrale markt. Door de (video)bewaking verplaatst deze criminaliteit zich ook naar de directe omgeving.

Neem voor uw veiligheid de volgende maatregel:

 • Bewaar persoonlijke bezittingen en reisdocumenten op een veilige plek. Bijvoorbeeld op uw lichaam of in een money belt.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Letland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor mogelijke gevolgen. Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Er zijn weinig autosnelwegen in Letland. Op secundaire wegen rijdt ook zwaar vrachtverkeer. Fietsers moeten dan ook alert zijn. Er wordt ook op lokale onverharde wegen gereden. Deze wegen zijn vooral in het donker, bij regen en bij sneeuw minder veilig. Pas uw snelheid aan. Er zijn regelmatig verkeerscontroles.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Letland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Letland.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militaire objecten in Letland. Sommige overheidsgebouwen en infrastructuur mogen niet worden gefotografeerd. Dit kan worden aangegeven met borden.

Alcohol en drugs

De politie treedt streng op tegen openbare dronkenschap. Regelmatig worden mensen hiervoor aangehouden en krijgen een boete. Bezit en gebruik van drugs is verboden en strafbaar.

Taxi’s

Als u een taxi neemt, kies voor een erkende firma met een meter zoals:

 • Air Baltic Taxi – telefoonnummer: +371 8500
 • Red Cab – telefoonnummer: +371 8383
 • Lady Taxi (alleen vrouwelijke chauffeurs) – telefoonnummer: +371 27800900
Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Letland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer: 112
Toeristenpolitie: 00 371 67181818

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Riga

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Riga.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven