Reisadvies Lesotho | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-01-2022 | Nog steeds geldig op: 16-01-2022

Vanaf 16 januari 2022 wordt Lesotho niet meer gezien als een land waar een zorgwekkende virusvariant is omdat deze variant nu ook in veel andere landen gevonden is. Lesotho blijft wel een zeerhoogrisicoland. Er gelden vanaf 16 januari minder strenge regels waaraan u moet voldoen voor vertrek naar Nederland. Lees in de rubriek Coronavirus wat dit voor u betekent. Lees het hele reisadvies.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Lesotho is oranje, dit komt door het coronavirus. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. 
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Lesotho? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Lesotho
Download 'Kaart bij reisadvies Lesotho' (PDF, 76 kB)

Reischecklist Lesotho

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Lesotho favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Lesotho. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Lesotho. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Onveilige gebieden

Er zijn in Lesotho veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Criminaliteit

In Lesotho komt criminaliteit voor. Vooral in de hoofdstad Maseru kunnen mensen met geweld worden beroofd. Ook worden er auto’s gestolen terwijl de bestuurder erin zit (carjacking).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat;
 • Draag geen opvallende sieraden en juwelen;
 • Bewaar uw paspoort, geld en andere waardevolle documenten die u niet direct nodig heeft op een veilige plek, bijvoorbeeld in de hotelkluis;
 • Houd de deuren op slot en de ramen gesloten van uw (huur)auto;
 • Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de (huur)auto maar bijvoorbeeld in de kofferbak;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Coronavirus

 Inreizen Lesotho

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheckapp (het digitale coronabewijs - DCC) Lesotho inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Lesotho als dat noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Lesotho

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Lesotho de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Vertrek vanuit Lesotho

Reist u vanuit Lesotho naar Nederland?  Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU inreisverbod geldt niet voor ingezeten- en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie de website van Rijksoverheid.nl.

Medische zorg

De kwaliteit van de medische voorzieningen in Lesotho is minimaal.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Lesotho te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Het verkeer is gevaarlijk in Lesotho. De wegen zijn vaak onverhard en slecht onderhouden. Ook zitten er vaak grote kuilen in de wegen. Er is geen straatverlichting.

Reist u met de auto? Ga dan na zonsondergang niet buiten de hoofdstad Maseru de weg op. Soms zijn er dan wilde dieren en vee op de weg. Die zijn vaak niet goed of niet op tijd te zien. Het is daarom beter om in het donker niet buiten de stad te rijden.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer is er bijna niet in Lesotho. Het openbaar vervoer dat er wel is, is van slechte kwaliteit.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Lesotho.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Lesotho. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Lesotho en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 112

Ambulance: 50034607 en 62200919

Brandweer: 22317163

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Lesotho

Er is geen Nederlandse ambassade in Lesotho. Neem bij vragen contact op met de ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Maseru. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven