Reisadvies Jemen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-07-2018 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er was geen reden voor inhoudelijke aanpassingen. Het advies blijft: De veiligheidssituatie is zeer slecht. Reis niet naar en in Jemen. Bent u in Jemen verlaat het land dan direct.

Download 'Kaart bij reisadvies Jemen' (PDF, 165 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Sana'a, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis niet naar Jemen. Verblijft u in Jemen? Verlaat het land. 

De veiligheidssituatie is zeer slecht. Reis niet naar Jemen. Verblijft u in Jemen? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. De Nederlandse overheid kan Nederlanders die nog in Jemen verblijven geen consulaire bijstand geven en niet evacueren. In heel het land heerst een burgeroorlog. Er zijn zware vuurgevechten tussen diverse partijen. De veiligheidssituatie is zeer slecht. Op dit moment bestaat er geen werkende overheid. De veiligheidssituatie is zeer slecht. Het is onzeker wie verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. Onvrede en protesten nemen toe. Er is een hoog risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.

Meld uw verblijf of (tijdelijke) vertrek

Meld uw verblijf of (tijdelijke) vertrek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade is tijdelijk gesloten. Dat is vanwege de slechte veiligheidssituatie. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Riyadh of de Nederlandse ambassade in Caïro.

U kunt ook terecht bij een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie en nog open is. Omdat de veiligheidssituatie zeer slecht is, zijn er weinig mogelijkheden om u te helpen.

Naar boven

Algemeen

Aanvallen en gewapende incidenten in het hele land

In het gehele land vinden gevechten plaats, waarbij u ongewild betrokken kunt raken. Dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen doden en gewonden. De strijdende partijen zijn de Arabische coalitie, het leger, de militante organisaties Ansar Allah (Houthi’s) en Al-Hirak al-Janubi (Southern Movement), Al-Qaeda en strijders van verschillende bevolkingsgroepen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 199 (politie), 191 (brandweer). Er is geen noodnummer voor de ambulance in Jemen.

Nederlandse ambassade in Sana’a

De Nederlandse ambassade is tijdelijk gesloten. Dat is vanwege de slechte veiligheidssituatie. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Riyadh of de Nederlandse ambassade in Caïro.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

De veiligheidssituatie is zeer slecht, daarom zijn er weinig mogelijkheden om u te helpen.

Naar boven

Onveilige gebieden

Aanvallen en gewapende incidenten in heel het land

In heel het land komen (lucht)aanvallen en gewapende incidenten voor. Daarbij vallen doden en gewonden. De aanvallen zijn gericht tegen de rebellengroepen, terroristische organisaties en de overheid van Jemen. Maar soms zijn ze ook gericht op Westerse doelen. De aanvallen hebben te maken met conflicten in het noorden (Sa’ada) en het zuiden (de gouvernementen Abyan, Dhale, Aden, Tiaz en Lahj). De strijdende partijen zijn onder andere de Arabische coalitie, het leger, de militante organisaties Ansar Allah (Houthi’s) en Al-Hirak al-Janubi (Southern Movement), Al-Qaeda en strijders van verschillende bevolkingsgroepen.

In een aantal gebieden liggen mijnen

Sinds de burgeroorlog van 1994 liggen in sommige gebieden mijnen. Deze mijnen zijn niet allemaal opgeruimd en niet in kaart gebracht. Ook worden er nieuwe mijnen gelegd.

Piraten in de zee rond Jemen

In de zeegebieden rond Jemen zijn piraten actief. Bijvoorbeeld in de Golf van Aden en delen van de Rode zee. Reis niet met een plezierboot, zeilschip of vrachtschip in deze gebieden. Een website met informatie over risico's op kaping is: Maritime Security Centre Horn of Africa.

Naar boven

Terrorisme

Nederlanders in Jemen lopen een hoog risico slachtoffer te worden van ontvoeringen, geweld en terroristische aanslagen. Vrijwel dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen doden en gewonden. De aanvallen worden uitgevoerd door verschillende strijdende partijen, waaronder Al-Qaeda.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De medische voorzieningen zijn zeer slecht in Jemen. Dit komt door de burgeroorlog.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven