Reisadvies Ivoorkust | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 10-03-2021 | Nog steeds geldig op: 15-04-2021

Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Door interne spanningen is de veiligheidssituatie in Ivoorkust op dit moment onzeker en kan door het hele land onverwachts onrust ontstaan. Ook is de kans op een terroristische dreiging verhoogd en het risico op aanslagen groot. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen (zoals winkelcentra) en blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa’s. Ook zijn er wegversperringen en extra controles van ordetroepen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Lees het hele reisadvies. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Ivoorkust
Download 'Kaart bij reisadvies Ivoorkust' (PDF, 375 kB)

Reischecklist Ivoorkust

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ivoorkust favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich gratis registreren bij de ambassade (ook bij kort en tijdelijk verblijf).

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Ivoorkust, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Ivoorkust in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Ivoorkust een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • De Ivoriaanse autoriteiten eisen dat u voor aankomst in Ivoorkust en bij vertrek uit Ivoorkust een contactformulier invult met uw contactgegevens. U kunt dit formulier downloaden via de website van de Ivoriaanse overheid (Firefox).

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ivoorkust. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas en/of creditcard. In het algemeen kunt u niet met een maestro kaart betalen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ivoorkust, er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt

Rood: niet reizen

Reis niet naar een deel van het grensgebied met Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. Het is er onveilig door het risico op terrorisme en ontvoering.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reizen naar het Nationaal Park Comoé, de stad Bouna en omgeving, het grensgebied met Liberia en Mali en de steden Tabou, Taï en Grabo worden afgeraden. Door de veiligheidssituatie in Mali en Burkina Faso, is het niet verstandig naar een deel van het grensgebied van Ivoorkust met deze twee landen te reizen.

In het hele land is er een blijvend risico op terroristische aanvallen. Toeristen en toeristische plaatsen (strand, hotelresorts, horecagelegenheden) kunnen doelwit zijn. Deze terroristische dreiging is ook gericht op westerse doelen en buitenlandse instellingen. Zij kunnen doelwit zijn voor aanslagen, hoewel de beveiliging daar over het algemeen goed is. Denk hierbij aan VN-gebouwen, (westerse) ambassades en internationale instellingen. Dit geldt voor heel Ivoorkust. Blijf extra waakzaam bij het bezoeken van deze plekken en andere drukke plaatsen zoals winkelcentra. Blijf uit de buurt van bijeenkomsten en massale bewegingen.

Demonstraties

Er kunnen plotseling politieke protesten, demonstraties en samenscholingen plaatsvinden in de hoofdstad Abidjan en andere steden van het land. Blijf waakzaam en vermijd grote menigten. In sommige steden is een avondklok ingesteld. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten en volg het nieuws.

Interne spanningen

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is op dit moment onzeker. Dit komt door interne spanningen. Deze zijn politiek (door recente verkiezingen), maar ook tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ook komen er protesten voor van militairen en ander overheidspersoneel. Militairen en ander overheidspersoneel protesteren regelmatig tegen hun arbeidsvoorwaarden. Dit gebeurt vooral in de steden waar veel militairen zijn gelegerd zoals: Bouaké, Yamoussoukro, Man, Diaolo en Abidjan.

In de regio Dix-Huit Montagnes, in het westen van Ivoorkust en aan de grens met Liberia, zijn er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Deze spanningen kunnen gewelddadig zijn. Ook op andere plaatsen in het land kan onverwacht onrust ontstaan.

Terrorisme

De overheid in Ivoorkust heeft de veiligheidscontroles opgevoerd omdat terroristische groepen vanuit Mali en Burkina Faso meerdere aanslagen in het noorden hebben gepleegd. De overheid heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt, maar het blijft belangrijk extra op te letten.

In augustus 2020 was er een terroristische aanslag bij de checkpoint van Kafolo waarbij Ivoriaanse soldaten omkwamen.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen en blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa’s. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan:

 • grote winkelcentra
 • markten
 • kerken
 • sportevenementen en concerten
 • hotels en andere toeristische plekken
 • restaurants en cafés
 • bussen en busstations
 • vliegvelden
 • overheidsgebouwen

Verder zijn er wegversperringen en kunnen er extra controles van ordetroepen zijn.

Criminaliteit

In Ivoorkust komt gewelddadige criminaliteit voor. Er zijn veel wapens in omloop. Dit is zo in de hoofdstad Abidjan en in de rest van het land. U kunt niet altijd op ondersteuning van de politie rekenen. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Abidjan is verbeterd. Toch moet u ook hier voorzichtig zijn. In de hoofdstad Abidjan kunnen er overdag en na zonsondergang in de uitgaansgebieden gewapende diefstallen, roofovervallen en inbraken voorkomen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang
 • Wees overdag op uw hoede en loop zo min mogelijk alleen over straat
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek

Natuurgeweld

In Ivoorkust kunnen van mei tot november zware regenbuien voorkomen. Wegen kunnen door deze regen slecht begaanbaar worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van Accuweather.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Ivoorkust en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie of neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij.
Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

De Ivoriaanse overheid laat internationale commerciële vluchten toe.

Er vertrekken op dit moment vluchten van en naar Ivoorkust. Het aantal is verminderd vergeleken met de situatie voor de sluiting van het luchtruim in maart 2020. Luchtvaartmaatschappijen kunnen op ieder moment beslissen hun vliegschema te wijzigen. Houd hun informatie goed in de gaten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Maritieme / landsgrenzen

Maritieme landsgrenzen voor de aanvoer van goederen zijn geopend, een aantal landsgrenzen zijn nog steeds officieel gesloten, bijvoorbeeld de grensovergang naar Ghana.

Wegverkeer

De wegen in Ivoorkust zijn niet veilig, in slechte staat en slecht verlicht. Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Houd de deuren van uw auto altijd op slot. Het regenseizoen is van mei tot november. Dan kunnen de wegen door hevige regen slecht begaanbaar zijn. In Abidjan zijn de wegen beter onderhouden.

Gewapende bendes actief op de wegen

Op de wegen zijn gewapende bendes actief. Deze bendes proberen automobilisten geld af te persen. Houd ook rekening met wegversperringen door officiële ordediensten.

Taxi’s

Niet alle taxi’s zijn betrouwbaar. Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, vooral in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde taxi’s of gebruik taxi-apps.

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Ivoorkust gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Ivoorkust

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ivoorkust de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Inreismaatregelen Ivoorkust

U bent verplicht om voor vertrek naar Ivoorkust een negatief COVID-19 testresultaat te laten zien. Deze mag maximaal 5 dagen oud zijn. Vliegt u via Frankrijk en/of Belgie, dan mogen deze resultaten niet ouder zijn dan 72 uur.

Reizigers zijn ook verplicht een ‘luchtverkeersverklaring’ in te vullen bij aankomst en vertrek. Het formulier is te downloaden op de website van de Ivoriaanse overheid. De kosten hiervan bedragen XOF 2,000 (EUR 3).

Bij aankomst wordt uw temperatuur opgenomen. Dit kan voor enige vertraging zorgen. Thuisquarantaine is bij aankomst in Ivoorkust niet meer verplicht.

Coronavirusmaatregelen

Om verspreiding van het coronavirus in Ivoorkust te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

Als u symptomen heeft die lijken op het coronavirus (hoest, koorts, ademhalingsproblemen), neem dan contact op met het Institut National d’Hygiène Publique (INHP) (+225) 49 13 17 36, of bel naar 143 (gratis nummer), naar 101 of bel met de SAMU: 185 of (+225) 22 44 53 53.

Gezondheidssituatie

Bij aankomst op de luchthaven in Abidjan wordt uw vaccinatieboekje gecontroleerd. Zorg dat uw vaccinaties op orde zijn. Zonder gele koorts vaccinatie komt u Ivoorkust niet in.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Ivoorkust te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in Ivoorkust.

Religie heeft invloed op het leven in Ivoorkust. Er is respect voor verschillende geloven zoals de islam en het christendom.

Drugs

Het gebruik, bezit en handel van drugs is verboden. Drugshandel wordt streng bestraft (5 tot 20 jaar gevangenisstraf). Voor het bezit en het verbruik ervan kunnen 3 tot 5 jaar gevangenisstraf en/of boetes worden gegeven.

Stroming in de zee

De stroming in de zee is heel sterk. Jaarlijks verdrinken in Ivoorkust veel mensen tijdens het zwemmen.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, politie, leger, controleposten, het vliegveld en bruggen in Ivoorkust. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren.

Homoseksualiteit / LHBTI

Homoseksualiteit / LHBTI is niet algemeen geaccepteerd in Ivoorkust. Houd daar rekening mee.

Digitale fraude

Via digitale fraude worden slachtoffers (mailberichten of telefonisch) verzocht geld over te maken. De meest voorkomende gevallen hangen samen met loterijen, sociale media, online dating, erfenissen en bankovermakingen. Ook komt het voor dat mensen worden benaderd om iemand in nood te helpen. U kunt gevraagd worden om geld over te maken. Ga niet in op deze e-mails en telefoontjes.

Aankoop van ivoor, kunst en diamant

Ivoor kopen of verkopen is strafbaar.

Voor het kopen van authentieke Afrikaanse kunst is een uitvoervergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij het Musée des civilisations te Abidjan Plateau.
Export van diamant is aan veel regels gebonden. (toestemming van het Ministerie van Mijnbouw is nodig).

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ivoorkust en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 111, 170
Ambulance: 185
Brandweer: 180

Deze nummers worden niet altijd beantwoord.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp via +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Abidjan

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Abidjan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven