Reisadvies Ivoorkust | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 08-11-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is verbeterd, maar onzeker. Dit komt door interne spanningen. Protesten verlopen niet altijd zonder geweld. Vermijd protesten.

Download 'Kaart bij reisadvies Ivoorkust' (PDF, 367 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Abidjan, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Veiligheidssituatie

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is verbeterd, maar onzeker. Dit komt door interne spanningen. Bijvoorbeeld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ook door protesten van militairen en ander overheidspersoneel. Militairen en ander overheidspersoneel protesteren tegen hun arbeidsvoorwaarden. Vooral in de steden waar veel militairen zijn gelegerd zoals: Bouaké, Yamoussoukro, Man, Diaolo en Abidjan. Deze protesten kunnen onverwacht plaatsvinden. Vooral in de buurt van kazernes en militaire installaties. Protesten verlopen niet altijd zonder geweld. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de buurt van deze plekken als u door het land reist.

In januari 2018 vonden in de stad Bouaké opstanden plaats tussen militairen en veiligheidstroepen van de regering.

In de regio Dix-Huit Montagnes, in het westen van Ivoorkust en aan de grens met Liberia, zijn er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Deze spanningen kunnen gewelddadig zijn.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Bent u van plan naar Ivoorkust te reizen? Blijf dan op de hoogte van de actuele  ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg zo mogelijk het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Zorg ervoor dat u zich altijd kunt legitimeren.

Verkeersveiligheid

De wegen in Ivoorkust zijn onveilig, in slechte staat en slecht verlicht. Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Houd de deuren van uw auto altijd op slot. Het regenseizoen is van mei tot november. Dan kunnen de wegen door hevige regen slecht begaanbaar zijn. In Abidjan zijn de wegen beter onderhouden.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 111, 170 (politie), 186 (ambulance), 180 (brandweer) (deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord).

Nederlandse ambassade in Abidjan

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Abidjan op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Let op, veiligheidsrisico's

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Ivoorkust.

Er komt ook gewelddadige criminaliteit voor omdat er nog veel wapens in omloop zijn. Wees alert als u in het land reist.

In de regio Dix-Huit Montagnes, in het westen van Ivoorkust en langs de grens met Liberia, zijn er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Deze spanningen kunnen omslaan in gevaarlijke situaties.

Grensgebied met Liberia

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Liberia. Dit geldt ook voor de stad Tai. De veiligheidssituatie is hier slecht.

Naar boven

Criminaliteit

In Ivoorkust komt gewelddadige criminaliteit voor. Er zijn veel wapens in omloop. Zowel in Abidjan als in de rest van het land. U kunt niet altijd op ondersteuning van de politie rekenen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis niet na zonsondergang;
  • wees overdag op uw hoede en loop indien mogelijk niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Gewapende bendes actief op de wegen

Op de wegen zijn gewapende bendes actief. Vooral rond de stad Bouaké. Zij proberen automobilisten geld af te persen. Houd ook rekening met wegversperringen door officiële ordediensten en milities.

De veiligheidssituatie in Abidjan is verbeterd. Toch moet u ook hier voorzichtig zijn. In Abidjan kunnen overdag en na zonsondergang in de uitgaansgebieden gewapende diefstallen, roofovervallen en inbraken plaatsvinden.

Taxi’s

Niet alle taxi’s zijn betrouwbaar. Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, vooral in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde taxi’s. Of gebruik taxi-apps zoals Africab.

Naar boven

Terrorisme

De overheid in Ivoorkust heeft sinds juli 2015 de veiligheidscontroles opgevoerd omdat terroristische groepen vanuit Mali het land waren binnengedrongen. Door deze ontwikkelingen in het noorden van het land is er een risico op terroristische aanvallen in het hele land. In maart 2016 vond een terroristische aanslag plaats in de badplaats Grand-Bassam, ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Abidjan. Hierbij kwamen 18 personen om het leven, inclusief enkele buitenlanders. De overheid heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt, maar extra waakzaamheid blijft belangrijk.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Religies hebben invloed op het leven in Ivoorkust. Er is respect voor verschillende geloven zoals de islam en het christendom.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Ivoorkust. Houd daar rekening mee.

Geen foto’s van overheidsgebouwen en militaire objecten

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, politie, leger, controleposten, het vliegveld en bruggen. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Bij aankomst op de luchthaven wordt uw vaccinatieboekje gecontroleerd. Zorg dat uw vaccinaties op orde zijn.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Ivoorkust kunnen van mei tot november hevige regenbuien voorkomen. Wegen kunnen door deze regen slecht begaanbaar worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van Accuweather.

De stroming in de zee is heel sterk. Jaarlijks verdrinken in Ivoorkust veel mensen tijdens het zwemmen.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Bij binnenkomst in Ivoorkust moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Ivoorkust kunt u krijgen bij de ambassade van Ivoorkust in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Een visum voor Ivoorkust kunt u ook elektronisch aanvragen. Dit kan via de website van de overheid van Ivoorkust.

Inenting tegen gele koorts is verplicht voor binnenkomst in Ivoorkust. Bij aankomst op de luchthaven wordt uw vaccinatieboekje gecontroleerd. Zorg dat uw vaccinaties op orde zijn.

Naar boven

Tips van de ambassade

Via digitale fraude worden slachtoffers, via mailberichten of telefonisch verzocht geld over te maken. De meest voorkomende gevallen hangen samen met loterijen, socialmedia, on-line dating, erfenissen en bankovermakingen. Ook komt het voor dat mensen worden benaderd om iemand in nood te helpen. U kunt gevraagd worden om geld over te maken. Ga niet in op deze e-mails en telefoontjes.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven