Reisadvies Ivoorkust | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-12-2020 | Nog steeds geldig op: 20-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het Covid-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Wilt u Nederland inreizen vanuit Ivoorkust? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op dit moment is het onrustig in Ivoorkust. Rondom de feestdagen is de terroristische dreiging verhoogd en het risico op aanslagen groter. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen (zoals winkelcentra) en blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa’s. Ook zijn er wegversperringen en kan er sprake zijn van extra controles van ordetroepen. Begin 2021, vermoedelijk in maart, vinden er parlementaire verkiezingen plaats. Reis niet naar Ivoorkust voor, tijdens of meteen na afloop van de verkiezingen. Reis niet naar het grensgebied met Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. Het is er onveilig door het risico op terrorisme en ontvoering. De kleur van dit gebied is daarom ‘rood’ (niet reizen). Vermijd de grensgebieden met Liberia en Mali. De luchtgrens met Mali is gesloten. U bent verplicht om voor vertrek van en naar Ivoorkust een negatief COVID-19 testresultaat te tonen. Deze mag maximaal 5 dagen oud zijn. Ook in Ivoorkust komt het coronavirus voor. De beschikbare zorg is over het algemeen onvoldoende in het land. Na een verblijf in Ivoorkust gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Veiligheidsrisico’s en ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen.

Kaart bij reisadvies Ivoorkust
Download 'Kaart bij reisadvies Ivoorkust' (PDF, 375 kB)

Reischecklist Ivoorkust

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Ivoorkust favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade (ook bij kort en tijdelijk verblijf).

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Ivoorkust, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Ivoorkust in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Ivoorkust een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • De Ivoriaanse autoriteiten eisen dat u voor aankomst in Ivoorkust en bij vertrek uit Ivoorkust een contactformulier invult met uw contactgegevens. U kunt dit formulier downloaden via de website van de Ivoriaanse overheid (Firefox).

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ivoorkust. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In het algemeen kunt u niet met een maestro kaart betalen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ivoorkust. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt

Rood: niet reizen

Reis niet naar een deel van het grensgebied met Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. Het is er onveilig door het risico op terrorisme en ontvoering.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reizen naar het Nationaal Park Comoé, de stad Bouna en omgeving en het grensgebied met Liberia en de steden Tabou, Taï en Grabo en Mali worden afgeraden. Door de veiligheidssituatie in Mali en Burkina Faso, is het niet verstandig naar een deel van het grensgebied van Ivoorkust met deze twee landen te reizen.

In het hele land is er een blijvend risico op terroristische aanvallen . Toeristen en toeristische plaatsen (strand, hotelresorts, horecagelegenheden) kunnen doelwit zijn. Deze terroristische dreiging is ook gericht op westerse doelen en buitenlandse instellingen en kunnen doelwit zijn voor aanslagen, hoewel de beveiliging daar over het algemeen goed is. Denk hierbij aan VN-gebouwen, (westerse) ambassades en internationale instellingen. Dit geldt voor heel Ivoorkust. Blijf extra waakzaam bij het bezoeken van deze plekken en andere drukke plaatsen zoals winkelcentra. Blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa's.

Begin 2021, vermoedelijk in maart, vinden er parlementaire verkiezingen plaats. In het verleden zijn verkiezingen niet altijd vreedzaam verlopen. Het is mogelijk dat dat ook bij deze verkiezingen zo zal zijn. Reis niet naar Ivoorkust voor, tijdens of meteen na afloop van deze verkiezingen. Bent en blijft u in Ivoorkust rond de verkiezingen, bereid u dan goed voor met behulp van onze checklist voorbereiding op een noodsituatie in het buitenland.

Er kunnen plotseling politieke protesten, demonstraties en samenscholingen plaatsvinden in de hoofdstad Abidjan en andere steden van het land.

In de aanloop naar de verkiezingen kan er meer politie en leger in de hoofdstad Abidjan en in het land zijn. Wees alert op ordetroepen die zich soms ook mengen in het handhaven van de openbare orde.

Blijf waakzaam en vermijd grote menigten. In sommige steden is een avondklok ingesteld. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten en volg het nieuws.

Interne spanningen

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is op dit moment onzeker. Dit komt door interne spanningen. Deze zijn politiek (verkiezingen), maar ook tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ook door protesten van militairen en ander overheidspersoneel. Militairen en ander overheidspersoneel protesteren regelmatig tegen hun arbeidsvoorwaarden. Dit gebeurt vooral in de steden waar veel militairen zijn gelegerd zoals: Bouaké, Yamoussoukro, Man, Diaolo en Abidjan.

In de regio Dix-Huit Montagnes, in het westen van Ivoorkust en aan de grens met Liberia, zijn er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Deze spanningen kunnen gewelddadig zijn. Ook op andere plaatsen in het land kan onverwacht onrust ontstaan.

Terrorisme

De overheid in Ivoorkust heeft de veiligheidscontroles opgevoerd omdat terroristische groepen vanuit Mali en Burkina Faso meerdere aanslagen in het Noorden hebben gepleegd. De overheid heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt, maar extra waakzaamheid blijft belangrijk.

Rondom de feestdagen is de terroristische dreiging verhoogd en het risico op aanslagen groter.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen  en blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa’s. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan:

 • grote winkelcentra;
 • markten;
 • kerken;
 • sportevenementen en concerten;
 • hotels en andere toeristische plekken;
 • restaurants en cafés;
 • bussen en busstations;
 • vliegvelden;
 • overheidsgebouwen.

Ook zijn er wegversperringen en kan er sprake zijn van extra controles van ordetroepen.

In augustus 2020 was er een terroristische aanslag bij de checkpoint van Kafolo waarbij Ivoriaanse soldaten omkwamen.

Criminaliteit

In Ivoorkust komt gewelddadige criminaliteit voor. Er zijn veel wapens in omloop. Dit is zo in de hoofdstad Abidjan en in de rest van het land. U kunt niet altijd op ondersteuning van de politie rekenen. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Abidjan is verbeterd. Toch moet u ook hier voorzichtig zijn. In de hoofdstad Abidjan kunnen overdag en na zonsondergang in de uitgaansgebieden gewapende diefstallen, roofovervallen en inbraken plaatsvinden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang;
 • Wees overdag op uw hoede en loop indien mogelijk niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.

Natuurgeweld

In Ivoorkust kunnen van mei tot november zware regenbuien voorkomen. Wegen kunnen door deze regen slecht begaanbaar worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van Accuweather.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie of neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij.
Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Vanaf 1 juli 2020 heeft de Ivoriaanse overheid beslist om internationale commerciële vluchten weer toe te laten. Maritieme grenzen zijn geopend, landsgrenzen blijven gesloten.

Er vertrekken op dit moment vluchten van en naar Ivoorkust. Het aantal is verminderd ten opzichte van voor de sluiting van het luchtruim in maart 2020. Luchtvaartmaatschappijen kunnen op ieder moment beslissen hun vliegschema te wijzigen. Houd hun informatie goed in de gaten.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA) (informatie in het Engels).

U bent verplicht om voor vertrek van en naar Ivoorkust een negatief COVID-19 testresultaat te tonen. Deze mag maximaal 5 dagen oud zijn. Vliegt u met Air France via Parijs naar Nederland, dan mogen uw resultaten niet ouder zijn dan 72 uur.

Passagiers zijn voor zij afreizen naar Ivoorkust verplicht een ‘luchtverkeersverklaring’ in te vullen. Het formulier is te downloaden op de website van de Ivoriaanse overheid (Firefox).

Bij aankomst wordt uw temperatuur opgenomen. Dit kan voor vertraging zorgen. Thuisquarantaine is bij aankomst in Ivoorkust niet meer verplicht. Het advies is om toch in thuisquarantaine te gaan.

Wegverkeer

De wegen in Ivoorkust zijn niet veilig, in slechte staat en slecht verlicht. Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Houd de deuren van uw auto altijd op slot. Het regenseizoen is van mei tot november. Dan kunnen de wegen door hevige regen slecht begaanbaar zijn. In Abidjan zijn de wegen beter onderhouden.

Gewapende bendes actief op de wegen

Op de wegen buiten de steden zijn gewapende bendes actief. Deze bendes proberen automobilisten geld af te persen. Houd ook rekening met wegversperringen door officiële ordediensten.

Taxi’s

Niet alle taxi’s zijn betrouwbaar. Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, vooral in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde taxi’s of gebruik taxi-apps.

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve PCR-COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit Ivoorkust? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Na een verblijf in Ivoorkust gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Coronavirus

Om verspreiding van het coronavirus in Ivoorkust te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen.

U bent verplicht om voor vertrek van en naar Ivoorkust een negatief COVID-19 testresultaat te tonen. Deze mag maximaal 5 dagen oud zijn.

Het dragen van een mondkapje is op veel publieke plaatsen verplicht zoals winkelcentra en ook in taxi’s.

Als u symptomen heeft die lijken op het coronavirus (hoest, koorts, ademhalingsproblemen), neem dan contact op met het Institut National d’Hygiène Publique (INHP) (+225) 49 13 17 36, of bel naar 143 (gratis nummer), naar 101 of bel met de SAMU: 185 of (+225) 22 44 53 53.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Bij aankomst op de luchthaven wordt uw vaccinatieboekje gecontroleerd. Zorg dat uw vaccinaties op orde zijn. Zonder gele koorts vaccinatie komt u Ivoorkust niet in.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Ivoorkust te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in Ivoorkust.

Religies hebben invloed op het leven in Ivoorkust. Er is respect voor verschillende geloven zoals de islam en het christendom.

Stroming in de zee

De stroming in de zee is heel sterk. Jaarlijks verdrinken in Ivoorkust veel mensen tijdens het zwemmen.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, politie, leger, controleposten, het vliegveld en bruggen in Ivoorkust. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren.

Homoseksualiteit / LHBTI

Homoseksualiteit / LHBTI is niet algemeen geaccepteerd in Ivoorkust. Houd daar rekening mee.

Digitale fraude

Via digitale fraude worden slachtoffers (mailberichten of telefonisch) verzocht geld over te maken. De meest voorkomende gevallen hangen samen met loterijen, sociale media, online dating, erfenissen en bankovermakingen. Ook komt het voor dat mensen worden benaderd om iemand in nood te helpen. U kunt gevraagd worden om geld over te maken. Ga niet in op deze e-mails en telefoontjes.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ivoorkust en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 111, 170
Ambulance: 185
Brandweer: 180

Deze nummers worden niet altijd beantwoord.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp via +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Abidjan

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Abidjan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven