Reisadvies Ivoorkust | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 | Nog steeds geldig op: 29-01-2022

De kleurcode van Ivoorkust is voor het grootste deel oranje en een deel rood. Als u naar Ivoorkust reist bent u verplicht bij vertrek een negatief COVID-19 PCR-testresultaat te laten zien. Deze mag maximaal 2 dagen (48 uur) oud zijn (gerekend vanaf het moment van afname). Bij aankomst in Ivoorkust moet u nog eens een COVID-19 PCR-test laten doen. De test is gratis en het resultaat ervan ontvangt u per SMS. De PCR-test bij aankomst geldt voor reizigers van 12 jaar en ouder. In het noorden van het land zijn er terroristische aanslagen geweest. De veiligheidssituatie is daar instabiel. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen (zoals winkelcentra) en blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa’s. Houd rekening met wegversperringen en extra controles van ordetroepen. Ivoorkust is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rode gebieden te reizen. Reis niet naar het grensgebied met Mali en Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes.  Dit geldt ook voor het Nationaal Park Comoé en de stad Bouna en omgeving. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd reizen in het grensgebied met Liberia en de steden Tabou, Taï en Grabo. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In rode en oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Ivoorkust? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Ivoorkust
Download 'Kaart bij reisadvies Ivoorkust' (PDF, 376 kB)

Reischecklist Ivoorkust

Reist u naar Ivoorkust? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ivoorkust favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich gratis registreren bij de ambassade (ook bij kort en tijdelijk verblijf).

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ivoorkust. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas en/of creditcard. In het algemeen kunt u niet met een maestro kaart betalen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer (In Case of Emergency) in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ivoorkust, er staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

In 'rode' en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet binnen 40 kilometer van het grensgebied met Mali en Burkina Faso, het noorden van het district Zanzan en het oosten van het district Savanes. De veiligheidssituatie is daar erg instabiel. Het is er onveilig door het risico op terrorisme en ontvoering. Reis ook niet naar het Nationaal Park Comoé, de stad Bouna en omgeving.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Vermijd reizen naar het grensgebied met Liberia en de steden Tabou, Taï en Grabo. Door de veiligheidssituatie in Mali en Burkina Faso, is het niet verstandig naar een deel van het grensgebied van Ivoorkust met deze twee landen te reizen.

In het hele land is er een blijvend risico op terroristische aanvallen. Toeristen en toeristische plaatsen (strand, hotelresorts, horecagelegenheden) kunnen doelwit zijn. Deze terroristische dreiging is ook gericht op westerse doelen en buitenlandse instellingen. Zij kunnen doelwit zijn voor aanslagen, hoewel de beveiliging daar over het algemeen goed is. Denk hierbij aan VN-gebouwen, (westerse) ambassades en internationale instellingen. Dit geldt voor heel Ivoorkust. Blijf extra waakzaam bij het bezoeken van deze plekken en andere drukke plaatsen zoals winkelcentra. Blijf uit de buurt van bijeenkomsten en massale bewegingen.

Demonstraties

Er kunnen plotseling politieke protesten, demonstraties en samenscholingen voorkomen in de hoofdstad Abidjan en andere steden van het land.

Blijf waakzaam en vermijd grote menigten. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten en volg het nieuws.

Interne spanningen

De veiligheidssituatie in Ivoorkust is op dit moment onzeker. Dit komt door interne spanningen. Deze zijn politiek (door recente verkiezingen), maar ook tussen verschillende bevolkingsgroepen. Ook komen er protesten voor van militairen en ander overheidspersoneel. Militairen en ander overheidspersoneel protesteren regelmatig tegen hun arbeidsvoorwaarden. Dit gebeurt vooral in de steden waar veel militairen zijn gelegerd zoals: Bouaké, Yamoussoukro, Man, Diaolo en Abidjan.

In de regio Dix-Huit Montagnes, in het westen van Ivoorkust en aan de grens met Liberia, zijn er spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Deze spanningen kunnen gewelddadig zijn. Ook op andere plaatsen in het land kan onverwacht onrust ontstaan.

Terrorisme

De overheid in Ivoorkust heeft de veiligheidscontroles opgevoerd omdat terroristische groepen vanuit Mali en Burkina Faso meerdere aanslagen in het noorden hebben gepleegd. De overheid heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt, maar het blijft belangrijk extra op te letten.

In augustus 2020 was er een terroristische aanslag bij de checkpoint van Kafolo waarbij Ivoriaanse soldaten omkwamen. Vanaf die tijd blijven er aanslagen op militaire doelwitten in het noorden van het land voorkomen. Hierbij vallen meestal doden en gewonden.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen en blijf uit de buurt van bijeenkomsten en mensenmassa’s. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan:

 • grote winkelcentra
 • markten
 • kerken
 • sportevenementen en concerten
 • hotels en andere toeristische plekken
 • restaurants en cafés
 • bussen en busstations
 • vliegvelden
 • overheidsgebouwen

Verder zijn er wegversperringen en kunnen er extra controles van ordetroepen zijn.

Criminaliteit

In Ivoorkust komt gewelddadige criminaliteit voor. Er zijn veel wapens in omloop. Dit is zo in de hoofdstad Abidjan en in de rest van het land. U kunt niet altijd op ondersteuning van de politie rekenen. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Abidjan is verbeterd. Toch moet u ook hier voorzichtig zijn. In de hoofdstad Abidjan kunnen er overdag en na zonsondergang in de uitgaansgebieden gewapende diefstallen, roofovervallen en inbraken voorkomen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang
 • Wees overdag op uw hoede en loop zo min mogelijk alleen over straat
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek

Natuurgeweld

In Ivoorkust kunnen van mei tot november zware regenbuien voorkomen. Wegen kunnen door deze regen slecht begaanbaar worden. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de website van Accuweather (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Ivoorkust en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie of neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij. Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ

Naar boven

Coronavirus

U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Ivoorkust inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Ivoorkust als dat noodzakelijk is en niet naar de rode gebieden. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Inreisbeperkingen

U bent verplicht om bij vertrek naar Ivoorkust een negatief COVID-19 PCR-testresultaat te laten zien. Deze mag maximaal 2 dagen (48 uur) oud zijn (gerekend vanaf het moment van afname).

Reizigers zijn ook verplicht een ‘luchtverkeersverklaring’ in te vullen bij aankomst. Het formulier is te downloaden op de website van de Ivoriaanse overheid (informatie in het Engels en Frans). De kosten hiervan zijn XOF 2,000 (EUR 3). Bij het invullen van deze verklaring gebruikt u een Ivoriaans telefoonnummer, zodat u de generieke code ontvangt per SMS. Ontvangst van de generieke code werkt beter bij gebruik van een Ivoriaans telefoonnummer.

Reizigers moeten bij aankomst na de immigratiecontrole een (gratis) COVID-19 PCR-test laten doen. Dit geldt voor reizigers van 12 en ouder. Houd rekening met extra vertraging bij aankomst. U ontvangt de resultaten van de test per SMS.

Bij aankomst kan uw temperatuur opgenomen worden. Thuisquarantaine is bij aankomst in Ivoorkust niet verplicht.

Vertrek uit Ivoorkust

Bij vertrek uit Ivoorkust moet u ook een ‘luchtverkeersverklaring’ (informatie in het Engels) invullen (kosten XOF 25,000 (EUR 38)). U moet bij het invullen een Ivoriaans telefoonnummer gebruiken zodat u de generieke code ontvangt per SMS. Ontvangst van de generieke code werkt alleen bij gebruik van een Ivoriaans telefoonnummer. Nadat u de luchtverkeersverklaring hebt ingevuld bent u verplicht een PCR- test af te leggen bij één van de officiële Covid-19 test locaties. De resultaten van de test mogen niet ouder zijn dan 48 uur. De kosten van de PCR-test zijn opgenomen in het bedrag dat u hebt betaald voor de ‘luchtverkeersverklaring’.

Coronavirusmaatregelen (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus in Ivoorkust te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke ruimten.

Ook is iedereen verplicht bij sommige (sport) gelegenheden een vaccinatiebewijs en/of negatief testresultaat te laten zien. Dit mag een geprinte versie zijn en/of digitale versie van de Coronacheck app.

De meest recente informatie met instructies en adviezen over corona vindt u op de website van het Ivoriaanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Frans).

Heeft u symptomen die lijken op het coronavirus zoals hoesten, koorts of ademhalingsproblemen? Neem contact op met het Institut National d’Hygiène Publique (INHP) (+225) 49 13 17 36, of bel naar 143 (gratis nummer), naar 101 of bel met de SAMU: 185 of (+225) 22 44 53 53.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Ivoorkust

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ivoorkust de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Bij aankomst op de luchthaven in Abidjan wordt uw vaccinatieboekje gecontroleerd. Zorg dat uw vaccinaties op orde zijn. Zonder gele koorts vaccinatie komt u Ivoorkust niet in.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Ivoorkust te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

De Ivoriaanse overheid laat internationale commerciële vluchten toe.

Er vertrekken op dit moment vluchten van en naar Ivoorkust. Luchtvaartmaatschappijen kunnen beslissen hun vliegschema te wijzigen. Houd hun informatie goed in de gaten. Op dit moment is er geen vliegverkeer van en naar Mali.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Maritieme / landsgrenzen

Maritieme landsgrenzen voor de aanvoer van goederen zijn geopend. Landsgrenzen zijn officieel weer open. Toch is het raadzaam dit nog eens te checken voordat u op  reis gaat. Op dit moment is de grensovergang naar Mali gesloten door sancties van de regionale organisatie ECOWAS (Economic Community of West African States).

Wegverkeer

De wegen in Ivoorkust zijn niet veilig, in slechte staat en slecht verlicht. Reis na zonsondergang niet buiten de steden. Houd de deuren van uw auto altijd op slot. Het regenseizoen is van mei tot november. Dan kunnen de wegen door hevige regen slecht begaanbaar zijn. In Abidjan zijn de wegen beter onderhouden.

Gewapende bendes actief op de wegen

Op de wegen zijn gewapende bendes actief. Deze bendes proberen automobilisten geld af te persen. Houd ook rekening met wegversperringen door officiële ordediensten.

Taxi’s

Niet alle taxi’s zijn betrouwbaar. Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, vooral in het donker. Reis bij voorkeur alleen met geregistreerde taxi’s of gebruik taxi-apps.

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade in Ivoorkust.

Religie heeft invloed op het leven in Ivoorkust. Er is respect voor verschillende geloven zoals de islam en het christendom.

Drugs

Het gebruik, bezit en handel van drugs is verboden. Drugshandel wordt streng bestraft (5 tot 20 jaar gevangenisstraf). Voor het bezit en het verbruik ervan kunnen 3 tot 5 jaar gevangenisstraf en/of boetes worden gegeven.

Stroming in de zee

De stroming in de zee is erg sterk. Jaarlijks verdrinken veel mensen tijdens het zwemmen.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, politie, leger, controleposten, het vliegveld en bruggen in Ivoorkust. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren.

Homoseksualiteit / LHBTIQ

Homoseksualiteit / LHBTIQ is niet algemeen geaccepteerd. Houd daar rekening mee.

Digitale fraude

Via digitale fraude worden slachtoffers (mailberichten of telefonisch) verzocht geld over te maken. De meest voorkomende gevallen hangen samen met loterijen, sociale media, online dating, erfenissen en bankovermakingen. Ook komt het voor dat mensen worden benaderd om iemand in nood te helpen. U kunt gevraagd worden om geld over te maken. Ga niet in op deze e-mails en telefoontjes.

Aankoop van ivoor, kunst en diamant

Ivoor kopen of verkopen is strafbaar.

Voor het kopen van authentieke Afrikaanse kunst is een uitvoervergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij het Musée des civilisations te Abidjan Plateau.

Export van diamant is aan veel regels gebonden, hiervoor is toestemming van het Ministerie van Mijnbouw nodig.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ivoorkust en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 111, 170
Ambulance: 185
Brandweer: 180

Deze nummers worden niet altijd beantwoord.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Abidjan

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Abidjan.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven