Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-01-2022 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

Israël is door het coronavirus een zeerhoogrisicogebied. Informatie over de in Israël en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek Coronavirus. De kleurcode voor Israël is rood en oranje. Na het conflict tussen Israël en Hamas is de situatie kwetsbaar maar stabiel. De kleur van de strook langs de grenzen met Gaza en Syrië is ‘rood’ (niet reizen). De kleur van de strook langs de grens met Libanon is ook rood omdat er veel veiligheidsrisico’s zijn direct langs deze zwaarbewaakte grenzen. Er kan geweld tussen bevolkingsgroepen plaatsvinden binnen Israël, en vooral in Jeruzalem kan het onrustig zijn. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Reis niet in de grensstreek bij Gaza, Syrië en Libanon. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar oranje gebied. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Israël? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.       
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Israël
Download 'Kaart bij reisadvies Israël' (PDF, 233 kB)

Reischecklist Israël

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Israël favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Israël. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Israël. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In 'rode' en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Na het conflict tussen Israël en Hamas is de situatie kwetsbaar maar stabiel.

Rood: niet reizen

Rond de Gazastrook

Reis niet in het gebied van 15 kilometer rond de Gazastrook.

Grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied met Syrië kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen vlak bij de grens. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Grensgebied met Libanon

Reis niet in het gebied langs de Libanese grens door het sluimerend conflict tussen Israël en Libanon. Dit geldt voor het gebied ten noorden van autoweg 899, ten westen van autoweg 886, en in het noordoosten in het directe grensgebied met Libanon in het gedeelte tussen autoweg 90, 98 en 99 . In dit gebied kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door acties van verschillende strijdende groepen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Jeruzalem

Voor West-Jeruzalem is het belangrijk demonstraties te vermijden rond het parlement (de Knesset) en andere overheidsgebouwen. Bekijk ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt. In de oude stad kan het op vrijdagen en op religieuze feestdagen (voor moslims en voor joden) tot een confrontatie tussen de 2 groepen komen. Wees voorzichtig.

Autoweg 443

Reist u na zonsondergang tussen de steden Jeruzalem en Tel Aviv? Neem dan autoweg 1 en niet autoweg 443, daar kunnen incidenten plaatsvinden, zoals het gooien van stenen.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Israël. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden.

Aan de noordgrens met Libanon kan de situatie gespannen zijn en vinden af en toe geweldsincidenten plaats.

Er kan sprake zijn van geweld tussen bevolkingsgroepen binnen Israël, en de situatie, vooral in Jeruzalem, kan onrustig zijn.

Informeer naar de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws.

Meer informatie over veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Terrorisme

Israël blijft een doelwit van terroristische organisaties. Let daarom goed op. Het aantal aanslagen is de afgelopen jaren sterk afgenomen maar het risico blijft. Vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer, bij de grensovergangen met de Palestijnse gebieden of op plekken waar veel mensen samenkomen.

Geweld en aanslagen

Toeristen zijn in principe geen doelwit voor geweld of aanslagen. Toch is er een risico dat u betrokken raakt. Wees daarom alert. Vooral in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook alert op plaatsen waar veel mensen komen, in het openbaar vervoer en bij haltes.

Demonstraties

In Israël zijn regelmatig grotere en kleinere demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten via de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Aardbevingen

Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een kans op aardbevingen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Israël en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Israël inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizen naar Israël

De grenzen zijn open voor reizigers op voorwaarde dat:

 • de reiziger het land binnen reist via de luchthaven Ben Gurion;
 • de reiziger volledig gevaccineerd is met een door de WHO goedgekeurd vaccin of dat het herstel aan door Israël gestelde voorwaarden (informatie in het Engels) voldoet;
 • de reiziger een medische verzekering heeft die infectie door het coronavirus dekt;
 • de reiziger de toegang niet geweigerd is om andere redenen.

Voor reizigers die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden is Israël binnen reizen niet mogelijk. Behalve als u een aanvraag indient bij de Exceptions Committee en u een speciale toestemming krijgt (informatie eerst in het Hebreeuws, daarna in het Engels).

Voor en na binnenkomst in Israël

Alle reizigers moeten, naast een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs, de volgende stappen doorlopen:

 • U moet een PCR-test kunnen laten zien die binnen 72 uur voor vertrek is afgenomen waarbij de resultaten in het Engels worden weergegeven en de paspoortgegevens worden vermeld.
 • Of een antigeentest die tot 24 uur voor vertrek is afgenomen.
 • Voor vertrek moet u een ‘entry declaration’ invullen. Hier moet een digitaal vaccinatie certificaat worden ge-upload. U krijgt dan een ‘green pass’ die toegang geeft tot openbare ruimtes (restaurants, musea, bioscopen etcetera).
 • Bij het instappen in het vliegtuig moet u de volgende documenten kunnen laten zien:
  • Document met negatief PCR-testresultaat (op papier of digitaal) of een negatief antigeen testresultaat;
  • Bevestiging dat een ‘entry declaration’ is ingevuld;
  • Vaccinatie certificaat of digitaal herstelbewijs of uitzonderingstoestemming.

Bij aankomst op de luchthaven Ben Gurion moet u altijd een PCR-test doen. Daar moet u zelf voor betalen. U kunt zich hiervoor inschrijven via de website van het vliegveld (informatie in het Engels). Daarna gaat u verplicht 24 uur in quarantaine of totdat de uitslag van de PCR-test bekend is.

Bovenstaande regels over de inreisbeperkingen en testvoorwaarden veranderen regelmatig. Check ruim voor vertrek de laatste regels op de websites van de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij of op de website van de Israëlische overheid.

Om reizigers aanvullend te informeren heeft het Israëlische ministerie van Toerisme een Engelstalige website ingericht . U vindt hier informatie over de laatste COVID-richtlijnen en restricties van de Israëlische overheid. De website bestaat uit drie onderdelen: plan uw reis, gedurende uw verblijf, en voordat u vertrekt.

Algemene maatregelen

Om verspreiding van het coronavirus in Israël te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. In Israël gelden diverse maatregelen. Het is verplicht een mondkapje te gebruiken op binnenlocaties en op het werk.

Daarbij moet u 2 meter afstand houden en wordt u gevraagd goede hygiënische maatregelen toe te passen.

Zie voor actuele informatie de website van de overheid van Israël (informatie in het Engels). Bij het verlaten van Israël moet u of een in Israël afgegeven vaccinatiebewijs laten zien of een negatieve PCR-test die binnen 72 uur voor vertrek is afgenomen.

Testlocaties in Israël

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Israël de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Israël te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv is open. Check de website van uw luchtvaartmaatschappij voordat u moet reizen.

Zie ook de website van de International Air Transport Association (IATA) voor updates over wijzigingen in het internationale luchtverkeer (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Israël op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Israël.

Verbod op toegang tot Israël

Buitenlanders kan de toegang tot Israël worden verboden. Bijvoorbeeld als iemand openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of tot een boycot van door Israël gebouwde nederzettingen in de Palestijnse Gebieden. Dit geldt ook voor werknemers van een organisatie die een boycotoproep heeft gedaan. Als dit misschien voor u geldt, neem dan voor u vertrekt naar Israël contact op met de ambassade van Israël in Den Haag.

Naar Israël met een Palestijns document

Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor mensen die een Palestijns identiteitsbewijs en een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze mensen reizen meestal via Jordanië naar Israël. Daarvoor wordt gevlogen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Van daaruit wordt over de weg gereisd naar de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt meestal dezelfde grensovergang gebruikt.

Israëlische Arabieren mogen wel via het vliegveld Ben Gurion reizen. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek. Bijvoorbeeld ondervragingen.

Naar Israël als u een niet-Westerse achtergrond heeft

Heeft u een (gedeeltelijke) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion lang en grondig wordt ondervraagd. Dit geldt in het bijzonder als u een Palestijnse of Arabische achtergrond heeft. Dat gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk hier dan aan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat het proces nog moeilijker of trager verloopt.

U kunt voor uw vertrek meer informatie opvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag over eventuele moeilijkheden bij uw binnenkomst of vertrek. Doe dit ruim van tevoren. Bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets doen. Dat komt omdat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s of video-opnamen van militairen, militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is streng verboden. Ook als er geen waarschuwingsbord staat.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Israël en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie) : 100
 • Ambulance: 101
 • Brandweer: 102

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

Bent u in Israël? Registreer u dan gratis bij de ambassade. Het is belangrijk dat wij weten dat u er bent.

Naar boven