Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 11-10-2021 | Nog steeds geldig op: 16-10-2021

De kleurcodes voor Israël zijn rood en oranje vanwege veiligheidsrisico’s. Na het conflict tussen Israël en Hamas is een staakt-het-vuren ingegaan, maar de situatie is nog kwetsbaar. De kleur van het gebied rondom Gaza is ‘rood’ (niet reizen). Aan de noordgrens met Libanon is de situatie gespannen. Er kan geweld tussen bevolkingsgroepen plaatsvinden binnen Israël, en in verschillende steden (vooral in Jeruzalem) kan het onrustig zijn. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws. Door het hoge aantal coronabesmettingen is Israël een zeerhoogrisicogebied. Als u vanuit Israël naar Nederland reist, moet u zich voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent of een herstelbewijs heeft). U moet dan ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Bij thuiskomst in Nederland moet u verplicht in (thuis)quarantaine. Bent u volledig gevaccineerd? Dan hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Israël
Download 'Kaart bij reisadvies Israël' (PDF, 205 kB)

Reischecklist Israël

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Israël favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Israël reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Israël in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Israël een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Israël een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Israël. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Israël. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Let op: in 'rode' en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Israël. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden, op plaatsen waar veel mensen komen en in het openbaar vervoer. Hier kunnen aanslagen plaatsvinden.

Na het recente conflict tussen Israël en Hamas is een staakt-het-vuren ingegaan, maar de situatie is nog kwetsbaar. De kleur van het gebied rondom Gaza is ‘rood’ (niet reizen).

Aan de noordgrens met Libanon is de situatie gespannen en vinden geweldsincidenten plaats.

Er kan sprake zijn van geweld tussen bevolkingsgroepen binnen Israël, en de situatie in verschillende steden (vooral in Jerusalem) kan onrustig zijn.

Informeer naar de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.  Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws.

Rood: niet reizen

Rond de Gazastrook

Reis niet in het gebied van 15 kilometer rond de Gazastrook.

Grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied met Syrië kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen vlak bij de grens. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Grensgebied met Libanon

Reis niet in het directe grensgebied met Libanon door het sluimerend conflict tussen Israël en Libanon. In dit gebied kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door acties van verschillende strijdende groepen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied met Libanon

Reis alleen als het noodzakelijk is langs de Libanese grens ten noorden van autoweg 899 of ten westen van weg 886.

Grensgebied met Egypte

In de regio Sinaï in Egypte zijn strijdende groepen actief. Er kunnen vanuit de Sinaï raketten worden afgeschoten. Wees alert in het overig deel van het grensgebied met Egypte, inclusief de stad Eilat.

Jerusalem

Voor West-Jerusalem is het belangrijk demonstraties te vermijden rond het parlement (de Knesset) en andere overheidsgebouwen. Bekijk ook het het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt. In de oude stad kan het op vrijdagen en op religieuze feestdagen (voor moslims en voor joden) tot een confrontatie tussen de 2 groepen komen. Wees voorzichtig.

Autoweg 443

Reist u na zonsondergang tussen de steden Jeruzalem en Tel Aviv? Neem dan autoweg 1 en niet autoweg 443, daar kunnen incidenten plaatsvinden, zoals het gooien van stenen.

In de rest van Israël zijn veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Terrorisme

Israël blijft een doelwit van terroristische organisaties. Let daarom goed op. Het aantal aanslagen is de afgelopen jaren sterk afgenomen maar het risico blijft. Vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer, bij de grensovergangen met de Palestijnse gebieden of op plekken waar veel mensen samenkomen.

Toeristen zijn in principe geen doelwit voor geweld of aanslagen. Toch is er een risico dat u betrokken raakt. Wees daarom alert. Vooral in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook alert op plaatsen waar veel mensen komen, in het openbaar vervoer en bij haltes.

Demonstraties

In Israël zijn regelmatig grotere en kleinere demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten via de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Aardbevingen

Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een kans op aardbevingen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Israël en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Israël inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is dan wordt dat in het reisadvies aangepast. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizen naar Israël

Reizigers met een Israëlisch paspoort of Israëlische verblijfstitel mogen Israël inreizen. Reizigers die naar Israël willen reizen en niet de Israëlische nationaliteit hebben, moeten online toestemming vragen bij de Population and Immigration Authority om Israël in te reizen. Als u deze toestemming heeft dan kunt u bij de Israëlische ambassade in Den Haag een “boarding pass” (toestemming) krijgen.

 • De “boarding pass” (toestemming) van de Israëlische ambassade, samen met een negatieve PCR-test die 72 uur voor vertrek is afgenomen, ook als u gevaccineerd of hersteld bent, moet u bij het instappen van het vliegtuig laten zien.
 • Ook moeten alle reizigers binnen 24 uur voor vertrek online een ‘inbound passenger statement’ invullen. In het formulier moeten alle persoonsgegevens, adres waar zij zullen verblijven en een gezondheidsverklaring worden ingevuld.

Reizigers die deel uitmaken van een georganiseerde groep van minimaal 5 personen mogen onder speciale voorwaarden Israël inreizen. De reizigers moeten deel uitmaken van een reisorganisatie die door de Israëlische autoriteiten is goedgekeurd. Voor binnenkomst moet toestemming zijn afgegeven van de Population and Immigration Authority, het Ministry of Tourism and het Ministry of Health. Meer informatie hierover kunt u nalezen op de website van het Israëlische Bureau van Toerisme (informatie in het Engels).

Actuele informatie over in- en uitreizen vindt u op de website van de overheid van Israël (informatie in het Engels).

Na binnenkomst

Alle reizigers die vanuit Nederland inreizen, ook degenen die zijn gevaccineerd of zijn hersteld, moeten na aankomst in quarantaine.

De duur van de quarantaine is 14 dagen. De quarantaine kan verkort worden door het doen van twee afzonderlijke coronatests: de eerste is sowieso verplicht bij aankomst in Israël, de tweede is op dag 7 van de quarantaine.

Bent u niet langer dan 6 maanden volledig gevaccineerd buiten Israël? Dan gelden er andere regels voor de quarantaine. Na aankomst gaat u verplicht 24 uur in quarantaine  tenzij u eerder de uitslag heeft ontvangen van de PCR-test die u na aankomst in Israël heeft gedaan. Hierna moet u een serologische test af laten nemen. De quarantaine kan worden gestopt nadat u daar een bericht over heeft ontvangen van het Israëlische ministerie van Gezondheid.

Algemene maatregelen

Om verspreiding van het coronavirus in Israël te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. In Israël gelden diverse maatregelen. Het is verplicht een mondkapje te gebruiken op binnenlocaties en op het werk. Daarbij moet u 2 meter afstand houden en wordt u gevraagd goede hygiënische maatregelen toe te passen.

Zie voor actuele informatie de website van de overheid van Israël (informatie in het Engels).

Vertrek uit Israël

Bij het verlaten van Israël moet u of een negatieve PCR/NAAT-test laten zien of een in Israël afgegeven vaccinatiebewijs.

Testlocaties in Israël

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Israël de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Terugreis naar Nederland

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Als u vanuit Israël naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR- test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Israël moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Kijk voor informatie over gezinsquarantaine op de website Rijksoverheid.nl. Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. Als u gevaccineerd bent hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Kijk voor informatie over uitzonderingen op de quarantaineplicht op de website Rijksoverheid.nl.

U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Kijk voor informatie over de formulieren voor de quarantaineverklaring op de website Rijksoverheid.nl.

Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Israël te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv is open. Check de website van uw luchtvaartmaatschappij voordat u moet reizen.

Zie ook de website van de International Air Transport Association (IATA) voor updates over wijzigingen in het internationale luchtverkeer.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Israël op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Israël.

Verbod op toegang tot Israël

Buitenlanders kan de toegang tot Israël worden verboden. Bijvoorbeeld als iemand openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of tot een boycot van door Israël gebouwde nederzettingen in de Palestijnse Gebieden. Dit geldt ook voor werknemers van een organisatie die een boycotoproep heeft gedaan. Als dit misschien voor u geldt, neem dan voor u vertrekt naar Israël contact op met de ambassade van Israël in Den Haag.

Naar Israël met een Palestijns document

Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor mensen die een Palestijns identiteitsbewijs en een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze mensen reizen meestal via Jordanië naar Israël. Daarvoor wordt gevlogen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Van daaruit wordt over de weg gereisd naar de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt meestal dezelfde grensovergang gebruikt.

Israëlische Arabieren mogen wel via het vliegveld Ben Gurion reizen. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek. Bijvoorbeeld ondervragingen.

Naar Israël als u een niet-Westerse achtergrond heeft

Heeft u een (gedeeltelijke) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion lang en grondig wordt ondervraagd. Dit geldt in het bijzonder als u een Palestijnse of Arabische achtergrond heeft. Dat gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk hier dan aan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat het proces nog moeilijker of trager verloopt.

U kunt voor uw vertrek meer informatie opvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag over eventuele moeilijkheden bij uw binnenkomst of vertrek. Doe dit ruim van tevoren. Bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets doen. Dat komt omdat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s of video-opnamen van militairen, militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is streng verboden. Ook als er geen waarschuwingsbord staat.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Israël en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer (politie) : 100
 • Ambulance: 101
 • Brandweer: 102

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven