Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 11-10-2018 | Nog steeds geldig op: 20-02-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen. Het advies blijft om demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen te vermijden. Wees alert en volg ook de lokale media.

Kaart bij reisadvies Israël
Download 'Kaart bij reisadvies Israël' (PDF, 198 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Grensgebied met Gaza

Er vinden regelmatig raketbeschietingen plaats vanuit Gaza. Deze raketten landen meestal dichtbij de Gazastrook. Ook komen er regelmatig brandende vliegers terecht in de landbouwvelden rondom de Gazastrook. Deze vliegers kunnen brand veroorzaken. Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied van 15 kilometer rond de Gazastrook. Wees alert en volg de lokale media.

Grensgebied met Egypte

In de regio Sinaï in Egypte zijn militante groepen actief. Er kunnen vanuit de Sinaï raketten worden afgevuurd op Israël. Op 15 oktober 2017 werden er 2 raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Hierbij vielen geen slachtoffers. De raketaanval werd opgeëist door een lokale afdeling van IS (Islamitische Staat).

Geweld en demonstraties

In Israël is vaak geweld en zijn er aanslagen. Er zijn onder andere steekpartijen, schietpartijen en aanslagen waarbij voertuigen worden gebruikt. Wees alert. Vooral in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook alert op plaatsen waar veel mensen komen, in het openbaar vervoer en bij haltes. In Israël kunnen demonstraties voorkomen. Bij demonstraties worden er vaak stenen en molotovcocktails gegooid naar personen en voertuigen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie.

Autoweg 443

Reist u na zonsondergang tussen de steden Jeruzalem en Tel Aviv? Neem dan autoweg 1 en niet autoweg 443. Daar vinden geregeld incidenten plaats. Bijvoorbeeld het gooien van stenen of molotovcocktails.

Grensgebied met Libanon en Syrië

In het grensgebied van Israël met Libanon en Syrië slaan regelmatig granaten en andere explosieven in. Dit is het gevolg van terreuracties vanuit Libanon en de strijd tussen het leger van Syrië en verschillende rebellengroepen op de Golan. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Bekijk ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Israël. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden, op plaatsen waar veel mensen komen en in het openbaar vervoer. Hier kunnen aanslagen plaats vinden. Informeer naar de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. (zie ook de rubrieken ‘Onveilige gebieden’ en ‘Terrorisme’)

Informeer ook naar de schuilkelders en ondergrondse parkeergarages. En naar wat u moet doen als er een luchtalarm afgaat. Meer informatie over dit soort veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command. Vanwege veiligheidsredenen is deze website alleen beschikbaar vanuit Israël.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Israël op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 101 (ambulance), 102 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tel Aviv op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied van Israël met Syrië slaan regelmatig granaten en andere explosieven in. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen op de Golan. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Grensgebied met Libanon

Reis niet langs de Libanese grens ten noorden van autoweg 99. Reis niet in het gebied tussen autoweg 90 en de Libanese grens. Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied tussen autoweg 89 en de Libanese grens.

In het grensgebied met Libanon slaan af en toe granaten en andere explosieven in. Dit is het gevolg van acties van diverse militante groepen die vanuit Libanon opereren.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als dat noodzakelijk is in het gebied van 15 kilometer rond de Gazastrook.  Er vinden regelmatig raketbeschietingen plaats vanuit Gaza. Deze raketten landen meestal dichtbij de Gazastrook. Ook komen er regelmatig brandende vliegers terecht in de landbouwvelden rondom de Gazastrook. Deze vliegers kunnen branden veroorzaken.

Grensgebied met Egypte

In de regio Sinaï in Egypte zijn militante groepen actief. Er kunnen vanuit de Sinaï raketten worden afgeschoten. Wees alert in het overig deel van het grensgebied met Egypte, inclusief de stad Eilat.

Naar boven

Terrorisme

In Israël worden geregeld aanslagen en zelfmoordacties gepleegd. De aanslagen zijn vooral in de grote steden. Er vallen vaak slachtoffers. Er bestaat dus een risico dat u het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. Let daarom goed op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de regio Sinaï in Egypte heeft te maken met terroristische dreiging. Informeer daarom voor uw reis bij uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of bij de vliegroute rekening wordt gehouden met deze dreiging.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Buitenlanders kan de toegang tot Israël worden verboden. Bijvoorbeeld als iemand openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of tot een boycot van door Israël gebouwde nederzettingen in de Palestijnse Gebieden. Dit geldt ook voor werknemers van een organisatie die een boycotoproep heeft gedaan. Als dit misschien voor u geldt, neem dan voor u vertrekt naar Israël contact op met de ambassade van Israël in Den Haag.

Naar Israël met een Palestijns document

Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor mensen die een Palestijns identiteitsbewijs en een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze mensen reizen meestal via Jordanië naar Israël. Daarvoor wordt gevlogen naar de Jordaanse hoofdstad Amman. Van daaruit wordt over de weg gereisd naar de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt meestal dezelfde grensovergang gebruikt.

Israëlische Arabieren mogen wel via het vliegveld Ben Gurion reizen. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek. Bijvoorbeeld ondervragingen.

Naar Israël als u een niet-Westerse achtergrond heeft

Heeft u een (gedeeltelijke) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion lang en grondig wordt ondervraagd. Dit geldt in het bijzonder als u een Palestijnse of Arabische achtergrond heeft. Dat gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk hier dan aan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat het proces nog moeilijker of trager verloopt.

U kunt voor uw vertrek meer informatie opvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag naar eventuele moeilijkheden bij uw binnenkomst of vertrek. Doe dit ruim van tevoren. Bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets doen. Dat komt doordat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet. 

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s of video-opnamen van militaire, militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is streng verboden. Ook als er geen waarschuwingsbord staat

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Israël in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven