Reisadvies Irak | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 03-08-2018 | Nog steeds geldig op: 18-04-2019

In heel Irak vinden nog steeds regelmatig terroristische aanslagen plaats. In de zuidwestelijke provincies van Irak komen regelmatig demonstraties voor. Dit komt door onder andere de slechte elektriciteitsvoorziening. Vermijd demonstraties. De politie kan soms hard optreden tegen demonstranten.

Kaart bij reisadvies Irak.
Download 'Kaart bij reisadvies Irak' (PDF, 441 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bagdad, het Nederlandse consulaat-generaal in Erbil, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In heel Irak vinden nog steeds regelmatig terroristische aanslagen plaats. In heel Irak kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. In de zuidwestelijke provincies van Irak (Basra, Wasit, Kerbala, Babil, DhiWar, Qadisiyah en Missan) komen regelmatig demonstraties voor. Dit komt door onder andere de slechte elektriciteitsvoorziening. De politie kan soms hard optreden tegen demonstranten.

Vermijd demonstraties. Komt u in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Blijf alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Bij binnenkomst en voor verblijf in Irak heeft u een visum nodig. Informeer bij de Iraakse autoriteiten naar de voorwaarden. Zie ook de rubriek ‘Reisdocumenten en visa’. Als u in het bezit bent van een Iraaks paspoort of identiteitskaart heeft u geen visum voor Irak nodig.

De regionale regering van de Koerdistan Autonome Regio (KAR) heeft op maandag 25 september 2017 een referendum gehouden over de onafhankelijkheid van ‘Koerdistan’. Als reactie daarop hebben Iraakse troepen de controle overgenomen over de stad Kirkuk en omgeving. Dit heeft geleid tot spanningen in de regio. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Reis niet naar het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran en het grensgebied tussen Diyala en Iran. Het is er niet veilig. Dit komt door gewelddadige grensoverschrijdende botsingen tussen het Iraanse leger, de KDPI (Kurdish Democratic Party of Iran) en de PJAK (Party for Free Life in Kurdistan). Reis ook niet naar het grensgebied met Turkije. Daar komen militaire acties voor van de Turkse luchtmacht tegen de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Maak alleen wanneer noodzakelijk gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.

Reis niet in de hoofdstad Bagdad. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Bagdad is slecht. Er komen regelmatig gewelddadigheden en aanslagen voor.

Verblijft u in de hoofdstad Bagdad? Zorg dan dat uw woon- en werkomgeving goed is beveiligd. Verplaats u in speciaal beveiligde voertuigen en laat u begeleiden door beveiligers. Blijf op de hoogte van de actuele veiligheidssituatie. Zie ook ‘Onveilige gebieden’.

Lees op de website van de Nederlandse ambassade in Bagdad de antwoorden op veel gestelde vragen. Voor informatie over het Nederlands consulaat-generaal, raadpleeg de website van het consulaat-generaal in Erbil.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Irak kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld kunnen leiden. Vermijd demonstraties.

Infrastructuur

De infrastructuur is in een groot deel van het land slecht. Veel wegen, bruggen en dammen zijn in slechte staat van onderhoud. Dit geldt ook voor de Mosuldam in de provincie Nineveh waardoor die kan breken. Als de dam doorbreekt, kunnen er zeer grote overstromingen plaatsvinden. Vooral langs de Tigris rivier, tussen de stad Mosul en hoofdstad Bagdad.

Verblijft u in dit gebied? Zorg dan dat u een plan heeft om het gebied snel te verlaten als de dam doorbreekt en het gebied overstroomt. Bij een overstroming van dit gebied heeft de ambassade bijna geen mogelijkheden om u te helpen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 104 (politie), 122 (ambulance), 115 (brandweer) (telefoonnummers alleen geldig in de provincie Bagdad). +964 (0) 751 501 9756 (telefoonnummer alleen geldig in de provincie Erbil).

Nederlandse ambassade in Irak

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Bagdad en het consulaat-generaal in de stad Erbil kunnen alleen zeer beperkte consulaire hulp bieden.

De Nederlandse ambassade is gevestigd in de zogenoemde Internationale Zone van de hoofdstad Bagdad. De ambassade is alleen toegankelijk:

 • met een door de Iraakse autoriteiten uitgereikte pas;
 • wanneer een medewerker van de ambassade u ophaalt bij een van de checkpoints bij de Internationale Zone.

De ambassade in Bagdad werkt alleen op afspraak.

Ook het consulaat-generaal in Erbil werkt alleen op afspraak.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. U kunt ook een vraag per e-mail stellen via het contactformulier.

Naar boven

Onveilige gebieden

De Iraakse strijdkrachten (inclusief Koerdische Peshmerga), hebben de extremistische groepering IS grotendeels verdreven uit het gebied dat zij bezet hadden. De dreiging op gewelddadige acties door IS en andere terroristische groeperingen blijft bestaan. De Nederlandse regering heeft eind september 2014 besloten om Irak bij te staan in de strijd tegen deze extremistische groepen.  

Door de politieke en economische crisis in de Koerdistan Autonome Regio is er in de provincie Sulaymaniyah onrust ontstaan. Er zijn demonstraties tegen de huidige regering geweest waarbij in de provincie Sulaymaniyah geweld is gebruikt. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. De situatie in de provincie blijft gespannen. Wees alert. Vermijd grote demonstraties en grote menigten. Ook in de provincies Erbil en Duhok.

Niet reizen

Reis niet naar de hoofdstad Bagdad. De veiligheidssituatie is er slecht. Daar komen regelmatig gewelddadigheden en aanslagen voor.

Verblijft u in de hoofdstad Bagdad? Zorg dan dat uw woon- en werkomgeving goed is beveiligd. Verplaats u in speciaal beveiligde voertuigen. Laat u begeleiden door beveiligers. Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de actuele situatie.

Reis niet naar de volgende gebieden. Verblijft u in deze gebieden, verlaat deze dan als dit op een veilige manier kan:

 • Anbar;
 • Nineveh;
 • Kirkuk;
 • Salahedin;
 • Diyala;
 • Het noorden van provincie Babylon (boven de lijn van de stad Hilla);
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Turkije. Maak alleen wanneer noodzakelijk gebruik van de grensovergang bij Ibrahim Khalil.
 • Het grensgebied tussen de Koerdistan Autonome Regio in Irak en Iran, inclusief het Kandilgebergte en het grensgebied tussen in de provincie Diayala en Iran.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de volgende provincies:

 • Basra;
 • Missan;
 • Dhiqar;
 • Muthanna;
 • Diwaniyah/Qadisiyah;
 • Wasit;
 • Najaf;
 • Kerbala;
 • het zuiden van Babylon;
 • Erbil (inclusief de hoofdstad);
 • Sulaymaniyah;
 • Dohuk.

Als u uw reis als noodzakelijk beschouwt, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Informeer u ook via andere beschikbare bronnen over de (veiligheids)situatie op de plaats van uw bestemming en de reisroute.
 • Maak waar mogelijk gebruik van betrouwbare lokale contacten in Irak. Zorg dat u wordt begeleid tijdens uw reis door iemand die bekend is met de lokale omstandigheden en de veiligheidssituatie goed kan inschatten.

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Criminaliteit

In de hoofdstad Bagdad komt veel zware criminaliteit voor door onder meer extremistische groeperingen, waaronder milities. Zij bedreigen, overvallen, bestelen, arresteren, moorden en ontvoeren. Ook in andere delen van het land komt criminaliteit voor. Deze criminaliteit richt zich ook tegen buitenlanders.

Naar boven

Terrorisme

In heel Irak vinden regelmatig terroristische aanslagen plaats. Deze aanslagen kunnen zich ook richten op buitenlanders en buitenlandse doelen. Nederlanders in Irak lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld, aanslagen, geweldsmisdrijven en ontvoeringen. Er is een risico dat vliegtuigen worden beschoten terwijl die opstijgen van en landen op het internationale vliegveld van de hoofdstad Bagdad (BIAP). Ook de toegangswegen tot dit vliegveld kunnen doelwit zijn, net als andere vliegvelden in Irak.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van de politie, het leger, gewapende groeperingen en strategische objecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overheidsgebouwen, checkpoints, bruggen, fabrieken en ambassades.

Vermijd het maken van foto’s van burgers zonder hun uitdrukkelijke goedkeuring. Anders kunt u namelijk hun leven in gevaar brengen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Irak. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Irak kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie.

Ten zuiden van de stad Darbandikhan heeft op 12 november 2017 een zware aardbeving plaatsgevonden. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Ook is er schade aan gebouwen en wegen. Ook de Darbandikhan dam is beschadigd.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

U heeft een geldig reisdocument en een visum nodig voor Irak. Als u de geldigheid van uw visum heeft overschreden kunt u een boete krijgen.

Als u in het bezit bent van een Iraaks paspoort of identiteitskaart heeft u geen visum voor Irak nodig.

Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Irak in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven