Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-07-2021 | Nog steeds geldig op: 28-07-2021

De kleurcode voor Indonesië is oranje, want het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Indonesië is door het coronavirus zwaar getroffen. De autoriteiten van Indonesië hebben daarom de grenzen gesloten voor alle reizigers. Alleen personen die een geldige Indonesische (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben, zoals houders van visa (diplomatiek, officieel/service), houders van KITAS en ITAS, buitenlandse reizigers voor medische en humanitaire doeleinden en bemanningsleden van zee- en luchtvaart, mogen inreizen. De gezondheidszorg in Indonesië is momenteel niet toereikend. Ziekenhuizen en klinieken zijn overbelast, er is gebrek aan medisch personeel en medische apparatuur. Er gelden lockdownmaatregelen, met name voor de eilanden Java en Bali. Singapore heeft de grenzen voor reizigers uit Indonesië gesloten, waardoor KLM geen passagiers meer kan meenemen vanuit Jakarta. Er zijn nog luchtvaartmaatschappijen die via het Midden-Oosten en Turkije naar Nederland vliegen. Als u vanuit Indonesië naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs) nodig. Meer informatie over de in Indonesië en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Indonesie
Download 'Kaart bij reisadvies Indonesië' (PDF, 1,6 MB)

Reischecklist Indonesië

Reist u naar Indonesië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Indonesië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.

Reisdocumenten & visa (onderstaande informatie is op dit moment NIET van toepassing door COVID)

 • Als u naar Indonesië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Indonesië geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land.
 • Bent u in Indonesië en verloopt uw visum, neem dan contact op met het Immigratiebureau (Bureau of Immigration) voor een eventuele verlenging. Let op: zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen. Vraag daarom op tijd een verlenging aan, als u langer wilt blijven.
 • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Indonesië in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Indonesië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u internationaal rijbewijs nodig heeft.

Verlengen van verblijfsvergunning of visum

 • Voor de buitenlanders in Indonesië die hun verblijfsvergunning of visum willen verlengen, kunnen actuele informatie vinden op de website van het Indonesische departement van Immigratie (informatie in Indonesisch en Engels).

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Indonesië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Indonesië. Hier staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi op het eiland Java.
 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op het eiland Bali.

Lees hieronder verder voor meer informatie over de vulkanen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Indonesië is door het coronavirus zwaar getroffen. Reis daarom niet naar Indonesië, tenzij dat absoluut noodzakelijk is.

Papua

In de centrale hooglanden waaronder Puncak Jaya en Intan Jaya op Papua vinden incidenteel geweld en gewapende aanvallen plaats tussen de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) en de lokale autoriteiten. Rond het gebied bij de ‘Freeport-mijn’ zijn regelmatig veiligheidsincidenten. Daarbij zijn slachtoffers gevallen.

Centraal Sulawesi

In het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso is het onrustig door veiligheidsincidenten. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en probeer grote groepen mensen zoveel mogelijk te vermijden.

Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten. Internet en andere communicatiemogelijkheden zijn beperkt. Houd hier rekening mee.

Papua en West Papua

Spanningen in de provincie Papua hebben in 2019 geleid tot demonstraties in diverse steden, waaronder Jayapura, Wamena, Sorong en Manokwari. Bij deze demonstraties vonden er confrontaties met de politie plaats. Er is nog steeds een verhoogd risico op nieuwe demonstraties in Papua en West Papua. Vermijd demonstraties en contacten met groepen die behoren tot de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) in Papua en West Papua.

Bezoeken aan Raja Ampat via Sorong verlopen in het algemeen zonder veel problemen. Wees alert.

Aceh provincie

In de Aceh provincie wordt de Sharia-wet toegepast. Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden. Aceh is de enige provincie in Indonesië waar homoseksualiteit/LHBTI strafbaar is. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten en demonstraties.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.

De afgelopen jaren vonden verschillende  aanslagen plaats in Indonesië:

 • Op 13 november 2019 vond een bomaanslag op een politiestation in Medan plaats. Hierbij zijn 6 gewonden gevallen;
 • Op 14 mei 2018 vond een bomaanslag plaats op een politiebureau in de stad Surabaya;
 • Op 13 mei 2018 vonden bomaanslagen plaats op drie kerken in de stad Surabaya. Hierbij zijn 13 personen omgekomen en 41 gewond geraakt.

Wees alert in heel Indonesië op drukbezochte plekken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten.

Criminaliteit

In Indonesië is veel (kleine) criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In heel Indonesië vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze kunnen gewelddadig worden. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Blijf op de hoogte via de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Natuurgeweld

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s

Indonesië maakt deel uit van de Pacifische "Ring van Vuur" (Ring of Fire). Dit is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit veel vulkanen. Door het bewegen van de aardkorst komen in dit gebied regelmatig vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami's voor.

Vulkaanuitbarstingen

Indonesië heeft veel vulkanen die deel uitmaken van de Pacifische “Ring van Vuur”. Meerdere vulkanen in verschillende gebieden en eilanden van Indonesië vertonen verhoogde vulkanische activiteit. Informeer u vooraf naar de huidige veiligheidsrisico’s als er verhoogde vulkanische activiteiten worden waargenomen.

 • De vulkaan Mount Merapi op het eiland Java is de actiefste vulkaan van Indonesië. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan Mount Merapi komen. Hier geldt het advies niet heen te reizen.
 • De vulkaan Mount Agung op het eiland Bali is een actieve vulkaan. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan Mount Agung komen. Hier geldt het advies daar niet heen te reizen.
 • De vulkaan Sinabung in Noord-Sumatra is een actieve vulkaan. Op 10 augustus 2020 is de vulkaan uitgebarsten. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan Sinabung komen.   
 • De vulkaan Anak Krakatau is een actieve vulkaan en een van de Krakatau-eilanden in de Straat van Soenda. De Krakatau-eilanden bevinden zich in een van de vulkanisch actiefste delen van Indonesië. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan Anak Krakatau komen.
 • De vulkaan Soputan is een actieve vulkaan op Sulawesi. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan Soputan komen.

Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Vooral het vliegverkeer in de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hier last van krijgen. Ook worden vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee. Informeer bij uw (lokale) reisorganisatie naar de veiligheidsrisico’s niveaus voor u naar een gebied met vulkanen reist.

Aardbevingen

De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Tropische cyclonen

Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bosbranden

In het algemeen is in de periode van juli tot en met oktober een groot deel van het noordwestelijke deel van Indonesië een rooknevel aanwezig. Kalimantan en Sumatra zijn vaak de zwaarst getroffen gebieden. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor uw reisplannen. Houd hier rekening mee.

Overstromingen

Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Tijdens, maar ook buiten deze periode, komen er door zware regenval regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de weersomstandigheden in Indonesië? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Indonesië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Indonesië inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reis alleen naar Indonesië voor noodzakelijke reizen. De lokale autoriteiten van Indonesië hebben de grenzen tijdelijk gesloten voor alle reizigers. Er zijn een paar uitzonderingen. Lees de actuele informatie hierover op de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels).

De maatregel is ingesteld als reactie op mutaties van het coronavirus.

Reizigers die zijn vrijgesteld van dit besluit en wel toegang  hebben tot Indonesië zijn:

 • Houders van visa (diplomatiek, officieel/service)
 • Houders van een tijdelijke verblijfsvergunningen (diplomatiek)
 • Houders van verblijfskaarten (KITAS, KITAP)
 • Geregistreerde bemanningen (zee, lucht)
 • Buitenlanders voor medische en humanitaire doeleinden

Iedereen (vanaf 12 jaar en ouder) die naar Indonesië moet reizen, moet volledig gevaccineerd zijn en de volgende documenten kunnen laten zien bij aankomst:

 • Het vaccinatiebewijs dat aantoont dat u volledig gevaccineerd bent, En;
 • Een negatieve PCR-testuitslag, niet ouder dan 72 uur voor vertrek (in het Engels).

Na aankomst in Indonesië gaan alle reizigers (ook ingezetenen) 8 dagen in quarantaine in een door de Indonesische overheid aangewezen hotel, ook als ze gevaccineerd zijn. De kosten zijn voor eigen rekening. Binnen 24 uur na uw aankomst wordt een nieuwe PCR-test uitgevoerd (kosten voor eigen rekening). Op de 7e dag van de 8 dagen quarantaine wordt weer een PCR-test gedaan (kosten voor eigen rekening). Als de PCR-testen negatief zijn tijdens uw 8 dagen quarantaine in het hotel, moet u vervolgens nog 14 dagen in thuisquarantaine gaan.

Bij een positieve test wordt u overgebracht naar een door de overheid aangewezen hotel en dient u 14 dagen in quarantaine te verblijven. Alle kosten voor verblijf moet u zelf betalen. De betrouwbaarheid van de testen zijn soms twijfelachtig.

Houdt er rekening mee dat lokale maatregelen en voorschriften plotseling zonder vooraankondiging kunnen veranderen.

Als u meer informatie wilt over inreizen in Indonesië, neem dan contact op met de ambassade van Indonesië in Den Haag.

Binnenlandse reizen

Voor de eilanden Java en Bali en 15 andere regio’s (waaronder Medan, Batam en Padang op Sumatra, Balikpapan, Berau en Pontianak in Kalimantam) gelden tot 31 juli 2021 reisbeperkingen die het openbare leven kunnen verstoren zoals wegblokkades en uitreisbeperkingen. Voor reizen naar en van Java en Bali en 15 andere regio’s moet u een negatieve PCR-testuitslag, niet ouder dan 48 uur en een vaccinatiebewijs (vanaf 12 jaar) laten zien.

Voor de overige eilanden moet u een bewijs van vaccinatie laten zien, een PCR-test niet ouder dan 72 uur bij vertrek, een antigeentest niet ouder dan 24 uur bij vertrek.

Voor heel Indonesië geldt van 18 juli 2021 tot en met 25 juli 2021 dat u zich zo min mogelijk verplaatst.

De basismaatregelen zoals 1,5 meter afstand, handen wassen en het verplicht dragen van een mondkapje zijn nog steeds van kracht. De Indonesische overheid heeft tot nader order strengere beperkingen ingesteld.

Uitgangspunt is om nog zoveel mogelijk thuis te blijven en van daaruit te werken. De shopping malls en niet-noodzakelijke winkels zijn gesloten. Ook restaurants zijn gesloten.

Negatieve Covid-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve NAAT(PCR)-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve NAAT(PCR)-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Indonesië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Indonesië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Vertrek vanuit Indonesië

Reist u vanuit Indonesië naar Nederland? Er is een EU-inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU. Het EU-inreisverbod geldt niet voor ingezetenen en paspoorthouders uit Nederland, de EU en Schengenlanden. Kijk voor meer informatie over het Europees inreisverbod voor reizigers uit landen buiten de EU op de website van Rijksoverheid.nl.

Luchtvervuiling

In grote Indonesische steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. De luchtkwaliteit kan erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Indonesië reist.

Dengue

Tijdens het regenseizoen (meestal tussen oktober en april) is er in geheel Indonesië een verhoogd risico op dengue.

Gezondheidssituatie

Door de stijging van het aantal coronabesmettingen in Indonesië is de gezondheidszorg in Indonesië overbelast en onvoorspelbaar. Ziekenhuizen en klinieken hebben een gebrek aan beschikbare bedden, medisch personeel, medische apparatuur, (zoals zuurstofapparatuur) en medicijnen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Indonesië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Er is beperkt luchtverkeer van en naar Indonesië. KLM is tijdelijk gestopt met vervoer van passagiers vanuit de hoofdstad Jakarta. Er zijn nog wel passagiersvluchten met Garuda, Turkish Airlines, Etihad Airways en Qatar Airways.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Maatregelen binnenlandse vluchten

Voor binnenlandse vluchten in Indonesië zijn extra maatregelen ingevoerd. Afhankelijk van de bestemming moet  een specifieke negatieve coronatest en een vaccinatiebewijs worden overlegd. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij om na te gaan welke test voor welke bestemming geldt en hoeveel uur deze uiterlijk voor vertrek moet zijn afgenomen. Ook moet u een gezondheidsformulier online invullen. Hiervoor dient u gebruik te maken van de eHAC Indonesia app die u via de App store of Playstore kunt downloaden.

Wegverkeer

Vergeleken met Nederland is het wegverkeer in Indonesië chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Ook kunnen de wegen de grote hoeveelheid auto’s, bromfietsen, scooters en motorfietsen niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files. Als u niet gewend bent om in deze omstandigheden te rijden, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Indonesië op de website van de ANWB.

Scheepvaart

Het bootvervoer naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Vooral tijdens de regentijd, maar ook daarbuiten. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt. Ook komt het voor dat teveel passagiers op de boot worden toegelaten.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Indonesië.

Strenge islamitische wetgeving

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Houd rekening mee in de manier waarop u zich opstelt, kleed en gedraagt.

Drugs

In Indonesië is het in bezit hebben van of handel in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf hiervoor in Indonesië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt bijvoorbeeld de doodstraf krijgen.

Illegaal gestookte alcohol (oplosan)

Pas op met het drinken van lokaal illegaal gestookte alcohol in Indonesië. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat in de illegaal gestookte alcohol (ook wel oplosan genoemd) methanol, hoestdrank, insectenverdelger en spiritus wordt gedaan. Hierdoor zijn al tientallen doden gevallen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit  (LHBTI) wordt niet algemeen geaccepteerd in Indonesië. In gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld in de provincie Aceh, is homoseksualiteit (LHBTI) strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houdt hier rekening mee.

Controles immigratiedienst

Regelmatig vinden controles plaats door de immigratiedienst om illegaal verblijf in Indonesië op te sporen. Zorg dat u altijd een geldig paspoort met een geldig visum, verblijfsstempel en/of verblijfsvergunning bij u draagt. Heeft u dit niet bij u, dan kunt u gearresteerd worden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Indonesië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer:

 • Politie: 110
 • Ambulance: 118
 • Brandweer: 113

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Jakarta

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Jakarta.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'rode' en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven