Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-01-2020 | Nog steeds geldig op: 29-01-2020

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Papua en West Papua en meld vooraf uw bezoek aan Papua bij de lokale autoriteiten. Bezoek aan Raja Ampat via Sorong kan zonder toestemming. Rond de jaarwisseling werd Jakarta en omgeving overvallen door extreme regenval. Door de overstromingen zijn tientallen doden gevallen en duizenden mensen zijn gevlucht naar veiligere hoger gelegen plaatsen. Houd rekening met de kans op zware regenval en overstromingen. Zie de rubriek 'Veiligheidsrisico's'.

Kaart bij reisadvies Indonesië
Download 'Kaart bij reisadvies Indonesië' (PDF, 1,5 MB)

Reischecklist Indonesië

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet te reizen naar de rode gebieden. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oranje gebieden in Indonesië.

Reist u naar Indonesië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Indonesië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Indonesië reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Indonesië geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u aankomt in het land. Het is mogelijk om een visum bij aankomst te kopen. Dit visum is maximaal 30 dagen geldig maar kan bij de immigratiedienst in Indonesië verlengd worden. Doet u dit niet en blijft u toch langer dan 30 dagen? Dan moet een boete worden betaald en kunt u een gevangenisstraf krijgen.
 • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Indonesië in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Indonesië een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Indonesië een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Indonesië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Indonesië. Hier staan hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi op het eiland Java. Deze vulkaan is nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 3 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op het eiland Bali. Deze vulkaan is nog actief. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan komen;
 • De berg Puncak Jaya en de stad Timika in de provincie Papua. Deze plaatsen worden door de autoriteiten streng bewaakt omdat er goud wordt gewonnen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het echt noodzakelijk is naar:

Papua en West Papua

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Papua en West Papua. De situatie is daar gespannen. Aanhoudend geweld in het Puncak Jaya district heeft al veel slachtoffers geëist. Ook in Wamena, Jayawijaya Regency, zijn in september 2019 tientallen burgers om het leven gekomen. Meld vooraf uw bezoek aan Papua bij de lokale autoriteiten (Direktorat Jendral Imigrasi in Jakarta of Imigrasi in Papua). Kijk voor de contactgegevens op de Engelstalige website van de Directorate General of Immigration. Bezoek aan Raja Ampat via Sorong kan zonder toestemming.

Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten.

 • Het gebied rondom de vulkaan Soputan. Deze vulkaan is in oktober 2018 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6.5 km rondom de vulkaan komen;
 • De plaatsen Palu, Donggala en Sigi in Centraal Sulawesi. Deze plaatsen zijn in oktober 2018 zwaargetroffen door een aardbeving, gevolgd door een vloedgolf (tsunami). Het gebied is in wederopbouw.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s voor de rest van het land. Wees alert.

Centraal Sulawesi

In het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso is het onrustig door veiligheidsincidenten. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en probeer grote menigten zoveel mogelijk te vermijden.

Aceh provincie

In de Aceh provincie wordt de Sharia-wet toegepast. Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden. Aceh is de enige provincie in Indonesië waar homoseksualiteit/LGBTI strafbaar is. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten en demonstraties.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.

Op 13 november 2019 vond een bomaanslag op een politiestation in Medan plaats. Hierbij zijn 6 gewonden gevallen.

De afgelopen jaren vonden diverse aanslagen plaats in Indonesië;

 • Op 14 mei 2018 vond een bomaanslag plaats op een politiebureau in de stad Surabaya.
 • Op 13 mei 2018 vonden bomaanslagen plaats op drie kerken in de stad Surabaya. Hierbij zijn 13 personen omgekomen en 41 gewond geraakt.
 • Op 24 mei 2017 waren er bomaanslagen in het Kampung Melayu busstation in oost Jakarta. Daarbij zijn 3 politieagenten omgekomen.
 • Op 14 januari 2016 vond in het centrum van Jakarta in de buurt van het Sari Pan Pacific Hotel en Sarinah Plaza op Jalan Sudirman Thamrin een bomaanslag plaats. Hierbij zijn ook buitenlanders gewond geraakt.

Wees alert in heel Indonesië op drukbezochte plekken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte. Volg bijvoorbeeld ook het nieuws in de (lokale) media.

Criminaliteit

In Indonesië is veel (kleine) criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats. Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

In heel Indonesië vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze kunnen gewelddadig worden. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Blijf op de hoogte via de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Natuurgeweld

Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s

Indonesië maakt deel uit van de 'Ring van Vuur' (Ring of Fire). Dit is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan, dat bestaat uit veel vulkanen. Door het bewegen van de aardkorst komen in dit gebied regelmatig vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en tsunami's voor.

Rond de jaarwisseling werd Jakarta en omgeving overvallen door extreme regenval. Door de overstromingen zijn tientallen doden gevallen en duizenden mensen zijn gevlucht naar veiligere hoger gelegen plaatsen. Houd rekening met de kans op zware regenval en overstromingen.

Vulkaanuitbarstingen

De afgelopen jaren vonden diverse vulkaanuitbarstingen plaats in Indonesie:

 • De Sinabung-vulkaan op noord Sumatra is op 7 mei 2019 uitgebarsten.
 • In december 2018 vonden er een vulkaanuitbarsting (de Anak Krakatau) en een tsunami plaats in de Straat van Soenda (zee tussen Indonesische eilanden Java en Sumatra). Het gaat onder meer om de regio tussen Pandeglang op west Java en Lampung op Sumatra.
 • De vulkaan Mount Agung op het eiland Bali is op 28 juni 2018 en op 26 november 2017 uitgebarsten. Reis niet naar het gebied van de vulkaan Mount Agung. Binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan mag u van de autoriteiten niet komen.
 • De vulkaan Mount Merapi op het eiland Java is in mei 2018 uitgebarsten. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 3 kilometer rondom de vulkaan komen. Reis niet naar het gebied van de vulkaan Mount Merapi.

Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Vooral het vliegverkeer in de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hier last van krijgen. Ook worden vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee.

Aardbevingen

Op 14 en 15 november 2019 heeft er in Manado (Noord Sulawesi) en Ternate (Noord Molukken) een aardbeving plaatsgevonden met een sterkte van 7.1. Er zijn geen slachtoffers gevallen. Er zijn nog naschokken. Houd hier rekening mee.

De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Tropische cyclonen

Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bosbranden

In het algemeen is in de periode van juli tot en met oktober een groot deel van het noordwestelijke deel van Indonesië een rooknevel aanwezig. Kalimantan en Sumatra zijn vaak de zwaarst getroffen gebieden. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor de reisplannen. Houd hier rekening mee.

Overstromingen

Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Tijdens, maar ook buiten deze periode, komen er regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als zij waarschuwen voor een mogelijke vulkaanuitbarsting, reis dan niet naar de omgeving van de betreffende vulkaan. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in Indonesie? Ga naar:

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Vergeleken met Nederland is het wegverkeer in Indonesië chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Ook kunnen de wegen de grote hoeveelheid auto’s, bromfietsen, scooters en motorfietsen niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files. Als u niet gewend bent om in deze omstandigheden te rijden, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Indonesië op de website van de ANWB.

Scheepvaart

Het bootvervoer naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Vooral tijdens de regentijd, maar ook daarbuiten. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt. Ook komt het voor dat teveel passagiers op de boot worden toegelaten.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Gedurende het regenseizoen (meestal tussen oktober en april) is er in geheel Indonesië een verhoogd risico op dengue. Informeer u over eventuele epidemieën in Indonesië en aanbevolen vaccinaties.

Luchtvervuiling

In grote Indonesische steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. De luchtkwaliteit kan erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de Engelstalige website van de World Air Quality Index.

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Indonesië reist.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Indonesië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Indonesië.

Strenge islamitische wetgeving

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Houd rekening mee in de manier waarop u zich opstelt, kleed en gedraagt.

Drugs

In Indonesië is het in bezit hebben van of handel in drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf hiervoor in Indonesië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt bijvoorbeeld de doodstraf krijgen.

Illegaal gestookte alcohol (oplosan)

Pas op met het drinken van lokaal illegaal gestookte alcohol in Indonesië. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat in de illegaal gestookte alcohol (ook wel oplosan genoemd) methanol, hoestdrank, insectenverdelger en spiritus wordt gedaan. Hierdoor zijn al tientallen doden gevallen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit  (LHBTI) wordt niet algemeen geaccepteerd in Indonesië. In gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld in de provincie Aceh, is homoseksualiteit (LHBTI) strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houdt hier rekening mee.

Controles immigratiedienst

Regelmatig vinden controles plaats door de immigratiedienst om illegaal verblijf in Indonesië op te sporen. Zorg dat u altijd een geldig paspoort met een geldig visum, verblijfsstempel en/of verblijfsvergunning bij u draagt. Heeft u dit niet bij u, dan kunt u gearresteerd worden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Indonesië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer:

 • Politie: 110
 • Ambulance: 118
 • Brandweer: 113

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Jakarta

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Jakarta.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in 'rode' en ‘oranje’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven