Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in India woont

Woont u als Nederlander in India? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de ambassade in New Delhi of bij het consulaat-generaal in Mumbai. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

 • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
 • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.
 

Stap 2: Check de extra eisen voor India

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in India.

Bewijs van legaal verblijf  

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In India doet u dit met één van de volgende documenten:

 • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen)
 • een geldige verblijfsvergunning
 • Als u ook de Indiase nationaliteit heeft: een geldig Indiaas paspoort of Indiase ID-kaart.

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door India? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.  

Eerste aanvragen en namenreeksen in India

Houdt u er rekening mee dat bij een eerste paspoort- of ID-kaartaanvraag, de naam van de aanvrager exact wordt weergegeven zoals in de Indiase geboorteakte. In India wordt de naam in de geboorteakte vaak weergegeven in een namenreeks. Wij raden u aan om de informatie op de pagina Aangifte geboorte in India goed te lezen.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dat kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 4: vraag aan in India

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in India? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in India (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in New Delhi en bij het consulaat-generaal in Mumbai kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart en koeriersservice vindt u in het overzicht consulaire tarieven in India. U kunt met uw credit card betalen, of contant in Indiase rupees (INR).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Minderjarige van Nederlands-Afghaanse afkomst

Doet u een paspoortaanvraag voor een minderjarige van Nederlands-Afghaanse afkomst? Dan stuurt de ambassade uw documenten ter beoordeling aan de Nederlandse autoriteiten. U krijgt bericht over de termijn van de procedure met een brief die u voor akkoord ondertekent. Ook ondertekent u een verklaring over de voorwaarden van het email-contact met de ambassade.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt in New Delhi, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document laten opsturen

Paspoort

Door het Coronavirus sturen wij, tot nader order, nieuwe paspoorten alleen op. Dit kan op verschillende manieren, via een koerier of aangetekend. De kosten van opsturen zijn voor uw eigen rekening. U betaalt hiervoor op het moment van de aanvraag.

Als u in India woont, kan uw paspoort per koerier (DTDC) naar u worden verzonden. Hoe regel je dit?

 1. Bel de koeriersdienst DTDC op +91 97 1100 1980 (maandag - zaterdag tussen 10.00 - 17.00 uur).
 2. Als de koeriersdienst op uw adres beschikbaar is, zal DTDC u vragen om een ​​online betaling te doen van INR 700.
 3. U ontvangt een Airway Bill-nummer (AWB) per sms zodra de betaling is uitgevoerd.
 4. Schrijf dit AWB-nummer op; u heeft het nodig op het moment dat u het paspoort opstuurt;
 5. Druk het disclaimerformulier af, vul het in en schrijf het AWB-nummer onder aan de pagina.
 6. Dien uw aanvraag in bij de ambassade in New Delhi of bij het consulaat-generaal in Mumbai en vraag om een ​​DTDC-envelop. Schrijf uw adres, paspoortnummer en AWB-nummer erop in BLOKLETTERS. De DTDC-envelop wordt gebruikt om uw paspoort terug te sturen naar het adres vermeld op het disclaimerformulier;
 7. U kunt uw AWB-nummer gebruiken om uw zending te volgen.

ID-kaart

Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in New Delhi of bij het consulaat-generaal in Mumbai.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade of het consulaat-generaal maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in New Delhi of bij het consulaat-generaal in Mumbai.