Reisadvies IJsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 05-01-2022 | Nog steeds geldig op: 27-01-2022

De kleurcode voor IJsland is geel. Er zijn inreisbeperkingen om IJsland in te reizen. Bij terugkeer vanuit IJsland naar Nederland moet u een coronabewijs laten zien. Lees wat dit voor u betekent.

Geel: let op, er zijn risico's

 • De kleurcode van het reisadvies voor IJsland is geel. U kunt reizen naar IJsland. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona.
 • Naar IJsland? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies IJsland
Download 'Kaart bij reisadvies IJsland' (PDF, 2,1 MB)

Coronavirus

Reizen met uw Coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt u de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. 

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het reisadvies voor u vertrekt. Daar vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Inreisbeperkingen

Reizigers uit EU- en Schengenlanden zijn welkom op IJsland, maar er zijn inreisbeperkingen.

IJsland heeft inreisbeperkingen ingesteld voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Nederland is voor IJsland een hoogrisicogebied. Reizigers mogen vanuit Nederland naar IJsland reizen. De inreisregels hangen af van de vaccinatiestatus en/of van een eerder doorgemaakte COVID-19-besmetting van de reiziger.

U kunt naar IJsland reizen met uw coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat) als:

 • U 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • U een herstelbewijs heeft dat minimaal 14 dagen en maximaal 180 dagen oud is.
 • Alle reizigers moeten een negatieve PCR- of antigeentest laten zien (maximaal 72 uur oud voor vertrek). Voor volledig gevaccineerden of reizigers die hersteld zijn van corona is een negatieve antigeentest voldoende. Niet volledig gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test laten zien.
 • Een positieve PCR-test van minimaal 14 dagen en maximaal 180 dagen. U hoeft dan geen negatieve test te laten zien.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven voor vertrek niet getest te worden. Alle reizigers moeten zich voor vertrek digitaal registreren bij de IJslandse overheid (informatie in het Engels).

De quarantaine is bedoeld voor mensen die NIET beschermd zijn tegen COVID-19. Een test is geen bescherming. U geldt alleen als beschermd als u volledig gevaccineerd bent of als u het afgelopen halfjaar COVID-19 hebt gehad. Beschermde mensen hoeven bij aankomst niet in quarantaine, onbeschermde mensen moeten wel in quarantaine.

Bent u nog niet volledig gevaccineerd en hebt u ook geen COVID-19 gehad in de afgelopen 6 maanden? Dan heeft u de negatieve uitslag van een PCR-test nodig die u gedaan heeft binnen 72 uur voor vertrek. Bij aankomst in IJsland moet u opnieuw worden getest. En daarna gaat u voor minimaal 5 dagen in quarantaine. Op dag 5 doet u opnieuw een test en als deze test ook negatief is voor corona dan kunt u daarna stoppen met de quarantaine en door IJsland reizen. Is de test positief? Dan gaat u in isolatie en bij besmetting met een extra besmettelijke variant is dat in een quarantainehotel.

Minderjarigen (kinderen onder de 18) mogen naar IJsland reizen met hun ouders mee. Kinderen geboren in 2005 of later hebben in dat geval geen PCR test nodig voordat ze naar IJsland reizen. Bij aankomst worden ze niet getest maar blijven ze bij hun ouders, dus als de ouders in quarantaine moeten dan gaat het kind ook in quarantaine. Hoeven de ouders niet in quarantaine dan hoeft het kind ook niet. De test op dag 5 van de quarantaine hoeft een kind ook niet te doen, als de ouders negatief testen voor corona dan mag het kind ook na 5 dagen stoppen met de quarantaine.

Alle reizigers wordt aangeraden om de IJslandse corona-app te gebruiken tijdens het verblijf in IJsland.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) en checklist op de website van de IJslandse overheid (informatie in het Engels).

Lees voor meer informatie over de inreismaatregelen de website van de IJslandse overheid (informatie in het Engels).

Gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’

Het gele vaccinatieboekje ‘Internationaal Bewijs van Inenting’ wordt door de IJslandse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen COVID-19.

Meer informatie leest u op de website van de IJslandse overheid.

Maatregelen coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in IJsland tegen te gaan. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van de overheid van IJsland (informatie in het Engels).

Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in IJsland. Er kunnen in IJsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties etcetera. In IJsland geldt de regel om 2 meter afstand te houden. Op alle plaatsen waar u geen 2 meter afstand kunt houden, bent u verplicht een mondkapje te dragen, zoals bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, sportscholen en in kapsalons. U kunt deze informatie ook vragen aan uw reisorganisatie en de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of bed and breakfast). Verder kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan. Uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Meer informatie?

Ga naar de website van de Europese Unie waar u meer informatie kunt vinden over de voorwaarden voor inreizen. Ook kunt u daar de lokale coronamaatregelen vinden, zoals bijvoorbeeld de regels over mondkapjes en over de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in IJsland te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist IJsland

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak IJsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar IJsland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor IJsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw reisdocument nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van IJsland in Brussel.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • In IJsland is transport per helikopter soms de enige mogelijkheid om u bij medische hulpverleners te krijgen. Controleer of u hiervoor bent verzekerd.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar IJsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor en bekijk welke maatregelen er gelden in IJsland. Er kunnen in IJsland andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes, afstand houden of de openstelling van restaurants, musea, attracties.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar IJsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

In IJsland zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Natuurgeweld

Snelle weersveranderingen

In IJsland verandert het weer heel snel. Ook het waterpeil kan plotseling sterk stijgen.

Actieve vulkanen

IJsland heeft een aantal vulkanen. Deze kunnen tot uitbarsting komen. Dit gebeurt vaak plotseling. Informeer u goed over de situatie. Volg de berichten in de media en volg aanwijzingen van de autoriteiten op. Houd bij georganiseerde reizen goed contact met uw reisorganisatie.

Informatie over actieve vulkanen, aardbevingen, stormen en overstromingen kunt u vinden op de website van de IJslandse meteorologische dienst en op de website van het IJslandse Department of Civil Protection and Emergency Management (informatie in het Engels).

In de maanden juni, juli en augustus kunt u ook de website van de organisatie Safetravel raadplegen (informatie in het Engels).

Lawines en sneeuwval

In de IJslandse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Meer informatie over lawinegevaar kunt vinden op de website van European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Uw reis kan hierdoor grote vertraging oplopen. Houd hier rekening mee.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in IJsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,  WhatsApp naar +31 6 823 877 96 of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in IJsland op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor IJsland.

Strenge regels voor off-road rijden

Voor off-road rijden gelden strenge regels. Het weer kan namelijk snel veranderen. Rijdt u in afgelegen gebieden? Check voor uw vertrek het weer en de staat van de wegen. U vindt deze informatie op de website van The Iceland Road and Coastal Administration.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in IJsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in IJsland

Er is geen Nederlandse ambassade in IJsland. Neem bij vragen contact op met het honorair consulaat in Reykjavik, of met de Nederlandse ambassade in Oslo, Noorwegen. U kunt ook terecht bij de ambassade van Duitsland in Reykjavik.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven