Reisadvies Honduras | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 20-04-2019

De kans op onrust en ongeregeldheden na de afgelopen verkiezingen blijft aanwezig. Vermijd demonstraties en protesten, vooral in de grote steden.

Download 'Kaart bij reisadvies Honduras' (PDF, 508 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De uitkomst van de verkiezingen wordt door de oppositie betwist. Het is op veel plaatsen in het land onrustig. Er zijn demonstraties, plunderingen en gewelddadigheden. Vermijd demonstraties en protesten. Komt u hier toch in terecht? Verlaat deze dan direct.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

De kans op onrust en ongeregeldheden door demonstraties, politieke bijeenkomsten en protesten is aanwezig.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar grote delen van Honduras. Dit heeft te maken met zware criminaliteit.

Honduras heeft een van de hoogste misdaadcijfers in Latijns-Amerika. Neem strikte voorzorgsmaatregelen (zie ‘Criminaliteit’).

Demonstraties

In Honduras kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om meer informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (politie), 195 (ambulance), 198 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Honduras

Er is geen Nederlandse ambassade in Honduras. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar grote delen van Honduras. Geweld en criminaliteit komen in het hele land voor. Dit heeft te maken met georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes.

Let vooral goed op in de grote steden zoals:

 • Tegucigalpa;
 • San Pedro Sula.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende steden en gebieden:

 • La Ceiba;
 • Trujillo;
 • Yoro.

Drugshandel en geweld in het noorden en oosten

In de volgende afgelegen gebieden kan het onveilig zijn door drugshandel:

 • tussen La Ceiba en La Mosquitia;
 • de provincies Colón, Gracias a Dios, Olancho, Atlántida, Francisco Morazán, Yoro, Copán.

Bij de drugshandel wordt veel geweld gebruikt.

Grensgebieden onveilig door smokkel

Gebruik alleen de officiële grensovergangen tussen Honduras en Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Onbewaakte grensovergangen zijn onveilig door de smokkel van drugs, wapens en gestolen auto’s.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige delen van Honduras

Deze gebieden zijn relatief minder onveilig.

Naar boven

Criminaliteit

Pas op voor zware criminaliteit als u naar Honduras reist. Criminelen handelen steeds vaker in drugs en gebruiken daarbij veel geweld. Binnen het drugscircuit komen gewapende overvallen, verkrachtingen, afpersingen en ontvoeringen dagelijks voor.

Gewapende overvallen in het verkeer

Ook in het verkeer komen gewapende overvallen voor. Maak gebruik van hoteltaxi’s en rechtstreekse luxe busverbindingen. U loopt dan minder risico dan wanneer u met het openbaar vervoer reist.

Bent u op reis in Honduras? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
 • wees alert als u alleen reist, het kan veiliger zijn om met anderen te reizen of aan te sluiten bij een tour;
 • vermijd afgelegen plekken, zoals stille straten en ruïnes. Vooral als u alleen reist;
 • openbaar vervoer (microbus) is niet veilig. Neem voor kortere ritten binnen de steden hoteltaxi's. Houd geen taxi’s aan op straat;
 • reist u met de auto, wees dan extra alert op kruispunten. Stilstaand verkeer kan doelwit zijn van gewapende overvallers;
 • wacht u voor een stoplicht? Maak dan geen zichtbaar gebruik van uw mobiele telefoon;
 • houd de deuren en ramen gesloten tijdens het autorijden;
 • houd uw bagage goed in de gaten. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals een busstation;
 • draag niet te veel geld op zak en geen opvallende sieraden of juwelen;
 • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een moneybelt;
 • neem niet in één keer een grote hoeveelheid geld op bij de bank;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • bewaar een fotokopie van uw paspoort apart van uw paspoort;
 • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Honduras kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie ter plaatse.

Overstromingen, aardverschuivingen en aardbevingen

Overstromingen, aardverschuivingen (door regenval) of aardbevingen zijn ook bekende natuurverschijnselen in Honduras. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat-generaal van Honduras in Voorburg. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven