Reisadvies Haïti | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-07-2021 | Nog steeds geldig op: 05-08-2021

De situatie in Haïti is zeer onvoorspelbaar en onzeker. Door de moordaanslag op president Moise heeft de interim-president tijdelijk de noodtoestand afgekondigd. Momenteel bestaat er veel onduidelijkheid over de opvolging van de president. De politieke situatie in het land is daardoor heel onzeker. Daarnaast is de veiligheidssituatie in het land bijzonder gevaarlijk. De kleur van het reisadvies voor Haïti is daarom aangepast van ‘oranje’ (noodzakelijke reizen) naar ‘rood’ (niet reizen). Verlaat het land als dat veilig kan. U moet dat zelfstandig doen, neem daarvoor contact op met de aanwezige luchtvaartmaatschappijen. Blijft u in het land? Zorg dan voor een veilige verblijfplaats en verplaats u zo min mogelijk. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zorg dat u geregistreerd bent bij de ambassade middels de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Zie voor meer informatie over de veiligheidssituatie de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’. Als u vanuit Haïti naar Nederland reist heeft u een coronabewijs nodig. Meer informatie over de (reis)maatregelen in Haïti en Nederland vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Haiti
Download 'Kaart bij reisadvies Haïti' (PDF, 218 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ gebied kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar Haïti. Door de moordaanslag op president Moise is er op verschillende plaatsen in het land onrust ontstaan. De interim-president heeft tijdelijk de noodtoestand afgekondigd. Door de politieke onrust in het land, waarbij geweld gebruikt wordt, is de veiligheidssituatie verder verslechterd.

Verlaat het land als dat veilig kan. Neem daarvoor contact op met de aanwezige luchtvaartmaatschappijen.  De luchthaven is weer open; zo gaan er bijvoorbeeld vluchten naar Parijs met Air Caraibes, een twee wekelijkse vlucht met JetAir naar Curaçao en vluchten met Air Antilles/WinAir naar Sint Maarten. Daarnaast zijn er diverse vluchten, waaronder met Air Century, van Port-au-Prince naar Santo Domingo. Van daaruit zijn er meerdere vliegverbindingen naar Europa mogelijk (Air France, Iberia en Air Europa). Ook is het mogelijk om over land naar de Dominicaanse Republiek te reizen, al zijn daar wel veiligheidsrisico’s aan verbonden.

Blijft u in het land? Zorg dan voor een veilige verblijfplaats en verplaats u zo min mogelijk. Voor de laatste ontwikkelingen in het land, volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws.  Zorg dat u geregistreerd bent bij de Ambassade middels de Informatieservice van Buitenlandse Zaken via www.informatieservice.nederlandwereldwijd.nl en kies de optie: ‘Aanmelden + registratie bij de ambassade’.

Vermijd de sloppenwijken in Port-au-Prince

Vermijd de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince. Deze gebieden zijn het onveiligst. Wees ook alert in andere delen van de stad. Zelfs de toegangswegen van en naar het vliegveld zijn vaak een doelwit voor overvallen. Ook in andere delen van Haïti moet u voorzichtig zijn.

Reizen in het land

Criminaliteit

Op Haïti komt zware criminaliteit voor. Het gaat daarbij om gewelddadige en gewapende overvallen, berovingen en ontvoeringen die regelmatig voorkomen. Ook kent Haïti een intensieve drugshandel die samen gaat met geweld, moord en ontvoering. Er zijn meer meldingen van gewelddadige overvallen op buitenlanders op en rondom het internationale vliegveld Toussaint Louverture in Port-au-Prince. Wees alert. Zorg dat er iemand klaar staat om u naar uw hotel te brengen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden en horloges.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Laat geen bagage, computers of telefoons in uw auto.
 • Geef geen informatie over uzelf of uw hotel aan onbekenden op en rondom het vliegveld.

Demonstraties

Er is al geruime tijd sprake van politieke onrust in het hele land. Deze nam toe nadat president Moïse had besloten om aan te blijven als president tot 7 februari 2022. Sinds de moord op president Moise op 7 juli 2021 is de onrust toegenomen en is de situatie nog onvoorspelbaarder geworden. Feestdagen en herdenkingen worden door demonstranten gebruikt om te demonstreren. Dit heeft tot gewapende conflicten geleid met de politie. In de hoofdstad Port-au-Prince en in andere grote steden komen demonstraties voor. Ook zijn er wegblokkades. Daarbij wordt geweld gebruikt. Vermijd demonstraties. Wees alert op plekken waar veel mensen samenkomen. Dit zijn bijvoorbeeld ook supermarkten en tankstations waar veel mensen proberen extra levensmiddelen en brandstof te kopen omdat er steeds meer tekorten zijn.

Natuurgeweld

In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. In Haïti kunnen ook aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96  of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Bij aankomst in Haïti moet u verplicht 14 dagen in quarantaine. Elke persoon moet bij aankomst zelf zijn COVID-19-status opgeven en er kan steekproefsgewijs worden getest.

Maatregelen coronavirus

Het dragen van mondkapjes is verplicht in publieke ruimtes. Voor meer (lokale) informatie kunt u de website van het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid raadplegen (informatie in het Frans).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 48 uur oud voor vertrek) in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst (let op, vanaf 8 augustus 2021: 24 uur oud voor vertrek) in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst bij de GGD, of met een zelftest. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Haïti

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Haïti de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).  

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Haïti te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Wegverkeer

Haïti is een bijzonder arm land. Het wegennet is oud en slecht onderhouden. Hierdoor is, vooral in de steden, steeds oponthoud en files. Dit slechte wegdek, met veel gaten en obstakels, levert gevaarlijke situaties op door bijvoorbeeld het plotseling uitwijken van de weggebruikers. Het verkeer is ook chaotisch door de vele verschillende weggebruikers, van taxi-busjes tot straatverkopers en dieren. Er zijn veel wegversperringen en controle-punten.

Criminelen maken vaak gebruik van het vele oponthoud door autorijders of inzittenden te overvallen.

Motorrijden is bijzonder gevaarlijk.

Het openbaar vervoer in Haïti is niet veilig.

Rijd daarom niet zelf in Haïti maar laat u vervoeren door een bekende of door uw hotel of door uw reisorganisatie aangeraden taxi-chauffeurs.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van mensen. De lokale bevolking vindt dit meestal niet prettig. Vraag of u een foto mag maken.

LHBTI

LHBTI wordt niet algemeen geaccepteerd in Haïti. Discriminatie en geweld tegen LHBTI komen regelmatig voor. Houd daar rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Haïti en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer: 38 38 11 11
 • Brandweer: 29 45 11 11
 • Politie: 114 / 122 (netwerk short codes)
 • Ambulance: 116
 • Rode Kruis: 118

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade op Haïti

Er is geen Nederlandse ambassade op Haïti. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat-generaal in Port-au-Prince op het adres: Honorary Consul Consulat Général du Royaume des Pays-Bas, p/a Brasserie Quartier Latin 10, rue Goulard (Place Boyer), Pétion-Ville, Haïti, telefoon (+) 509- 2940-9642  / buiten kantooruren  mobiel (+) 509- 4444-0000.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven