Reisadvies Haïti | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-01-2019 | Nog steeds geldig op: 20-02-2019

Er is politieke onrust in het hele land. In de hoofdstad Port-au-Prince en in andere grote steden komen demonstraties en wegblokkades voor. Daarbij kan geweld worden gebruikt. De criminaliteit is hoog en neemt toe. De veiligheidssituatie is in veel gebieden gevaarlijk en onvoorspelbaar. Het advies blijft: reis alleen naar Haïti als dit noodzakelijk is.

Kaart bij reisadvies Haiti
Download 'Kaart bij reisadvies Haïti' (PDF, 210 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u in de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over veiligheidsrisico’s. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Er is politieke onrust in het hele land. Nationale feestdagen en herdenkingen worden door demonstranten gebruikt om te demonstreren. Dit heeft tot gewapende conflicten geleid met de nationale politie.  In de hoofdstad Port-au-Prince en in andere grote steden komen demonstraties voor. Ook zijn er wegblokkades. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Wees alert op plekken waar veel mensen samenkomen. Dit zijn bijvoorbeeld ook supermarkten en tankstations waar veel mensen proberen extra levensmiddelen en brandstof te kopen omdat er steeds meer tekorten zijn.

De criminaliteit is hoog en neemt toe. Dit komt door de onrust en verslechtering van de openbare orde. De veiligheidssituatie is in veel gebieden gevaarlijk en onvoorspelbaar.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

In 2010 werd Haïti door een zware aardbeving getroffen. Het dagelijkse leven op Haïti is nog steeds ontwricht door deze aardbeving. Demonstraties, politieke bijeenkomsten en wegversperringen komen regelmatig voor, vooral in Port-au-Prince en op de belangrijkste snelwegen. Criminaliteit is hoog in het land.

Er zijn meer meldingen van gewelddadige overvallen op buitenlanders op en rondom het internationale vliegveld Toussaint Louverture in Port-au-Prince. Wees voorzichtig bij aankomst op het vliegveld. Zorg dat er iemand klaar staat om u naar uw hotel te brengen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 38 38 11 11 (politie), 116 (ambulance), 29 45 11 11 (brandweer).

Netwerk short codes voor nooddiensten:

 • politie: 114 / 122;
 • ambulance: 116;
 • Rode Kruis: 118.

Geen Nederlandse ambassade op Haïti

Er is geen Nederlandse ambassade op Haïti. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat-generaal in Port-au-Prince.
Adres: 5A, Rue Métreaux, Bourdon, Pétion-Ville, telefoon (+) 509- 2940-9642  / buiten kantooruren  mobiel  (+) 509- 4444-0000.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Haïti. Dit heeft te maken met criminaliteit en onrustige gebieden.

Vermijd de sloppenwijken in Port-au-Prince

Vermijd de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince. Deze gebieden zijn het onveiligst. Wees ook alert in andere delen van de stad. Zelfs de toegangswegen van en naar het vliegveld zijn vaak een doelwit voor overvallen. Ook in andere delen van Haïti moet u voorzichtig zijn.

Reizen naar het zuiden

De wegen naar het zuiden zijn in zeer slechte staat. Op deze wegen worden veel auto’s, vooral trucks, door criminelen en/of door bevolkingsgroepen aangehouden en/of beroofd.  Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Naar boven

Criminaliteit

Pas op voor zware criminaliteit. In Haïti komen gewelddadige en gewapende overvallen, berovingen en ontvoeringen regelmatig voor. Ook kent Haïti een intensieve drugshandel die samen gaat met geweld, moord en ontvoering. Er zijn meer meldingen van gewelddadige overvallen op buitenlanders op en rondom het internationale vliegveld Toussaint Louverture in Port-au-Prince. Wees voorzichtig bij aankomst op het vliegveld. Zorg dat er iemand klaar staat om u naar uw hotel te brengen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
 • wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats;
 • vermijd sloppenwijken;
 • maak geen gebruik van het openbaar vervoer;
 • vermijd “moto-taxi” punten;
 • bied geen verzet bij een overval. Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
 • gebruik alleen geldautomaten in locaties met een perimeterbeveiliging:
  - hotels
  - supermarkten;
 • wees verstandig met het dragen van juwelen;
 • laat geen bagage, computers of telefoons in uw auto;
 • geef geen informatie over uzelf of uw hotel aan onbekenden op en rondom het vliegveld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van mensen

Maak geen foto’s van mensen. De lokale bevolking stelt dit meestal niet op prijs. Houd hier rekening mee als u een foto wilt maken.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar en wordt niet algemeen geaccepteerd in Haïti. Houd daar rekening mee. Het homohuwelijk is wettelijk verboden.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms in een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in Haïti zijn beperkt. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. In Haïti kunnen ook aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een crisissituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Haïti in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Houders van een Nederlands paspoort kunnen bij aankomst een toeristenkaart (voor maximaal 90 dagen geldig) kopen voor EUR 10,00 of USD 10,00.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven