Reisadvies Ghana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-12-2021 | Nog steeds geldig op: 22-01-2022

De kleurcode van Ghana is oranje. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. De inreismaatregelen voor Ghana zijn veranderd. Iedereen boven de 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en daarvan bewijs kunnen laten zien bij het inchecken op het vliegveld van vertrek. In de noordelijke grensgebieden van Ghana is het soms onveilig. Er kan geweld worden gebruikt. Er is strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar Ghana op vakantie te gaan. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland
Kaart bij reisadvies Ghana
Download 'Kaart bij reisadvies Ghana' (PDF, 210 kB)

Reischecklist Ghana

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Ghana favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname, ook bij een negatief reisadvies. Uw (basis)zorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Ghana. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Ghana. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan het voorkomen dat de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

Er zijn in Ghana veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Noord-Ghana

In de noordelijke grensgebieden van Ghana is het soms onveilig. Er kan geweld worden gebruikt. Er is strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen. Reist u naar dit gebied? Blijf alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Ontvoeringen

In Ghana komen af en toe ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer. De ontvoerders vragen losgeld. De ontvoering kan plaatsvinden bij het huis of in het verkeer. Wees alert in het verkeer en bij het thuis komen. Houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op.

Criminaliteit

Wees alert op het risico van berovingen, gewapende overvallen en seksueel geweld in Ghana. De kans daarop is het grootst na zonsondergang. Op de autowegen komen soms gewapende overvallen voor.  Het is daarom beter niet te reizen na zonsondergang. Heeft u geen andere mogelijkheid dan in de avond te reizen? Stop dan niet op de wegen.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert als u op stille, verlaten stranden loopt of in afgelegen gebieden.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Love scams en afpersing

Pas op voor ‘love scams’. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor LHBTI-reizigers (lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) en mensen die het land niet goed kennen is er een risico op afpersing, soms is de politie hierbij betrokken.

Demonstraties

In heel Ghana vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze worden soms gewelddadig. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt.

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Ghana duurt van maart tot en met oktober. In deze periode kunnen er zware regenbuien vallen. Door die tropische regenbuien kan er wateroverlast zijn en overstromingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in Ghana? Ga naar:

Tropical Storm Risk;

National Hurricane Center.

In Ghana kunnen aardschokken plaatsvinden. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Ghana inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Als landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreismaatregelen

 • Iedereen boven de 18 jaar moet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en daarvan bewijs kunnen laten zien bij het inchecken op het vliegveld van vertrek.
 • Voor vertrek moeten reizigers een digitaal gezondheidsverklaring invullen via het PanaBios systeem (informatie in het Engels).
 • Bij aankomst moeten inkomende reizigers in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 PCR-test die 72 uur voor vertrek in het land van waaruit zij reizen is afgenomen. Dit geldt niet voor kinderen die jonger zijn dan 5 jaar. Bij aankomst op het vliegveld in Accra wordt bij reizigers een sneltest afgenomen.

Coronavirus (COVID-19) Ghana

Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Ghana te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van Ghana Health Service en op de website van Ghana Airports Company Ltd (informatie in het Engels). 

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Ghana

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ghana de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Medische zorg

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Ghana te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

De land- en zeegrenzen zijn gesloten door het coronavirus (Covid-19).

Luchtverkeer

De luchthaven in de hoofdstad Accra is sinds 1 september 2020 geopend voor internationaal luchtverkeer. Er zijn maatregelen op het vliegveld door het coronavirus. U kunt dit nagaan de ambassade van Ghana in Den Haag.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Assocation (IATA).

Wegverkeer

De wegen in Ghana zijn vaak slecht onderhouden. Ook zijn de wegen in het hele land slecht verlicht. Reis niet na zonsondergang. Na flinke regenbuien kunnen wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn. Houd rekening met onverantwoord rijgedrag van andere weggebruikers.

Het wordt afgeraden met privé minibussen (trotro’s) te reizen. Deze zijn vaak versleten en de chauffeurs rijden meestal gevaarlijk.

Het is mogelijk om met een taxi door het land te reizen. Houd er rekening mee dat ook deze niet altijd betrouwbaar zijn.

Scheepvaart

Op het Voltameer gebeuren regelmatig ongelukken met boten. Voordat u aan boord gaat is het advies om de algemene toestand van de boot en de veiligheidsuitrusting na te kijken (reddingsvesten, werkende radio, noodpijlen en dergelijke).

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Ghana.

Ghanezen zijn vriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders, maar wees wel voorzichtig met wie u op pad gaat. Ga niet zomaar op pad met mensen die u niet kent.

Drugs

Het bezit, gebruik en handel in verdovende middelen is verboden.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van personen in uniform, vliegvelden en militaire objecten. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet.

LHBTI

Lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) worden over het algemeen niet geaccepteerd in Ghana. Houd hier rekening mee.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Kleding

Het dragen van militaire camouflage kleding is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Ghana en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 191
Ambulance: 193
Brandweer: 192

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Accra

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Accra.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is Nederland Wereldwijd altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of Twitter via @247BZ.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in oranje gebieden kan het ministerie van  Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven