Reisadvies Ghana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-07-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. Er is geen reden voor inhoudelijke aanpassingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Ghana' (PDF, 201 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Accra, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

De wegen in Ghana zijn slecht onderhouden. Ook zijn de wegen in het hele land slecht verlicht. Reis als het mogelijk is niet na zonsondergang.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 (politie), 193 (ambulance) of 192 (brandweer). Deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord.

Nederlandse ambassade in Accra

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Accra op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Ghana. Wees alert op kleine criminaliteit. Berovingen komen soms voor.

Noordoosten

In het noordoosten van Ghana is het soms onrustig. Er kan geweld worden gebruikt. Dit komt door ruzie tussen verschillende bevolkingsgroepen over wie de baas is. Reist u naar dit gebied? Blijf alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Naar boven

Criminaliteit

Wees alert op het risico van berovingen, gewapende overvallen en seksueel geweld in Ghana. De kans daarop is het grootst na zonsondergang. Op de autowegen komen soms gewapende overvallen voor. Zoals op de ‘Tema Highway’, net buiten de hoofdstad Accra. Het is daarom beter niet te reizen na zonsondergang. Heeft u geen andere mogelijkheid dan in de avond te reizen? Stop dan niet op de wegen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert als u op stille, verlaten stranden loopt of in afgelegen gebieden loopt;
  • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Love scams

U hebt kans in aanraking te komen met ‘love scams’. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor LGBTI-reizigers (lesbian, gay, bisexual, transgender en intersekse) komt daarbij het risico van afpersing, soms is de politie hierbij betrokken. 

Afpersers

Afpersers proberen soms misbruik te maken van mensen die het land niet goed kennen. Neem direct contact op met de ambassade als u hiermee in aanraking komt. 

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van mensen in uniform, vliegvelden, militaire objecten of bruggen. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt over het algemeen niet geaccepteerd in Ghana. Houd hier rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door eenreisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact opmet een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Ghana duurt van maart tot en met oktober. In deze periode kunnen er zware regenbuien vallen. Door die tropische regenbuien kan er wateroverlast zijn zoals bijvoorbeeld overstromingen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Ghana heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Ghana in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Ghanezen zijn vriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders, maar wees wel voorzichtig met wie u op pad gaat. Ga niet zomaar op pad met mensen die u niet kent.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven