Reisadvies Frans-Guyana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 07-01-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubriek ‘Tips van de ambassade’ is bijgewerkt.

Kaart bij reisadvies Frans-Guyana
Download 'Kaart bij reisadvies Frans-Guyana' (PDF, 134 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Paramaribo (Suriname), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Let op, er gelden veiligheidsrisico’s voor het hele land. Dit komt door criminaliteit.

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Geen Nederlandse ambassade in Frans-Guyana

Er is geen Nederlandse ambassade in Frans-Guyana. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Paramaribo, Suriname.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Cayenne.

Consulat des Pays-Bas Consul
Jos Hendriks
9 Lot. Les Nénuphars
97354 Montjoly
Tel.: 00 594 6 94 23 77 56
Fax: 005 94 29 14 87 

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Frans-Guyana is een land met veiligheidsrisico’s. Er vinden dagelijks misdrijven en/of gewapende berovingen plaats. Zie ook “Criminaliteit”.

Naar boven

Criminaliteit

In de steden Cayenne, Kourou en St. Laurent komt veel criminaliteit voor. Denk aan gewapende overvallen. Dat gebeurt te voet, maar er zijn ook criminelen die opereren met scooters. Soms wordt daarbij geweld gebruikt met messen of kleine vuurwapens.

Neem voor uw veiligheid in heel Frans-Guyana de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Loop niet alleen op straat na zonsondergang en reis in groepsverband;
  • reis na zonsondergang alleen per auto of taxi;
  • draag geen opzichtige sieraden en/of horloges;
  • zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft;
  • laat waardevolle spullen achter in een kluis in het hotel;
  • draag een kleurenkopie van uw paspoort bij u en laat het origineel achter in het hotel of uw verblijfsplaats.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Er zijn vaak controles tegen alcoholmisbruik, daartegen wordt zwaar opgetreden.

Neem in het land of voor uw vertrek geen bagage van onbekenden aan. De douane en gendarmerie (politie) controleren op veel plaatsen tegen de drugssmokkel. Hierop staan zware straffen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig.

Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Frankrijk in Den Haag.

Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Zorg dat u bij aankomst het vaccinatieboekje bij u heeft om aan te tonen dat u voor de gele koorts bent ingeënt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Reis niet met een Nederlandse identiteitskaart (NIK) van Frans-Guyana naar Suriname. Deze is wel geldig voor Frans-Guyana maar wordt in Suriname niet als reisdocument geaccepteerd. Hiermee krijgt u geen visum voor Suriname. Ook kunnen er geen in- en uitreisstempels op een NIK geplaatst worden. Gebruik daarom uw Nederlandse paspoort om Suriname in te reizen.

Als u vanuit Suriname naar Frans-Guyana reist, let dan op de geldigheid van uw Surinaamse toeristenkaart.

Bent u met een toeristenkaart naar Suriname gereisd en wilt u naar Frans-Guyana en daarna weer terug naar Suriname? Dan moet u een nieuwe toeristenkaart kopen om in Suriname terug te komen.

Frans-Guyana is een duur land. De Nederlandse creditkaarten werken er niet altijd. Dit komt doordat de chip niet goed wordt gelezen. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft.

Auto’s kunnen worden gehuurd op het vliegveld en bij verhuurbedrijven in de steden, zoals in de hoofdstad Cayenne en in Kourou en Saint Laurent.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven