Reisadvies Congo, de Republiek | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 25-03-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op Reis’. Voor meer informatie over ebola in de Republiek Congo, zie rubriek ‘Gezondheid’.

Kaart bij reisadvies Republiek Congo
Download 'Kaart bij reisadvies Congo, de Republiek' (PDF, 270 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kinshasa (Democratische Republiek Congo), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Sinds 23 december 2017 is er een staakt-het-vuren in de Pool regio. Dat wordt nageleefd. De overheid is nog niet klaar met ontwapening van de zogenaamde Ninja- strijders. In de Bouenza regio vinden veel gewapende roofovervallen plaats. Ook op de verbindingsweg door deze regio naar Pointe-Noire vinden veel overvallen plaats op voertuigen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar de Bouenza regio en de Pool regio.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms volledig gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de Republiek Congo hebben beperkte openingsuren. Bovendien kunnen ze volledig gesloten worden, zonder melding vooraf.

Controleposten op wegen

Militairen en politieagenten zetten op wegen regelmatig controleposten op. De posten zijn soms slecht aangegeven. De militairen en agenten controleren papieren en voertuigen. Maar er komt ook afpersing voor. Het is raadzaam om waardevolle spullen uit het zicht te houden. Blijf vriendelijk en beleefd.

Verkeersveiligheid

De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Daarom is het raadzaam om zoveel mogelijk overdag te reizen. Reist u buiten de verharde wegen? Dan is het raadzaam om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech, of als u vast komt te zitten. 

Geen Nederlandse ambassade in de Republiek Congo

Er is geen Nederlandse ambassade in de Republiek Congo. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Kinshasa, Democratische Republiek Congo.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Brazzaville.

U kunt ook terecht bij de ambassade van Duitsland of Frankrijk.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordgrens met Centraal Afrikaanse Republiek, de Pool regio en de Bouenza regio.

De veiligheidssituatie aan de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is niet stabiel. Dat komt door de situatie in Centraal Afrikaanse Republiek en omdat er weinig veiligheidstroepen zijn in het grensgebied. Ook komt er criminaliteit voor. Reis alleen naar de noordgrens met de CAR als dat noodzakelijk is.

De overheid is nog niet klaar met ontwapening van de zogenaamde Ninja-strijders in de Pool regio.

In de Bouenza regio vinden veel gewapende roof overvallen plaats. Ook op de verbindingsweg door deze regio naar Pointe-Noire vinden overvallen plaats op voertuigen.

Reis alleen als het noodzakelijk is via de verbindingsweg N1. Deze weg verbindt de Bouenza regio met de steden Loubomo en Pointe-Noire.

Naar boven

Criminaliteit

In verschillende gebieden is er criminaliteit. Met name in de steden, in gebieden aan de noordelijk grens met de Centraal Afrikaanse Republiek en ten oosten van Brazzaville. Bij straatcriminaliteit worden wapens gebruikt. Ook is er een risico op overvallen, beroving en afpersing.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam; Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in de Republiek Congo. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Geen foto’s van overheidsgebouwen en militaire objecten

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, de politie, het leger, controleposten, het vliegveld, havens en bruggen. Maakt u toch opnamen? Dan kan de politie u arresteren.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën waaronder ebola, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor de Republiek Congo kunt u opvragen bij de ambassade van de Republiek Congo in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven