Reisadvies Benin | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 19-03-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met Burkina Faso. Hier kunnen (terroristische) aanslagen of ontvoeringen plaatsvinden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Kaart bij reisadvies Benin
Download 'Kaart bij reisadvies Benin' (PDF, 193 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Cotonou, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Benin is slecht. De straat- en wegverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting. Reis niet na zonsondergang.

Veel wegen in Benin zijn slecht onderhouden. Pas op voor grote kuilen in de weg. Niet geasfalteerde wegen kunnen als het veel regent gevaarlijk en slecht begaanbaar worden.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 18 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Cotonou

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Cotonou op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Wees alert in de grensgebieden met Togo en Nigeria. In deze dunbevolkte gebieden zijn criminelen actief. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het Nationaal Park W en naar het grensgebied 10 kilometer vanaf de grens met Burkina Faso. Hier kunnen (terroristische) aanslagen of ontvoeringen plaatsvinden. In het grensgebied met Benin is het leger van Burkina Faso actief tegen terroristische groepen en grensoverschrijdende criminelen. Bekijk ook het reisadvies voor Burkina Faso.

Naar boven

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Benin. Zakkenrollerij en gewapende berovingen komen voor in Benin. Ook in de hoofdstad Cotonou. Wees alert op zakkenrollers op plaatsen waar veel buitenlandse reizigers zich ophouden. Vermijd ’s avonds de markt Dantokpa, de wijk Jonquet en stille plekken rond de haven.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag voorzichtig en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats;
  • houd autodeuren altijd op slot en de ramen gesloten van uw auto;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Voor de weg tussen de steden Parakou en Malanville gelden veiligheidsrisico’s. Er kunnen (gewapende) overvallen plaatsvinden. Reis overdag en reis op deze weg met meerdere voertuigen.

Naar boven

Terrorisme

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra, markten, kerken, hotels en restaurants.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Benin. Houd daar rekening mee.

Seks met minderjarigen

Op seks met minderjarigen (onder de 21 jaar) staan strenge straffen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Het is beter om niet in zee te zwemmen. Er is een sterke stroming. Langs de hele kust verdrinken jaarlijks veel mensen.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Benin in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Pinnen met creditcards

In Cotonou zijn een paar geldautomaten (bij filialen van Société Générale) waar u met een Nederlandse pinpas geld kunt pinnen. In de rest van Benin kan dit alleen met een VISA-kaart bij een geldautomaat.

Oplichting via internet en e-mail

Oplichting via internet en e-mail vanuit Benin komt veel voor. Vaak zijn de Beninse criminelen met bendes in Nigeria verbonden. Ga niet in op voorstellen of financiële transacties vanuit Benin. 

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven