Reisadvies Aruba | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-01-2021 | Nog steeds geldig op: 23-01-2021

Reizen is een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Nu er in Nederland een lockdown is, geldt er voor het reisadvies voor Aruba de kleur ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als u terugkomt vanuit Aruba hoeft u niet in thuisquarantaine te gaan, hoeft u geen negatieve PCR-test en geen negatieve sneltest te overleggen. Voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, zie de rubriek ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Aruba
Download 'Kaart bij reisadvies Aruba' (PDF, 252 kB)

Reischecklist Aruba

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Aruba favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Aruba reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voordat u naar Aruba reist, moet u een elektronische instap/uitstap kaart (ED-card) van de Arubaanse overheid invullen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land.  
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Aruba een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Aruba een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Aruba. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.

 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Aruba. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Criminaliteit

Wees alert. Laat geen waardevolle spullen in het zicht in uw appartement, (huur)auto of op te bezoeken (toeristische) locaties.

Natuurgeweld

Bent u in Aruba en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd contact met uw reisorganisatie.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Aruba, zie de volgende websites:

Naar boven

Verkeersveiligheid

Wegverkeer

Wees alert in het verkeer in Aruba. De kwaliteit van de wegen is niet overal goed, het kan druk zijn en vaak ontbreken verkeersborden of wegbelijning.

Deelname aan het verkeer na te veel drinken van alcohol is in Aruba verboden.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Aruba op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Thuisquarantaine na aankomst in Nederland

Bij terugkeer vanaf Aruba in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine, hoeft u geen negatieve PCR-test en geen negatieve sneltest te overleggen.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Inreisbeperkingen

Voordat u naar Aruba reist moet u online een gezondheidsverklaring uploaden en invullen. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid van Aruba.

Ook moet u een immigratiekaart invullen. Onderdeel van het invullen van deze immigratiekaart is de verplichting om 72 uur voor vertrek een negatief PCR-testresultaat aan de immigratiekaart toe te voegen. De PCR-test is verplicht voor kinderen vanaf 15 jaar. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid van Aruba. De PCR-test moet ook bij het inchecken of instappen getoond worden. Als u dit niet doet moet u zich bij aankomst op de luchthaven van Aruba laten testen. Daar zijn kosten aan verbonden die u zelf moet betalen. Na de test moet u in quarantaine op het testresultaat wachten (bijvoorbeeld op uw hotelkamer). De uitslag krijgt u meestal binnen 24 uur. Een aanvullende verzekering die COVID-gerelateerde kosten tijdens verblijf in Aruba dekt is verplicht bij binnenkomst. Meer informatie vindt u op de website van de overheid van Aruba.

Houd actuele informatie van de lokale overheid in de gaten. Neem contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Algemene maatregelen

 • Mondkapjes zijn verplicht in alle openbare gebouwen ook in winkels, hotels, in taxi’s en in het openbaar vervoer.
 • Om samenscholing tegen te gaan, is het ’s avonds niet toegestaan naar bepaalde publieke plekken (zoals stranden) toe te gaan.
 • Veel bars zijn gesloten en voor restaurants geldt een maximum gezelschap van 4 personen. Daarnaast geldt een sluitingstijd van 22.00.
 • Van 23.00 – 05.00 geldt een avondklok en mag u niet buiten zijn.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Aruba te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze Vertegenwoordiging voor Aruba.

Drugs

Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

LHBTI’s

Aruba is op het gebied van openbare zeden en LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) conservatiever dan Nederland, al zijn er wat betreft homoseksualiteit geen berichten bekend waarin hier openlijk tegen geageerd wordt.

Lokale normen en waarden

Aruba is op het gebied van openbare zeden en LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen personen) conservatief al zijn er wat betreft homoseksualiteit geen berichten bekend waarin hier openlijk tegen geageerd tegen wordt. Op de stranden wordt niet topless in de zon gelegen en bij het betreden van winkels en supermarkten wordt het zeer op prijs gesteld als er passende kleding wordt gedragen; veelal kunt u deze in badkleding niet betreden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Aruba en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Contactgegevens

In geval van nood kunt u terecht bij de Nederlandse Vertegenwoordiging in Oranjestad (lokaal nummer +297 525 2866). De Nederlandse Vertegenwoordiging verleent consulaire bijstand aan in Nederland ingeschreven Nederlanders (met Nederlands paspoort).

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de informatieservice van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven