Reisadvies Armenië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-08-2018 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Dit reisadvies is opnieuw beoordeeld. De rubriek ‘Lokale wetten, regels en gebruiken’ is bijgewerkt met informatie over LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse).

Download 'Kaart bij reisadvies Armenië' (PDF, 208 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tbilisi (Georgië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Er kunnen demonstraties voorkomen. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Komt u toch in een demonstratie of protest terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de informatie in de media.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Nagorno-Karabach

Verblijft u in de regio Nagorno-Karabach en raakt u in de problemen? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in Bakoe (Azerbeidzjan) en Tbilisi (Georgië) geen hulp verlenen. De Nederlandse ambassades hebben geen toegang tot de lokale autoriteiten.

Grens met Azerbeidzjan

De grens met Azerbeidzjan is gesloten. Dit komt door een conflict tussen de landen over de regio Nagorno-Karabach.

Grens met Turkije

De grens met Turkije is sinds 1993 gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen beide landen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 102 (politie), 103 (ambulance), 101 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Armenië

Er is geen Nederlandse ambassade in Armenië. Neem bij vragen contact op met de ambassade van Duitsland in Yerevan.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet in de regio Nagorno-Karabach

Er is een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over de regio Nagorno-Karabach. De internationale gemeenschap ziet de regio Nagorno-Karabach als deel van Azerbeidzjan. Maar de regering van Azerbeidzjan heeft geen controle over dit gebied. Reis niet in de regio Nagorno-Karabach. Zie ook het reisadvies voor Azerbeidzjan.

Reis niet in de gebieden die grenzen aan Azerbeidzjan

In de gebieden die grenzen aan Azerbeidzjan komen soms vuurgevechten voor. Er zijn soms ook schietpartijen op de weg tussen de steden Baghanis, Voskepar en Kirants aan de oude Nojemberjan-Idshewan-route. Door gevechten in het verleden is een niet-officiële grens ontstaan tussen de regio Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Er liggen landmijnen in delen van dit niet-officiële grensgebied. Reizen naar de stad Goris is mogelijk.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

LHBTI wordt niet algemeen geaccepteerd

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Armenië kunnen zware aardbevingen voorkomen. Reist u in Armenië? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer informatie over aardbevingen? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Armenië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven