Reisadvies Armenië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-12-2019 | Nog steeds geldig op: 25-02-2020

De algemene veiligheidssituatie in Armenie is verbeterd. Daarom is de kleur van het reisadvies voor het grootste deel van het land aangepast van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s naar ‘groen’ (geen bijzondere veiligheidsrisico’s). Zie de kaart en de rubriek ‘Veiligheidsrisico’s’.

Kaart bij reisadvies Armenië
Download 'Kaart bij reisadvies Armenië' (PDF, 192 kB)

Reischecklist Armenië

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar de rode gebieden in Armenië te reizen als dat noodzakelijk is.

Reist u naar Armenië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Armenië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Armenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Armenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

De regio Nagorno-Karabach

Er is een conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over de regio Nagorno-Karabach. De internationale gemeenschap ziet de regio Nagorno-Karabach als deel van Azerbeidzjan, maar de regering van Azerbeidzjan heeft geen controle over dit gebied. Het aantal incidenten in die regio is toegenomen, er vinden soms beschietingen plaats en er liggen mijnen. Reis daarom niet naar de regio Nagorno-Karabach. Zie ook het reisadvies voor Azerbeidzjan.

Verblijft u in de regio Nagorno-Karabach en raakt u in de problemen? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in Bakoe (Azerbeidzjan) en Tbilisi (Georgië) u niet helpen. De Nederlandse ambassades hebben geen toegang tot de lokale autoriteiten van deze regio.

De gebieden die grenzen aan Azerbeidzjan

De grens tussen Armenië en Azerbeidzjan is gesloten. Reis niet binnen 5 km van de grens met Azerbeidzjan. Vooral in de gebieden tussen de steden, Baghanis, Voskepar en Kirants aan de oude Nojemberjan-ldshewan-route, er vinden soms beschietingen plaats. Als u toch deze weg neemt, omdat het op dat moment de enige doorgaande weg is tussen Tbilisi en Jerevan, neem dan de ‘omweg’ vanaf Baghanis naar Voskepar. Dit ligt verder van de grens met Azerbeidzjan.

Door gevechten in het verleden is een niet-officiële grens ontstaan tussen de regio Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Er liggen landmijnen in delen van dit niet-officiële grensgebied.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Het gebied Gazakh, Verin Voskepar en Karki. In deze gebieden zijn nog mijnenvelden. Deze zijn meestal aangegeven.

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op veiligheidsrisico’s

De grens tussen Armenië en Turkije is gesloten. Dit heeft te maken met de politieke spanningen tussen beide landen.  Zie ook het reisadvies voor Turkije.

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s

In de rest van Armenië zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met Nederland. Let op uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Demonstraties

Er zijn recent géén (grootschalige) protesten gehouden in Armenië. Komt u toch in een demonstratie of protest terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de informatie in de media.

Natuurgeweld

In Armenië kunnen zware aardbevingen voorkomen. De laatste zware aardbeving was in 1988. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Armenië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, of via Twitter @24/7BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Over het algemeen houdt iedereen zich aan de verkeersregels. Houd rekening met slechte tot zeer slechte wegen. Let op voor inhaalmanouvres in de bergen en slecht aangegeven wegwerkzaamheden. 

Grens met Turkije en Azerbeidzjan

De grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen respectievelijke landen met Armenië. Zie ook het reisadvies voor Azerbeidzjan en Turkije.

Naar boven

Gezondheid

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Armenië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips voor Armenië.

Homoseksualiteit

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Houd hier rekening mee.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Armenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 102
Ambulance: 103
Brandweer: 101

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Geen Nederlandse ambassade in Armenië

Er is geen Nederlandse ambassade in Armenië wel een Nederlande Honorair Consul. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Tbilisi, Georgië of het Nederlandse Honorair Consulaat in Jerevan. 

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven