Reisadvies Armenië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 16-09-2021 | Nog steeds geldig op: 26-10-2021

De kleurcode voor Armenië is oranje en rood. Er zijn schietincidenten op de route via het dorp Yeraskh in de provincie Ararat dat grenst met het gebied Nakhchivan (Azerbeidzjan). Neem deze route niet en neem een andere weg. Reis niet binnen 5 kilometer van de grens met Azerbeidzjan. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in de rode gebieden. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Armenië. Meer informatie over de in Armenië en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Heenreis naar Armenië

 • Bij aankomst op de luchthaven wordt u gecontroleerd op symptomen van COVID-19.
 • U moet na aankomst verplicht 14 dagen in zelfquarantaine óf u moet een negatieve PCR-testuitslag laten zien die niet ouder is dan 72 uur. U kunt ook in Armenië bij een van de lokale testcentra een PCR-test laten doen.
 • Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (DCC) Armenië inreizen, dit is alleen geldig binnen de EU.

Terugreis naar Nederland

 • U moet een coronabewijs laten zien als u terugkomt uit Armenië.
 • U hoeft niet in quarantaine.

Meer informatie

 • Lees verder voor het volledige reisadvies van Armenië.
Kaart bij reisadvies Armenie
Download 'Kaart bij reisadvies Armenië' (PDF, 234 kB)

Reischecklist Armenië

Reist u naar Armenië? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Armenië favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Armenië. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Armenië. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

De grens in het oosten van het land tussen Armenië en Azerbeidzjan is gesloten. Reis in dit gebied niet binnen 5 km van de grens met Azerbeidzjan. Reis vanuit Georgische hoofdstad Tbilisi niet over de H53 en de H26 van Baghanis naar Tsaghkavan naar de hoofdstad Jerevan, omdat deze door dit grensgebied loopt.

De gebieden Gazakh en Verin Voskepar zijn enclaves van Azerbeidzjan waar Armenië feitelijk gezag uitoefent, maar die onder het staakt-het-vuren akkoord misschien worden teruggegeven aan Azerbeidzjan. Het is nog niet duidelijk wat dit voor gevolgen zal hebben voor de veiligheidssituatie. In deze gebieden zijn nog mijnenvelden. Deze zijn meestal aangegeven.

Dorp Yeraskh

Rond het dorp Yeraskh in de provincie Ararat dat grenst met het gebied Nakhchivan (Azerbeidzjan) hebben recentelijk verschillende schietincidenten plaatsgevonden waardoor slachtoffers zijn gevallen. Reis niet via een route die langs het dorp Yerash loopt als u naar het zuiden reist vanuit de hoofdstad Jerevan of vanuit het zuiden naar de hoofdstad Jerevan. De weg loopt daar namelijk dicht langs de grens waar schietincidenten (kunnen) plaatsvinden.

De regio Nagorno-Karabach

De autonome provincie Nagorno Karabach heeft zich in 1993 eenzijdig en met steun van Armenië afgescheiden van Azerbeidzjan. Door recente gevechten is het door Armenië beheerste deel van Nagorno Karabakh onder toezicht van Russische vredestroepen gekomen. De enige toegang tot dit gebied is de zogenaamde Lachin-corridor. Buitenlanders worden op dit moment niet of moeilijk toegelaten. Armeense paspoorthouders hebben meestal minder problemen. Het betekent wel dat u illegaal over de landsgrens gaat met Azerbeidzjan. De ambassade kan u geen consulaire hulp geven.

In het hele gebied moet rekening worden gehouden met niet-ontplofte munitie en mijnen.

De recente gevechten en het staakt-het-vuren hebben er ook voor gezorgd dat de Azerbeidzjaanse grens op sommige plaatsen erg dicht bij de weg naar het zuiden ligt. Hier komen af en toe (schiet)incidenten voor.  

Zie ook het reisadvies voor Azerbeidzjan.

Verblijft u in de regio Nagorno Karabach of een van de bovenstaande ‘rode’ regio’s en raakt u in de problemen? Dan kunnen de Nederlandse ambassades in de hoofdstad Jerevan en in de hoofdstad Bakoe (Azerbeidzjan) u niet helpen. De Nederlandse ambassades hebben geen toegang tot (de lokale autoriteiten van) deze regio.

Natuurgeweld

In Armenië kunnen zware aardbevingen voorkomen. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Ga naar Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Armenië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade in Jerevan via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen Armenië

Let op: u kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) Armenië inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU en het Schengengebied en in andere landen die dit bewijs hebben erkend. Wanneer landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren, wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

U mag vanuit Nederland naar Armenië reizen.

 • Bij aankomst op de luchthaven wordt u  gecheckt op symptomen van COVID-19.
 • Na aankomst moet u verplicht 14 dagen in zelfquarantaine. Als u een negatieve PCR-test uitslag laat zien die niet ouder is dan 72 uur hoeft u niet in quarantaine. U kunt ook in Armenië bij een van de lokale testcentra een PCR-test laten doen. 

Coronavirusmaatregelen (COVID-19) Armenië

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Armenië te verkleinen hebben de Armeense autoriteiten landelijk maatregelen genomen. Lees de laatste informatie over de maatregelen in Armenië op de website van de Armeense overheid (informatie in het Engels).

De Armeense overheid blijft aandringen op strikte naleving van de maatregelen. Overtredingen worden bestraft. Zodra het aantal besmettingen toeneemt en de medische capaciteit dreigt te worden overbelast, kan de Armeense overheid strengere maatregelen invoeren.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg is op dit moment overbelast door het hoge aantal coronavirus besmettingen. Dat betekent dat ook reguliere gezondheidszorg inclusief spoedeisende hulp, in beperktere mate beschikbaar is.

Terugkeer naar Nederland

U hoeft als u uit Armenië terug naar Nederland reist niet in (thuis)quarantaine.

U heeft als u terugreist uit Armenië een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs (PCR/NAAT-test of antigeentest). Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Armenië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Armenië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Armenië is van een lagere kwaliteit dan die in Nederland. Buiten de hoofdstad Jerevan en enkele andere grotere steden zijn de medische voorzieningen beperkt. Door de oorlog en het Covid-19 virus is gezondheidszorg in heel Armenië problematisch.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Armenië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Grenzen

De coronamaatregelen die de lokale overheid neemt kunnen beperkingen geven bij het in- en uitreizen en het dagelijks leven.

De landsgrenzen tussen Armenië en Georgië en Armenië en Iran zijn gedeeltelijk open voor personenverkeer.

Grens met Turkije en Azerbeidzjan

De Armeense grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen Armenië en Turkije en Armenië en Azerbeidzjan.

Luchtverkeer

Vluchtschema’s van en naar Armenië worden vaak veranderd. Neem op tijd contact op met uw vliegmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Voor meer informatie kunt u de website van het internationale vliegveld Zvartnots in Jerevan raadplegen (informatie in het Engels).

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Over het algemeen houdt iedereen zich aan de verkeersregels. Houd rekening met slecht weer (sneeuw), slechte tot zeer slechte wegen, zeker buiten de grote steden en na afloop van het winterseizoen. Let op voor inhaalmanoeuvres in de bergen en slecht aangegeven wegwerkzaamheden. 

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Armenië op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips voor Armenië.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit kan in bepaalde periodes van het jaar minder goed zijn. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index(informatie in het Engels).

LHBTIQ

LHBTIQ (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer personen) wordt niet algemeen geaccepteerd in Armenië. Er kunnen zich incidenten voordoen waarbij personen uit de LHBTI-gemeenschap lastig worden gevallen. Houd hier rekening mee.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Armenië streng bestraft. De omstandigheden in Armeense gevangenissen zijn zwaar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Armenië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Politie: 102
Ambulance: 103
Brandweer: 101

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Jerevan

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Jerevan.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven