Reisadvies Algerije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 27-02-2019 | Nog steeds geldig op: 23-04-2019

Op 18 april 2019 zijn er presidentsverkiezingen. In aanloop naar en rondom deze verkiezingen kunnen in heel het land demonstraties worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties.

Kaart bij reisadvies Algerije
Download 'Kaart bij reisadvies Algerije' (PDF, 532 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Algiers, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 18 april 2019 zijn er presidentsverkiezingen. In aanloop naar en rondom deze verkiezingen kunnen in heel het land demonstraties worden georganiseerd. Daarbij kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Houd rekening dat u rondom de verkiezingen niet altijd goed toegang hebt tot internet.

Blijf op de hoogte

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Reizen naar de grote steden in het noorden van Algerije (de hoofdstad Algiers, de toeristenplaats Tipaza, Oran, Tlemcen, Annaba en Constantine) is mogelijk. Ook zijn reizen naar de toeristische bestemmingen in de Sahara mogelijk: Timimoune, Taghit, Ghardaia en El Oued. Maar wees alert en reis in en naar de Sahara toeristische bestemmingen met een erkende gids of reisorganisatie. Reis bij voorkeur naar deze bestemmingen met het vliegtuig. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg als het mogelijk is het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag uw hotel om informatie.

Heeft u een contactpersoon die de situatie ter plekke goed kent? Vraag dan of deze veilig vervoer kan regelen. Is dit niet mogelijk, maak dan gebruik van de taxi’s van de internationale hotels.

Reist u over de weg tussen en naar gebieden waarvoor alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden? Zorg dan dat de lokale autoriteiten op de hoogte zijn van uw reisplannen. Zij kunnen u informeren over de veiligheid. Ook kunnen zij als het nodig is voor een politiebegeleiding zorgen of andere maatregelen nemen.

Verkeersveiligheid

In Algerije komen veel verkeersongelukken voor. Dit komt door onvoorspelbaar rijgedrag en de hoge snelheid waarmee gereden wordt. Er vallen hierdoor veel doden in het verkeer.

Demonstraties

In de hoofdstad Algiers en andere steden kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 1548 (politie), 1055 (gendarmerie) en alarmnummer 14 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Algiers

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Algiers op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar:

  • De grensgebieden met Tunesië (op een gedeelte na in het noordoosten van Algerije, zie kaart), Marokko (in het zuidenwestelijke deel van Algerije, zie kaart), Mauritanië, Mali, Niger en Libië. In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief. Er is een groot risico op ontvoeringen en zware criminaliteit;
  • De afgelegen gebieden in het noordoosten van Algerije rond de steden Tizi-Ouzou, Bouira, Boumerdès, Béjaïa, zie kaart). In deze gebieden zijn terroristische en criminele groepen actief.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden van Algerije.

Naar boven

Criminaliteit

In de hoofdstad Algiers en andere grote steden komt geweld tussen jeugdbendes voor. Let op voor zakkenrollers in het centrum van Algiers en bij drukke evenementen. Wees alert in de buurt van toeristische locaties in Algerije.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Overnacht in goed beveiligde hotels;
  • ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen;
  • wees ook overdag op uw hoede;
  • draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt;
  • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
Naar boven

Terrorisme

Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen. In juli 2018 vond een schermutseling plaats tussen het leger en terroristen rond de stad Skikda waarbij zeven militairen om het leven kwamen.

Op 26 februari 2017 werd geprobeerd een terroristische aanslag te plegen tegen een politiebureau in de stad Constantine. Deze aanslag is mislukt maar er zijn hierbij wel een paar gewonden gevallen. Deze aanslag werd opgeëist door ISIS (Islamitische Staat).

Terroristische aanslagen zijn vooral gericht op gebouwen van de overheid en veiligheidsdiensten. Maar ze kunnen ook gericht zijn op buitenlanders en buitenlandse doelen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn voor een terroristische aanslag. Denk bijvoorbeeld aan grote winkelcentra, markten, kerken, restaurants en hotels. In het hele land is er een dreiging van ontvoering van westerlingen. Dit risico is groter op plaatsen waar de overheid minder veiligheidsmaatregelen kan nemen. Bijvoorbeeld in afgelegen gebieden.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Gedrag en kledingvoorschriften zijn anders dan in Nederland. Het is bijvoorbeeld verstandig bedekte en niet opvallende kleding te dragen. Tijdens de Ramadan mag u niet roken, eten en drinken in publieke gelegenheden. Houd hier rekening mee. Als vrouw kunt u op straat nageroepen of benaderd worden door mannen.

Geen foto’s

Maak geen foto’s of opnamen van militaire objecten, overheidsgebouwen en demonstraties in Algerije. 

Verrekijker of gps

Neem geen verrekijker of gps in uw bagage mee. Dit is verboden.

Homoseksualiteit 

Homoseksualiteit is strafbaar in Algerije. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee. 

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Algerijnse publieke ziekenhuizen zijn gratis voor iedereen. Medicijnen moet u zelf afrekenen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Drinkwater en eten

Het kraanwater is niet geschikt om te drinken. Wij raden u aan alleen water uit flessen of gekookt water te drinken. Controleer of het eten dat u koopt vers en schoon is.

Naar boven

Natuurgeweld

In het zuiden van Algerije kunnen als het veel regent overstromingen en “flash-floods” voorkomen. Bij “flash-floods” zijn in augustus 2018 mensen verdronken door het plotseling opkomende regenwater en het instorten van woningen. In de winter en het voorjaar kunnen zandstormen het luchtverkeer ernstig hinderen.

In het noorden van Algerije kunnen aardbevingen plaatsvinden.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Algerije kunt u krijgen bij de ambassade van Algerije in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

In de hoofdstad Algiers zijn een paar geldautomaten (vooral in de grote internationale hotels, banken en op het vliegveld) waar u met uw Nederlandse pinpas geld kunt pinnen. Deze pinautomaten doen het niet altijd. Creditcards worden bijna nooit geaccepteerd. U kunt Euro’s en Amerikaanse dollars omwisselen tegen lokale valuta. Er is een zwarte valutamarkt. Het is volgens lokale wet verboden geld op de zwarte valutamarkt om te wisselen. Vermijd illegale wisselkantoren.

Zorg dat u kopieën van uw reisdocumenten en identiteitsbewijzen (een geprinte en digitale versie) bij u heeft. Bij diefstal of verlies van uw reisdocument kan deze kopie van pas komen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven