Reisadvies Afghanistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-09-2021 | Nog steeds geldig op: 27-10-2021

De kleurcode voor Afghanistan is rood. De Nederlandse overheid raadt alle reizen naar Afghanistan af. De veiligheidssituatie in Afghanistan is zeer slecht. Er is een grote kans op terroristische aanslagen. De luchthaven van Kaboel is gesloten. De Nederlandse overheid roept Nederlanders op niet meer naar de luchthaven te gaan: de evacuatie is gestopt. Blijf op een veilige locatie.

Kaart bij reisadvies Afghanistan
Download 'Kaart bij reisadvies Afghanistan' (PDF, 337 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

De Taliban hebben de macht overgenomen in Afghanistan en de veiligheidssituatie is zeer slecht.

Bent u nu in Afghanistan? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

 • Zoek een veilig onderkomen.
 • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
 • Voorkom zoveel mogelijk vaste patronen in uw dagindeling.
 • Maak afspraken over een betrouwbare toegangscontrole van woonlocatie en werklocatie.
 • Laat collega’s of vrienden weten waar u bent tijdens afspraken buiten de deur.
 • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
 • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.

Terrorisme

Er zijn regelmatig terroristische aanslagen en doelgerichte moorden (targetted killings) in Afghanistan en ook in de hoofdstad Kaboel. Deze vinden verspreid door het land plaats.

De terreuraanvallen zijn gericht op onder meer:

 • Buitenlanders
 • Burgers die kunnen worden gelieerd met dienstverlening aan buitenlandse organisaties of vroegere Afghaanse overheden.
 • Hulporganisaties
 • Voertuigen en gebouwen van de overheid.
 • Politie en leger.

Bomaanslagen op burgers vinden bijvoorbeeld plaats in hotels, pensions, restaurants en bij lokale overheidsgebouwen zoals ministeries of andere plaatsen waar veel mensen bijeen komen. Verder is er een risico op raketaanvallen op steden of vliegvelden. Landmijnen en ander explosief materiaal vormen in het hele land een gevaar. Bermbommen komen vaak voor. Het risico van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn is aanwezig.

Terrorisme en zware criminaliteit zijn lastig uit elkaar te houden in Afghanistan. Dat komt omdat niet alleen terreurbewegingen als Al Qaida en de Taliban geweld gebruiken, maar ook andere groepen.

Criminaliteit

In alle delen van het land komen agressiviteit, overvallen, ontvoeringen en seksuele misdrijven voor. Deze vinden vaak plaats langs de verlaten wegen tussen de grote steden en in de provincies. Ook overdag zijn er in de steden berovingen en overvallen.

Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Drugs

Drugs zijn een groot probleem in Afghanistan.

In het voorjaar wordt papaver geoogst. Daarmee kunnen verdovende middelen worden gemaakt. De strijd van de overheid tegen de papaverteelt en drugshandel neemt dan weer toe. Dit veroorzaakt onrust in het land.  

Natuurgeweld

Afghanistan ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen, ook zware. Daarnaast zijn er lawines, overstromingen en modderstromen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels)

Accuweather (informatie in het Engels)

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Afghanistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met telefoonnummer +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

U kunt niet naar Afghanistan reizen. Door de veiligheidssituatie wordt reizen naar Afghanistan ten zeerste afgeraden. De luchthaven van Kaboel is gesloten.

De besmetting en verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus (COVID-19) zorgt voor toenemende gezondheidsrisico’s.  Ziekenhuizen hebben tekorten aan medisch personeel, veel noodzakelijke medicijnen en zuurstof. Ook de ziekte Mucormycosis (zwarte schimmel ziekte) komt voor in Afghanistan.

Terugkeer naar Nederland

Vanuit Afghanistan bent u altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19, als u naar Nederland reist. U moet een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Afghanistan gaat u 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen jonger dan 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid. over gezinsquarantaine.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid over uitzonderingen op de quarantaineplicht. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid over formulieren quarantaineverklaring. Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode.

De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Afghanistan

Op dit moment kunt u geen coronatesten laten uitvoeren in Afghanistan. Zie voor meer informatie over de testlocaties in andere landen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen in Afghanistan.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Door de onveilige politieke situatie en ook door de stijging van de coronabesmettingen in Afghanistan is het niet zeker of medische zorg momenteel verleend kan worden. De medische zorg in Afghanistan is in het algemeen zeer beperkt of zelfs afwezig.

Medicijnen zijn vaak niet verkrijgbaar. Neem noodzakelijke medicijnen met een doktersverklaring in het Engels mee. Reis niet zonder een ziektekostenverzekering zonder dekking voor repatriatie geldig voor Afghanistan. Door luchtverontreiniging, droogte en stof zijn er veel aandoeningen aan de luchtwegen.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Commerciële vluchten vliegen nu niet naar Afghanistan. De luchthaven van Kaboel is gesloten en evacuatie is gestopt. 

Wegverkeer

Reizen over de weg is erg gevaarlijk. Er zijn valse voertuigcontroleposten opgezet die gewelddadige aanvallen uitvoeren of die ‘belastingen’ innen. Er liggen nog steeds dodelijke bermbommen langs de weg. Er zijn aanvallen op militaire en burgervoertuigen. Terrorisme, ontvoeringen, carjacking en andere criminele activiteiten zijn een voortdurende dreiging. Rijd nooit ’s-nachts tussen de steden. Als u over de weg moet reizen, dient u te reizen in een beveiligd transport zoals een gepantserde voertuig met persoonsbescherming van goed bekendstaande lokale chauffeurs of gidsen. Deuren en ramen moeten altijd op slot zijn.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Afghanistan.

Islamitisch rechtssysteem

Het rechtssysteem in Afghanistan is gebaseerd op islamitische wetgeving, en is naar westerse maatstaven erg streng. In het land komt de doodstraf voor. De Taliban hebben de macht overgenomen in Afghanistan.  

Homoseksualiteit (LHBTIQ)

Lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen en queer (LHBTIQ) worden niet algemeen geaccepteerd in Afghanistan. Volgens de Afghaanse wetgeving (wetboek van strafrecht artikelen 645-650) zijn alle seksuele handelingen die niet tot doel hebben om zich voort te planten strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Kleding

Kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld conservatiever dan in ons land. Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn en tot een boete of gevangenisstraf leiden, zoals:

 • Lichamelijk contact in het openbaar.
 • Openbare dronkenschap.
 • Seks buiten het huwelijk.
 • Prostitutie.
 • Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken.
 • Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten.
 • Het dragen van een hoofddoek is voor vrouwen verplicht.
 • Draag bij voorkeur kleding die lichaamsvormen bedekt en draag een jas of mantel die tot over de heupen valt.

Invoerverbod

Het invoeren van alcohol houdende dranken en erotische lectuur is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

U kunt niet rekenen op beschikbaarheid van lokale hulpdiensten.

Geen Nederlandse ambassade in Afghanistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Afghanistan. 

Contactgegevens ambassade

U kunt voor dringende vragen contact opnemen met telefoonnummer +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven