Reisadvies Afghanistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 28-01-2019 | Nog steeds geldig op: 20-03-2019

Reis niet naar Afghanistan. Er vinden regelmatig aanslagen plaats. De veiligheidssituatie voor Nederlanders in Afghanistan is slecht. Westerlingen zijn een doelwit van aanslagen en ontvoeringen.

Download 'Kaart bij reisadvies Afghanistan' (PDF, 300 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kabul, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis niet naar Afghanistan. Er vinden regelmatig aanslagen plaats. Deze zijn vaak gericht op de politie en het leger. Maar ook op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zoals moskeeën. De veiligheidssituatie voor Nederlanders in Afghanistan is slecht. Westerlingen blijven een doelwit van aanslagen en ontvoeringen.

Blijf op de hoogte

De 24/7 BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Het is in grote delen van Afghanistan onrustig en onveilig. Bijna dagelijks vinden aanslagen en gewapende incidenten plaats. Het Afghaanse leger strijdt tegen verschillende terreurgroepen zoals de Taliban en de ISKP. Daarbij vallen gewonden en doden.

De veiligheidssituatie voor Nederlanders is slecht. Er is een groot risico om ontvoerd te worden in heel Afghanistan. Vooral in de hoofdstad Kabul. Reis niet naar Afghanistan. Bent u toch in Afghanistan? Blijf dan, zeker na zonsondergang, zoveel mogelijk binnen.

Demonstraties

In Afghanistan kunnen demonstraties tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (politie), 102 (ambulance), 210 13 33 (brandweer, 02 02 10 13 33 met een mobiele telefoon).

Nederlandse ambassade in Kabul

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kabul op de website. Vanwege de veiligheidssituatie zijn de mogelijkheden om u te helpen beperkt. Bel bij noodgevallen het noodnummer: 00 93 79 70 00 201.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar Afghanistan.

In delen van het land zijn er gewapende conflicten. In het hele land bestaat een groot risico op gewelddadige incidenten. Er is een groot risico om ontvoerd te worden in heel Afghanistan. Bent u toch in Afghanistan? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

 • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat;
 • voorkom zoveel mogelijk vaste patronen in uw dagindeling;
 • maak afspraken over een betrouwbare toegangscontrole van woonlocatie en werklocatie;
 • laat collega’s of vrienden weten waar u bent tijdens afspraken buiten de deur;
 • zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft;
 • houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.
Naar boven

Criminaliteit

In alle delen van het land komen agressiviteit, overvallen, ontvoeringen en seksuele misdrijven voor. Deze vinden vaak plaats langs de verlaten wegen tussen de grote steden en in de provincies. Ook overdag zijn er in de steden berovingen en overvallen.

Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Drugs

Drugs zijn een groot probleem in Afghanistan.

In het voorjaar wordt papaver geoogst. Daarmee kunnen verdovende middelen worden gemaakt. De strijd van de overheid tegen de papaverteelt en drugshandel neemt dan weer toe. Dit veroorzaakt onrust in het land.

Naar boven

Terrorisme

Er zijn regelmatig terroristische aanslagen en aanvallen in Afghanistan. Deze vinden verspreid door het land plaats. De terreuraanvallen zijn gericht op onder meer:

 • Voertuigen en gebouwen van de overheid;
 • politie en leger;
 • troepen en konvooien van internationale organisaties;
 • hulporganisaties en  
 • buitenlanders en burgers.

Bomaanslagen op burgers vinden bijvoorbeeld plaats in hotels, pensions en restaurants. Verder is er een risico op raketaanvallen op steden of vliegvelden. Landmijnen en ander explosief materiaal vormen in het hele land een gevaar.

Terrorisme en zware criminaliteit zijn lastig uit elkaar te houden in Afghanistan. Dat komt omdat niet alleen terreurbewegingen als Al Qaida en de Taliban geweld gebruiken, maar ook andere groepen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Het rechtssysteem in Afghanistan is gebaseerd op islamitische wetgeving, en is naar westerse maatstaven erg streng. In het land komt de doodstraf voor.

Vrouwen wordt aangeraden hun hoofd te bedekken met een hoofddoek. Draag bij voorkeur kleding die lichaamsvormen bedekt en draag een jas of mantel die tot over de heupen valt.

Lichamelijk contact tussen mannen en vrouwen in het openbaar komt niet vaak voor en wordt afgeraden.  

Homoseksualiteit.

Homoseksualiteit wordt in Afghanistan niet geaccepteerd. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in Afghanistan zijn beperkt. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Afghanistan ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen, ook zware. Daarnaast zijn er lawines, overstromingen en modderstromen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale overheid. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa voor Afghanistan kunt u opvragen bij de ambassade van Afghanistan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven