Reisadvies Afghanistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 21-07-2021 | Nog steeds geldig op: 29-07-2021

De kleurcode voor Afghanistan is rood, want er zijn grote en toenemende veiligheidsrisico’s. Door gewapende conflicten en aanslagen was de veiligheidssituatie in heel Afghanistan heel erg slecht en is de veiligheidssituatie nu nog slechter geworden. Houd er rekening mee dat de veiligheidssituatie na augustus 2021 nog verder kan verslechteren, als alle Westerse militaire troepen uit Afghanistan zijn vertrokken. Veel landen hebben hebben hun militairen al weggehaald. Reizen naar Afghanistan wordt al heel lang afgeraden, dit geldt ook voor familiebezoek. Als u ondanks dit advies in Afghanistan bent, maak dan gebruik van de nog beschikbare internationale vluchten om uit Afghanistan te vertrekken. Volg de ontwikkelingen over vluchten via informatie van de luchtvaartmaatschappijen. De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kaboel kan Nederlanders niet ondersteunen of evacueren in noodsituaties. Controleer of uw registratie bij de Nederlandse ambassade via de informatieservice nog actueel is. Daar komt bij dat Afghanistan door het hoge aantal coronabesmettingen een hoogrisicogebied is. Ook om deze reden wordt het afgeraden om naar Afghanistan te reizen en in het land te verblijven. Door de onveilige situatie en de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen is medische zorg zeer beperkt of zelfs afwezig. Als u vanuit Afghanistan naar Nederland reist, heeft u een coronabewijs (vaccinatiebewijs, negatieve testbewijs of herstelbewijs) nodig. Meer informatie over de in Afghanistan en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Afghanistan
Download 'Kaart bij reisadvies Afghanistan' (PDF, 337 kB)

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reizen en verblijven in Afghanistan wordt ten zeerste afgeraden. In de laatste maanden is de veiligheidssituatie in heel Afghanistan nog verder verslechterd en daardoor erg zorgwekkend. Dit komt door gewapende conflicten en vele aanslagen. In de hoofdstad Kaboel zijn regelmatig grote aanslagen.

Voor westerlingen is de dreiging om ontvoerd te worden groot in heel Afghanistan.

Het Afghaanse leger strijdt tegen verschillende gewapende groepen, zoals de Taliban en de ISKP (Islamitische Staat Khorasan Provincie). Daarbij vallen gewonden en doden.

Vanaf 1 mei 2021 is begonnen met de definitieve terugtrekking van alle militaire troepen van de Verenigde Staten van Amerika en alle NAVO-militairen uit Afghanistan. Die terugtrekking zal uiterlijk 11 september 2021 worden afgerond. Houd er dan rekening mee dat de veiligheidssituatie vanaf augustus 2021 nog verder kan verslechteren, als alle Westerse militaire troepen uit Afghanistan zijn vertrokken. Veel landen hebben hun militairen al weggehaald.

Het is op dit moment nog niet bekend of alle vliegvelden in Afghanistan op een voldoende niveau, en volgens de internationale normen kunnen blijven functioneren. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen kunnen daarom heroverwegen of zij nog wel naar Afghanistan kunnen blijven vliegen. Er is een risico dat deze luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Afghanistan plotseling en onaangekondigd annuleren.

Advies om Afghanistan te verlaten

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kaboel kan Nederlanders niet ondersteunen of evacueren in extreme noodsituaties. Door de hierboven genoemde ernstige veiligheidssituatie en het hoge aantal coronabesmettingen in Afghanistan raden wij u dringend aan om nu gebruik te maken van de bestaande, maar beperkte mogelijkheden van internationale vluchten om uit Afghanistan te vertrekken.

Volg de ontwikkelingen via de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen. Zorg dat u een COVID-19-test doet, wanneer u Afghanistan verlaat, veel luchtvaartmaatschappijen vragen hierom zodat zij de veiligheid van reizigers in het vliegtuig kunnen waarborgen. U moet in ieder geval een negatieve PCR-testuitslag laten zien als u met de vliegmaatschappij Emirates of Fly Dubai vliegt. Ook Nederland stelt een COVID-19-test verplicht, zie de tegel ‘Coronavirus’.

Controleer of uw registratie bij de ambassade via de informatieservice nog actueel is.

Wilt u het land verlaten? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Kaboel via +31 247 247 247 of stuur een mail naar KAB@minbuza.nl

Bevindt u zich nu in Afghanistan? Wees alert en houd u aan de volgende adviezen:

 • Overweeg te vertrekken nu de situatie dat nog toestaat.
 • Verplaats u niet onnodig en/of blijf niet onnodig op straat.
 • Voorkom zoveel mogelijk vaste patronen in uw dagindeling.
 • Maak afspraken over een betrouwbare toegangscontrole van woonlocatie en werklocatie.
 • Laat collega’s of vrienden weten waar u bent tijdens afspraken buiten de deur.
 • Zorg dat u goede kennis heeft van de omgeving waar u verblijft.
 • Houd een telefoon met daarin opgeslagen noodnummers bij de hand.
 • Zorg dat u geregistreerd bent bij de ambassade via de informatieservice .

Terrorisme

Er zijn regelmatig terroristische aanslagen en aanvallen in Afghanistan. Deze vinden verspreid door het land plaats. De terreuraanvallen zijn gericht op onder meer:

 • voertuigen en gebouwen van de overheid
 • politie en leger
 • troepen en konvooien van internationale organisaties
 • hulporganisaties
 • buitenlanders en Afghaanse burgers

Bomaanslagen op Afghaanse burgers vinden bijvoorbeeld plaats in hotels, pensions, restaurants en bij lokale overheidsgebouwen zoals ministeries of andere plaatsen waar veel mensen bijeen komen. Verder is er een risico op raketaanvallen op steden of vliegvelden. Landmijnen en ander explosief materiaal vormen in het hele land een gevaar. Bermbommen komen vaak voor. Het risico van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn is aanwezig.

Terrorisme en zware criminaliteit zijn lastig uit elkaar te houden in Afghanistan. Dat komt omdat niet alleen terreurbewegingen als Al Qaida en de Taliban geweld gebruiken, maar ook andere groepen.

Criminaliteit

In alle delen van het land komen agressiviteit, overvallen, ontvoeringen en seksuele misdrijven voor. Deze vinden vaak plaats langs de verlaten wegen tussen de grote steden en in de provincies. Ook overdag zijn er in de steden berovingen en overvallen.

Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Drugs

Drugs zijn een groot probleem in Afghanistan.

In het voorjaar wordt papaver geoogst. Daarmee kunnen verdovende middelen worden gemaakt. De strijd van de overheid tegen de papaverteelt en drugshandel neemt dan weer toe. Dit veroorzaakt onrust in het land.  

Demonstraties

In Afghanistan kunnen demonstraties tot geweld leiden. Vermijd demonstraties.

Natuurgeweld

Afghanistan ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen, ook zware. Daarnaast zijn er lawines, overstromingen en modderstromen. Volg het nieuws en informeer u over de situatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels)

Accuweather (informatie in het Engels)

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Afghanistan en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Door de veiligheidssituatie wordt reizen naar Afghanistan ten zeerste afgeraden.

U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Afghanistan inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet uw testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Afghanistan is door het coronavirus ook een hoogrisicogebied. Door de hoge coronabesmettingen en de snelle verspreiding hiervan zorgt dit voor grote gezondheidsrisico’s. Het wordt daarom ten zeerste afgeraden om nu naar Afghanistan te reizen, dit geldt vooral voor familiebezoek.

Alle reizigers, die voor zeer strikte noodzakelijke doeleinden naar Afghanistan moeten reizen of terugkeren naar Afghanistan, moeten bij aankomst in Afghanistan een negatieve PCR-COVID-19 testuitslag te laten zien, die niet ouder is dan 96 uur voor vertrek. De lokale overheid voert temperatuurtesten uit op de luchthavens. Als uw temperatuur te hoog is, adviseert de lokale overheid u om in quarantaine te gaan in het ziekenhuis in de hoofdstad Kaboel.

Uitreisbeperkingen

Volg de ontwikkelingen via de actuele informatie van de luchtvaartmaatschappijen. Zorg dat u een COVID-19-test doet, veel luchtvaartmaatschappijen vragen hier om zodat zij de veiligheid van reizigers in het vliegtuig kunnen waarborgen. U moet in ieder geval een negatieve PCR-testuitslag laten zien als u met de vliegmaatschappijen Emirates of Fly Dubai vliegt.

Negatieve Covid-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Is uw volledige vaccinatie korter dan 14 dagen geleden gegeven? Let op, vanaf 17 juli 2021: reizigers met een volledige vaccinatie die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst in Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 48 uur oud bij aankomst in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Afghanistan

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Afghanistan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen in Afghanistan.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Door de onveilige politieke situatie en ook door de stijging van de coronabesmettingen in Afghanistan is het niet zeker of medische zorg momenteel verleend kan worden. De medische zorg in Afghanistan is in het algemeen zeer beperkt of zelfs afwezig.

Medicijnen zijn vaak niet verkrijgbaar. Neem noodzakelijke medicijnen met een doktersverklaring in het Engels mee. Reis niet zonder een ziektekostenverzekering zonder dekking voor repatriatie geldig voor Afghanistan. Door luchtverontreiniging, droogte en stof zijn er veel aandoeningen aan de luchtwegen.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Het is op dit moment nog niet zeker of alle vliegvelden in Afghanistan op een voldoende niveau, en volgens de internationale normen kunnen blijven functioneren als de Westerse militaire troepen Afghanistan eind augustus 2021 zullen hebben verlaten.
Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen kunnen daarom heroverwegen of zij nog wel naar Afghanistan kunnen blijven vliegen. Er bestaat een risico dat deze luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Afghanistan plotseling en onaangekondigd annuleren.

De laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels). De vliegschema’s van de maatschappijen die op de hoofdstad Kaboel vliegen kunnen onaangekondigd worden onderbroken, houdt dit goed in de gaten.

Wegverkeer

Reizen over de weg is erg gevaarlijk. Er zijn valse voertuigcontroleposten opgezet die gewelddadige aanvallen uitvoeren of die ‘belastingen’ innen. Er liggen nog steeds dodelijke bermbommen langs de weg. Er zijn aanvallen op militaire en burgervoertuigen. Terrorisme, ontvoeringen, carjacking en andere criminele activiteiten zijn een voortdurende dreiging. Rijd nooit ’s-nachts tussen de steden. Als u over de weg moet reizen, dient u te reizen in een beveiligd transport zoals een gepantserde voertuig met persoonsbescherming van goed bekendstaande lokale chauffeurs of gidsen. Deuren en ramen moeten altijd op slot zijn.

Het openbaar vervoer is gevaarlijk. 

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Afghanistan.

Islamitisch rechtssysteem

Het rechtssysteem in Afghanistan is gebaseerd op islamitische wetgeving, en is naar westerse maatstaven erg streng. In het land komt de doodstraf voor.

Homoseksualiteit (LHBTIQ)

Lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, interseksen en queer (LHBTIQ) worden niet algemeen geaccepteerd in Afghanistan. Volgens de Afghaanse wetgeving (wetboek van strafrecht artikelen 645-650) zijn alle seksuele handelingen die niet tot doel hebben om zich voort te planten strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Kleding

Kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld conservatiever dan in ons land. Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn en tot een boete of gevangenisstraf leiden, zoals:

 • Lichamelijk contact in het openbaar.
 • Openbare dronkenschap.
 • Seks buiten het huwelijk.
 • Prostitutie.
 • Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken.
 • Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten.
 • Het dragen van een hoofddoek is verplicht.
 • Draag bij voorkeur kleding die lichaamsvormen bedekt en draag een jas of mantel die tot over de heupen valt.

Invoerverbod

Het invoeren van alcohol houdende dranken en erotische lectuur is verboden.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Afghanistan en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer: 119
 • Ambulance: 102
 • Alleen voor Kaboel: Ambulance, bel 112 (of met een mobiele telefoon 020 112) .
 • Brandweer: 210 13 33 (of met een mobiele telefoon 02 02 10 13 33  )

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

U kunt de ambassade alleen bezoeken als u een afspraak heeft.

Nederlandse ambassade in Kaboel

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kaboel. Vanwege de veiligheidssituatie zijn de mogelijkheden om u te helpen beperkt. Bel bij noodgevallen het noodnummer: 00 93 79 70 00 201.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen. Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. Ook kunnen verzekeringen beslissen geen dekking te geven bij een verblijf in een ‘rood’ gebied’ .

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook  gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven