Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Roemenië

De overheid van Roemenië neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meestgestelde vragen over deze maatregelen. Lees ook het reisadvies voor Roemenië.

Update: 8 juli 2020, 10:45

Gaat u op vakantie deze zomer? Dit moet u weten

Vanaf 15 juni is reizen naar een groot aantal landen in Europa weer mogelijk. Het reisadvies voor deze landen wordt mogelijk versoepeld van code oranje naar code geel.

Lees hier om welke landen het gaat en wat u moet weten als u deze zomer in Europa op vakantie wil.

Wat is de situatie in Roemenië?

Per 7 juli geldt geen verplichte thuisisolatie of quarantaineverplichting meer voor reizigers die uit Nederland komen. Het reisadvies voor Roemenië blijft echter oranje: alleen noodzakelijke reizen.

Regulier vluchtverkeer tussen Nederland en Roemenië is weer toegestaan per 7 juli en wordt naar verwachting de komende tijd hervat.

In Roemenië geldt voorlopig een staat van alertheid. Het dragen van een masker dat mond en neus dekt is nog steeds verplicht in winkels, in het openbaar vervoer, op het werk en in andere gesloten ruimtes.

Supermarkten, apotheken en winkelcentra zijn geopend.

Hotels en terrassen van bars en restaurants zijn geopend, waarbij bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten worden nageleefd. Zo wordt mogelijk naar uw naam en telefoonnummer gevraagd.

Ik ben in Roemenië. Kan ik naar Nederland?

Ja, u kunt per auto of openbaar vervoer naar Nederland reizen. U wordt dringend geadviseerd om bij terugkomst 2 weken in thuisquarantaine te gaan.

Per 7 juli is ook regulier vluchtverkeer weer toegestaan. Houd de websites in de gaten van de luchtvaartmaatschappijen KLM, TAROM en WIZZ Air.

Ik woon in Roemenië, kan ik nog terugkeren?

Ja, u kunt Roemenië inreizen. Houd rekening met mogelijke drukte bij landgrensovergangen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders in Roemenië wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Voor de Informatieservice kunt u zich hier uitschrijven.

Kijk ook op de webpagina veelgestelde vragen vakantie en verblijf in het buitenland.