Nederland Wereldwijd

DigiD-activeringscode ontvangen via videobellen

Woont u in het buitenland of bent u voor langere tijd in het buitenland? En heeft u vanuit het buitenland een DigiD aangevraagd en een baliecode ontvangen? U kunt uw activeringscode ontvangen door te videobellen met Nederland Wereldwijd. U hoeft dan niet naar een DigiD-balie te reizen. Met de activeringscode activeert u uw DigiD.

Let op: Als u in Nederland bent kunt u géén afspraak maken voor videobellen. Haal uw DigiD activeringscode dan op bij een DigiD-balie in Nederland. Het videobellen is alleen voor mensen die in het buitenland zijn.

Afspraak maken

Voor het ontvangen van uw activeringscode maakt u een afspraak via het online afsprakensysteem.

U ontvangt hierna een e-mailbevestiging van de afspraak met daarin instructies en een link waarmee u de videoverbinding kunt maken.

Let op: Het afsprakensysteem wordt elke vrijdagochtend opengezet voor de week erna. Indien beschikbaar, komen er dagelijks rond 9.00 uur afspraakmogelijkheden bij voor de dag zelf. Bij desk 1, 2 en 3 kunt u terecht voor afspraken tussen 9.00 en 17.00 uur. Desk 5, 6 en 7 zijn voor afspraken tussen 15.00 en 22.30 uur.
Let op: De tijd die u ziet bij de afspraak en in uw e-mailagenda is de Nederlandse tijd (CET: Central European Time, UTC/GMT+1). Bereken zelf wat de lokale tijd voor u is en pas de tijd eventueel aan in uw agenda.

Nodig voor de afspraak

  • Uw baliecode van 9 tekens, beginnend met een B. Na uw DigiD-aanvraag heeft u deze per sms en per email ontvangen. Uw baliecode is tot 30 dagen na uw DigiD-aanvraag geldig.
  • Uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Uw geldige paspoort of identiteitskaart van een land uit de Europese Economische Ruimte, waarvan u het documentnummer tijdens de aanvraag heeft ingevuld. Een rijbewijs is niet toegestaan.
  • Uw burgerservicenummer (BSN), als deze niet op uw paspoort of ID-kaart staat.
  • U staat ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). U heeft geen RNI-uittreksel nodig voor de videobelafspraak.
  • Een laptop met webcam en microfoon of een tablet met camera aan de voorkant.
  • Een goede internetverbinding waarmee u kunt videobellen.
  • Een recente internetbrowser, zoals Microsoft Edge, Firefox of Safari.
Let op: U moet zelf videobellen om uw activeringscode te ontvangen. U mag daarbij wel hulp krijgen.

Geen of verlopen baliecode?

Heeft u nog geen baliecode? Deze krijgt u bij de DigiD-aanvraag. Is uw baliecode verlopen? Vraag dan een nieuwe DigiD aan. Bij uw aanvraag ontvangt u een nieuwe baliecode. U hoeft geen nieuwe videobelafspraak te maken.

DigiD gebruikersnaam of wachtwoord vergeten?

Bent u uw DigiD gebruikersnaam of wachtwoord vergeten? Vraag dan een nieuwe DigiD aan. U hoeft geen nieuwe videobelafspraak te maken.

DigiD activeren

Met de activeringscode en uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord kunt u uw DigiD en de DigiD app activeren. Als daar nog tijd voor is, kunt u dit doen tijdens de videobelafspraak. U kunt dan hulp vragen als het niet lukt. Activeren kan via DigiD.nl of via de DigiD app. Download hiervoor alvast de DigiD app.

Ophalen bij een balie

Wilt u de DigiD-activeringscode liever ophalen bij een DigiD-balie? Dit kan in het buitenland of in Nederland.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.

Neem per e-mail contact op met ons