Veelgestelde vragen over de situatie in Libanon
De veiligheidssituatie in Libanon is verslechterd. Lees hier de veelgestelde vragen.
Bekijk het reisadvies Libanon en lees wat dit voor u betekent.
Lees het liveblog op Rijksoverheid.nl voor alle actualiteiten en updates over de situatie.
Situatie in Libanon
- De kleurcode van het reisadvies voor heel Libanon is rood. Reis niet naar Libanon. Bent u in Libanon, dan raden we aan zo snel mogelijk het land te verlaten nu er nog commerciële uitreismogelijkheden zijn.
- Door de veranderlijke ontwikkelingen tussen Israël en de Palestijnse Gebieden (Gaza) zijn er verhoogde spanningen in Libanon.
- Vanuit Israël en Libanon worden in het grensgebied raketaanvallen en beschietingen uitgevoerd. Het is onvoorspelbaar of dit geweld zich uit zal breiden naar andere delen van Libanon.
- We hopen dat iedereen zich op een veilige plek bevindt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt u aan zo snel mogelijk uit Libanon te vertrekken als dat veilig kan. Vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen nu dat nog mogelijk is.
- Blijft u in Libanon? We hopen dat u zich op een veilige plek bevindt en adviseren iedereen thuis te blijven en te luisteren naar de lokale autoriteiten. Informeer u over de lokale situatie voordat u zich verplaatst. Zorg voor voldoende voorraad eten, drinken, medicijnen en eventueel brandstof.
- Meld u aan voor de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Kies de optie ‘Aanmelden + registratie bij de ambassade’. Zo weten wij dat u in het land bent en krijgt u via e-mail of sms extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Bent u in Libanon en bent u in nood? Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. In verband met de veiligheidssituatie is de Nederlandse ambassade in Libanon momenteel beperkt bereikbaar. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcenter van Nederland Wereldwijd. Wij zijn te bereiken via +31 247 247 247. U mag ook een bericht sturen via WhatsApp via +316 8238 7796.
- De kleurcode van het reisadvies voor heel Libanon is rood. Reis niet naar Libanon. Bent u in Libanon, dan raden we aan zo snel mogelijk het land te verlaten nu er nog commerciële uitreismogelijkheden zijn.
- Bekijk het reisadvies voor Libanon voor de meest actuele informatie.
- Een reisadvies geeft de veiligheidsrisico’s voor Nederlanders in een land weer op basis van onderzoek naar de situatie op dit moment.
- Een gespecialiseerde afdeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarvoor contacten met ambassades wereldwijd. De ambassade doet onderzoek naar de veiligheidsrisico’s in het land. Soms worden gebieden bezocht om de situatie te beoordelen. Er wordt gesproken met lokale autoriteiten, inlichtingendiensten, bedrijven, partnerlanden en andere organisaties.
- Nederland wisselt actief informatie uit met andere landen en neemt deze mee in haar afwegingen om een reisadvies wel of niet aan te passen.
- Wilt u meer weten over hoe een reisadvies wordt opgesteld? U vindt meer informatie op de pagina Hoe wordt een reisadvies gemaakt?
- We hopen dat uw familie op een veilige plek is. Het is belangrijk dat uw familie zich registreert bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies de optie ‘Aanmelden + registratie bij de ambassade’). Als dat nog niet gedaan is, adviseren wij uw familie zich zo snel mogelijk te registeren. U mag dit ook namens hen doen en optreden als contactpersoon.
- Als uw familieleden volledig geregistreerd staan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken, neemt Buitenlandse Zaken contact op als er belangrijke nieuwe informatie is.
- Houd er rekening mee dat communicatiekanalen zoals internet en telefonie kunnen uitvallen. Wij kunnen u alleen adviseren om te blijven proberen contact te zoeken met uw familie.
- U kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht bij het contactcenter van Nederland Wereldwijd. Wij zijn te bereiken via +31 247 247 247. U kunt ook een bericht sturen via WhatsApp naar het telefoonnummer +316 8238 7796.
- Evacuatie door de Nederlandse overheid is op dit moment niet aan de orde. Uit voorzorg treft het ministerie wel voorbereidingen. Het is echter beslist niet zeker dat een evacuatie plaats kan of zal vinden als het conflict verder escaleert. Ons advies is daarom: vertrek nu dat nog mogelijk is met commerciële luchtvaartmaatschappijen. Wacht niet tot het te laat is.
- We roepen Nederlanders in Libanon op – die dat nog niet hebben gedaan –zich te registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan weten wij zo goed mogelijk wie er in het land is en hoe we hen kunnen bereiken als dat nodig is.
Buitenlandse Zaken heeft geen exacte informatie over de aantallen Nederlanders die zich in Libanon bevinden en een hulpvraag hebben. Dit komt omdat er geen registratieplicht is voor Nederlanders in het buitenland.
Reisdocumenten
U kunt een paspoort versneld aanvragen. Of u kunt een nooddocument aanvragen. Stuur hiervoor een e-mail naar de ambassade: bei-ca@minbuza.nl. De ambassade zal u informeren over de mogelijkheden.
Bekijk de pagina Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Libanon woont | Nederland Wereldwijd voor de documenten die u nodig heeft voor het aanvragen van een paspoort.
Bekijk de pagina nooddocument aanvragen in Libanon voor de documenten die u nodig heeft voor een nooddocument.
Visum en inburgeringsexamen
Nee, op dit moment worden geen nieuwe visumaanvragen meer in behandeling genomen.
Alleen kerngezinsleden van Nederlanders, die meereizen naar Nederland, kunnen nog een visum aanvragen. Stuur een mail naar de ambassade voor een afspraak: bei-ca@minbuza.nl.
De kerngezinsleden van Nederlanders die een visum kunnen aanvragen zijn:
- Echtgenoot/echtgenote.
- Geregistreerde partner.
- Partner met wie een ongehuwde Nederlander een notariële akte heeft of gemeenschappelijke huishouding voert.
- Afhankelijke kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen) tot in principe de leeftijd van 18 jaar.
- Verzorgende ouder van een minderjarig Nederlands kind.
U kunt op dit moment geen nieuwe afspraak maken om uw MVV op te halen bij de ambassade in Beiroet.
Het is mogelijk om uw MVV in een ander land op te halen. Dit kan bijvoorbeeld in Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten of Turkije. Als u uw goedgekeurde MVV in een ander land wilt ophalen, neem dan eerst contact op met de IND. De contactgegevens staan vermeld in de IND-brief waarin uw aanvraag is goedgekeurd. U moet er zelf voor zorgen dat u naar de omliggende landen kunt reizen. De ambassade kan u hier niet bij helpen.
Nee, deze afspraak gaat niet door. De ambassade neemt contact op als deze situatie wijzigt.