NederlandWereldwijd

Veelgestelde vragen over de situatie in Libanon

De veiligheidssituatie in Libanon is verslechterd. Lees hier de veelgestelde vragen.

  • De kleurcode van het reisadvies voor heel Libanon is rood. Reis niet naar Libanon. Bent u in Libanon, dan raden we aan zo snel mogelijk het land te verlaten nu er nog commerciële uitreismogelijkheden zijn.
  • Na de recente ontwikkelingen in de regio zijn de spanningen tussen Hezbollah/Libanon en Israël verder toegenomen. Vooral in het grensgebied tussen Libanon en Israël vinden regelmatig raketaanvallen en beschietingen over en weer plaats. Het is onvoorspelbaar of dit geweld zich uit zal breiden naar andere delen van Libanon.
  • Lees het actuele reisadvies voor Libanon.

  • We hopen dat u zich op een veilige locatie bevindt. Houd het lokale nieuws in de gaten en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. Vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen nu dat nog mogelijk is. Houd er rekening mee dat verschillende luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Libanon hebben opgeschort. Vluchten van maatschappijen die wel vliegen, kunnen snel volgeboekt zijn. Ga er niet van uit dat de Nederlandse overheid u kan helpen het land te verlaten.
  • De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. Overweeg goed wat uw opties zijn. Wacht niet tot het te laat is. 
  • Houd het reisadvies voor Libanon in de gaten voor updates en registreer uw verblijf bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u bereiken als dat nodig is.
  • Bent u in Libanon en bent u in nood? Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. U kunt de Nederlandse ambassade in Beiroet 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereiken via het contactcenter van Nederland Wereldwijd. Dat kan op telefoonnummer +31 247 247 247. U mag ook een bericht sturen via WhatsApp via +31 6 82 38 77 96.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten van en naar Libanon geannuleerd, voor korte of langere tijd. Andere maatschappijen vliegen nog wel. Bekijk hoe u zo snel mogelijk naar een veilig land kunt reizen. Houd er rekening mee dat vluchten snel volgeboekt kunnen zijn. En dat u 1 of meer overstappen moet maken. Houd rekening met extra kosten.

  • Nee, evacuatie door de Nederlandse overheid is niet aan de orde. Het advies van de Nederlandse overheid is daarom: vertrek nu dat nog mogelijk is met commerciële luchtvaartmaatschappijen. 
  • De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. Ga er niet van uit dat de Nederlandse overheid u kan helpen het land te verlaten.

  • We hopen dat uw familieleden of vrienden op een veilige locatie zijn. Dring er bij uw familie/vrienden op aan dat zij zo snel mogelijk het land verlaten. En het is belangrijk dat zij staan geregistreerd bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Hebben zij zich nog niet geregistreerd? Vraag hen dit zo snel mogelijk te doen. U mag dit ook namens hen doen en contactpersoon zijn voor uw Nederlandse familieleden of vrienden. Zorg dat de gegevens actueel en volledig zijn.
  • Als uw familieleden/vrienden geregistreerd staan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken contact met hen opnemen als er belangrijke nieuwe informatie is.
  • Houd er rekening mee dat communicatiekanalen zoals internet en telefonie kunnen uitvallen. Wij kunnen u alleen adviseren om te blijven proberen contact te zoeken met uw familie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen informatie over de exacte aantallen Nederlanders die zich in Libanon bevinden. Dit komt omdat er geen registratieplicht is voor Nederlanders in het buitenland. We zien wel dat mensen hun registratie bij de Informatieservice in de afgelopen weken bijwerken. Bijvoorbeeld door aan te geven dat ze Libanon verlaten hebben. Dat is voor het ministerie belangrijk om te weten.

Visum en inburgeringsexamen

Bent u een Nederlander in Libanon en wilt u samen met uw kerngezin naar Nederland reizen? Als u een ticket of vluchtreservering heeft voor vertrek binnen 15 dagen, dan kunt u een spoedvisum aanvragen. Stuur een e-mail naar de ambassade voor een afspraak: bei-ca@minbuza.nl.

Reist u na 15 dagen? Maak uw afspraak dan rechtstreeks bij VFS Global in Beiroet.

De kerngezinsleden van Nederlanders die een spoedvisum kunnen aanvragen zijn:

  • echtgenoot/echtgenote
  • geregistreerde partner
  • partner met wie een ongehuwde Nederlander een notariële akte heeft of gemeenschappelijke huishouding voert
  • afhankelijke kinderen (ook adoptie- en stiefkinderen) tot in principe de leeftijd van 18 jaar
  • verzorgende ouder van een minderjarig Nederlands kind

U kunt uw mvv aanvragen bij de ambassade in Beiroet.

De ambassade in Beiroet ontvangt momenteel veel afspraakverzoeken. Afspraken worden gepland op volgorde van de goedkeuringsdatum van de IND.

Een goedkeuring voor mvv voor een familielid van een vluchteling is zes maanden geldig. Is deze termijn verlopen? Dan moet u contact opnemen met de IND voor een nieuwe goedkeuring.

Nee, dit is niet mogelijk. Als u de IND heeft gevraagd om de ophaallocatie van de mvv te veranderen naar een ander land, moet u de mvv in het afgesproken land ophalen.

U kunt het inburgeringsexamen doen in Beiroet. Maak een afspraak bij de Nederlandse ambassade in Beiroet door te mailen naar: bei-ca@minbuza.nl.