NederlandWereldwijd

Nooddocument aanvragen in Libanon

Is uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen in Libanon? En heeft u een nooddocument nodig om binnenkort te reizen? Volg de stappen om een nooddocument aan te vragen.

Stuur zo snel mogelijk een e-mail naar de ambassade in Beiroet: bei-ca@minbuza.nl. Stuur daarbij de volgende gegevens en documenten mee:

 • een scan of foto van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart. Heeft u deze niet? Stuur dan de volgende gegevens zoals die vermeld staan op uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart:
  • uw volledige naam
  • uw geboortedatum
  • de naam van de instantie die het document heeft afgegeven (burgemeester van …, ambassadeur te …)
  • de datum van afgifte
 • het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent
 • een bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen, zoals uw reisschema, vluchtgegevens, andere reserveringen of een brief van uw werkgever
 • uw exacte reisroute
 • uw huidige locatie

De ambassade vraagt toestemming aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om het nooddocument af te geven. Dit duurt meestal 1 tot 3 werkdagen. Heeft u geen kopie van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart meegestuurd? Dan kan het langer duren.

Heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming gegeven om het nooddocument af te geven? Dan neemt de ambassade contact met u op om te bespreken waar en wanneer u het nooddocument kunt aanvragen.

Aangifte doen

Terwijl u wacht kunt u aangifte doen van vermissing of diefstal van uw paspoort of ID-kaart bij de lokale politie. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Vraag daarbij om een schriftelijk bewijs van aangifte. Dit bewijs heeft u misschien nodig voor uw verzekering of de lokale autoriteiten.

Voor uw aanvraag neemt u de volgende documenten mee:

 • een volledig ingevuld paspoortaanvraagformulier
 • een volledig ingevulde verklaring vermissing reisdocument (C2-formulier)
 • 2 pasfoto’s die voldoen aan de Nederlandse eisen. Bekijk hoe u Nederlandse pasfoto's laat maken in Libanon
 • bewijs dat u toerist bent of bewijs dat u uw reis niet kunt uitstellen
 • als u reist met het vliegtuig, de trein, bus of boot: tickets voor u verdere reis
 • als u die heeft: een foto of scan van uw verloren of gestolen paspoort of ID-kaart
 • als u die heeft: andere identiteitsbewijzen of foto’s of scans daarvan
 • als u die heeft: een schriftelijk bewijs van aangifte met vermelding van verlies of diefstal van uw paspoort of ID-kaart

Jonger dan 18 jaar

Is het nooddocument voor iemand van jonger dan 18 jaar? Dan is ook toestemming nodig van de ouder(s) of voogd(en). Zij moeten:

De ambassade vertelt u waar en wanneer uw afspraak is. Neem alle documenten uit de lijst hierboven mee naar uw afspraak.

U betaalt ter plekke. In het overzicht van de consulaire tarieven in Libanon ziet u wat een nooddocument kost en hoe u kunt betalen.

Zodra uw aanvraag is verwerkt, staat uw paspoort of ID-kaart internationaal geregistreerd als vermist. Zo kan niemand ermee reizen. Vindt u uw paspoort of ID-kaart weer terug? Dan mag u er ook niet mee reizen.

De ambassade vertelt u waar en wanneer u uw document kunt ophalen. Houd er rekening mee dat een nooddocument minder lang geldig is dan een paspoort of ID-kaart.

Beslist het ministerie van Buitenlandse Zaken dat u een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart nodig heeft? Bijvoorbeeld omdat het land waar u naartoe reist geen Nederlands nooddocument accepteert? Dan duurt de aanvraag langer. Houd rekening met 4 weken.

Visum of verblijfsvergunning

Had u een Libanees visum of Libanese verblijfsvergunning in uw verloren of gestolen paspoort staan? Als u Libanon met een visum bezoekt en uitreist met een nooddocument, dan moet u voor vertrek uw visum door de Libanese immigratiedienst General Security laten overplaatsen in uw nooddocument.
U kunt dit niet op de luchthaven regelen.

 1. Haal een bewijs van vermissing bij het Paleis van Justitie in Adlieh (Beiroet).
 2. Breng dit bewijs naar de immigratiedienst (General Security) in Sodeco (Beiroet). Verblijft u buiten Beiroet, ga dan naar het kantoor van de immigratiedienst in uw verblijfplaats.
 3. General Security geeft u een bewijs van onderzoek.
 4. Ga met uw Nederlands nooddocument naar het hoofdkantoor van General Security in Adlieh (old building/ 2e verdieping). U geeft daar uw vingerafdrukken. U heeft pasfoto’s nodig en contant Libanees geld.
 5. General Security geeft een uitreisvisum in uw nooddocument voor vertrek binnen 48 uur.
 6. Zorg dat u ruim tevoren op de luchthaven bent omdat controle van een nooddocument langer kan duren.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons