NederlandWereldwijd

Krijg ik AOW buiten Nederland?

Of u AOW krijgt buiten Nederland hangt af van het land waar u woont of gaat wonen. In sommige landen kunt u uw AOW volledig blijven ontvangen. In andere landen krijgt u niet het volledige AOW-bedrag.

Bekijk wat de afspraken zijn met het land waar u woont of gaat wonen op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wilt u weten waar u in uw situatie recht op heeft? Neem dan contact op met de SVB. Woont u in Turkije, Marokko, Suriname, Spanje of Zuid-Afrika? Neem dan contact op met het SVB-kantoor op de ambassade.

Geen opbouw AOW

Als u buiten Nederland woont en werkt, bent u meestal niet meer verplicht verzekerd voor AOW. U bouwt dan dus geen AOW op. In plaats van AOW bouwt u mogelijk pensioen op in het land waar u woont en werkt.

Wanneer toch verzekerd

In sommige gevallen kunt u buiten Nederland wonen en toch verzekerd zijn voor de AOW. Bijvoorbeeld als u buiten Nederland werkt en een Nederlandse detacheringsverklaring heeft, of als u tijdelijk voor studie buiten Nederland verblijft en daar niet werkt. Of als u de Nederlandse nationaliteit heeft en buiten Nederland werkt voor een Nederlandse ambassade of een andere Nederlandse overheidsorganisatie.

Vrijwillig verzekeren

Bent u minder dan een jaar geleden uit Nederland verhuisd? Dan kunt u zich mogelijk nog vrijwillig verzekeren voor de AOW.

Verhuist u binnenkort naar het buitenland?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig