NederlandWereldwijd

Vrijwillig verzekeren voor een uitkering bij ziekte buiten Nederland

Werkt u buiten Nederland en bent u niet verzekerd voor een uitkering bij ziekte? Dan kunt u hiervoor een verzekering afsluiten. Dat kan bij UWV, een uitkeringsorganisatie in uw woonland of bij een verzekeraar. Wordt u ziek, dan biedt uw verzekering toch een inkomen.

Let op: Weet u niet of u bent verzekerd voor ziekte? Of weet u niet waar u bent verzekerd? Controleer dan eerst waar u bent verzekerd.

Waar wilt u zich verzekeren?

U kunt bij UWV een vrijwillige verzekering afsluiten. Deze verzekering biedt een inkomen als u door ziekte niet kunt werken.

Voorwaarden

U kunt de vrijwillige verzekering van UWV alleen afsluiten als u aan alle voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als u nog niet de AOW-leeftijd heeft.

Aanvragen

U moet de verzekering op tijd aanvragen. Meestal is dat binnen 13 weken na de dag van uw vertrek naar het buitenland. Of binnen 13 weken nadat de verplichte verzekering bij uw werkgever stopte.

Vrijwillige verzekering van UWV aanvragen

Nodig bij uw aanvraag

Heeft u geen DigiD? Lees hoe u de verzekering per post aanvraagt.

Kosten

U moet voor de vrijwillige verzekering van UWV een premie betalen.
Bereken uw premie

Misschien biedt de uitkeringsorganisatie in uw woonland ook een vrijwillige verzekering aan tegen inkomensverlies bij ziekte. Neem contact op met de uitkeringsorganisatie voor de mogelijkheden. 

Woont u in een EU/EER-land of Zwitserland? Dan kunt u de uitkeringsorganisatie opzoeken op Europa.eu.

U kunt ook een verzekering afsluiten tegen inkomensverlies bij ziekte bij een verzekeraar in Nederland of in uw woonland. Neem contact op met de verzekeraar voor de mogelijkheden. 

Verhuist u binnenkort naar het buitenland?

Contact

Komt u er niet uit? UWV helpt u graag verder.

Neem contact op met UWV