NederlandWereldwijd

Verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) in Suriname

Woont u in Suriname? En heeft u een verklaring van in leven zijn nodig? De ambassade in Paramaribo kan deze voor u opstellen.

Wanneer heeft u een verklaring van in leven zijn nodig?

Nederlandse uitkeringsinstanties zoals het ABP en de Sociale Verzekeringsbank kunnen om een verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) vragen.

Wat heeft u nodig?

Om een verklaring van in leven zijn aan te vragen moet u in persoon langskomen bij de consulaire afdeling van de ambassade of het consulaat. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • u heeft een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart
  • uw nationaliteit of nationaliteiten kan of kunnen worden vastgesteld
  • uw adres en woonplaats kunnen worden vastgesteld. Bijvoorbeeld door een bewijs van inschrijving van de gemeente waar u woont
  • uw burgerlijke staat kan worden vastgesteld: bijvoorbeeld door een huwelijksakte

Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Stempelen van een verklaring van in leven zijn

Informatie: Ontvangt u een verzoek van de SVB om te bewijzen dat u nog leeft? U kunt via een app een levensbewijs verzenden. Lees hoe u dat doet op de pagina Levensbewijs voor AOW.

Sommige uitkeringsinstanties hebben eigen voorbedrukte verklaringen van in leven zijn opgesteld. De ambassade of het consulaat kan deze documenten ondertekenen en stempelen. Het ondertekenen en stempelen is gratis, behalve als u dit lokaal gratis kunt laten doen.

U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • u heeft de Nederlandse nationaliteit
  • u komt zelf naar de ambassade of het consulaat
  • u laat een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart zien
  • u toont uw woonadres aan: bijvoorbeeld met officiĆ«le documenten van de autoriteiten
  • u tekent de documenten op de ambassade of het consulaat in het bijzijn van een medewerker van de ambassade of het consulaat

Verklaring bij gemeentehuis of notaris ook mogelijk

Als u niet naar de ambassade of het consulaat kunt komen, dan kunt u in sommige landen terecht bij het gemeentehuis of een notaris in de buitenlandse gemeente waar u woont.

Verklaring van in leven zijn in dit land of gebied

Stempelen van voorbedrukte verklaringen van in leven zijn van Nederlandse instanties

Voorbedrukte verklaringen van in leven zijn van bijvoorbeeld het ABP, de SVB, het UWV etc. kunnen gratis gestempeld worden op de ambassade op maandag en woensdag tussen 9.00 en 11.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.

U kunt uw verklaring ook laten stempelen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).

Afgifte verklaring van in leven zijn door de ambassade

Heeft u geen voorbedrukte verklaring van in leven zijn van een Nederlandse instantie, maar heeft u wel een verklaring van in leven zijn nodig? Dan kan de Nederlandse ambassade deze voor u opstellen. Maak hiervoor een afspraak via het online afsprakensysteem.

Betaling

Het opstellen van een consulaire verklaring is niet gratis. Bekijk het overzicht consulaire tarieven voor de kosten en de manieren waarop u kunt betalen.

Contact?

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder. Stel uw vragen via het contactformulier.