Nederland Wereldwijd

Verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) in Paraguay

Woont u in Paraguay? En heeft u een verklaring van in leven zijn nodig? Voorbedrukte verklaringen van in leven zijn kunt u laten stempelen bij de honorair consul in Asunción. Heeft u geen voorbedrukt formulier? Dan kan de Nederlandse ambassade in Buenos Aires (Argentinië) een verklaring voor u opstellen.

Wanneer heeft u een verklaring van in leven zijn nodig?

Nederlandse uitkeringsinstanties zoals het ABP en de Sociale Verzekeringsbank kunnen om een verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) vragen.

Wat heeft u nodig?

Om een verklaring van in leven zijn aan te vragen moet u in persoon langskomen bij de consulaire afdeling van de ambassade of het consulaat. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • u heeft een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart
  • uw nationaliteit of nationaliteiten kan of kunnen worden vastgesteld
  • uw adres en woonplaats kunnen worden vastgesteld. Bijvoorbeeld door een bewijs van inschrijving van de gemeente waar u woont
  • uw burgerlijke staat kan worden vastgesteld: bijvoorbeeld door een huwelijksakte

Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Stempelen van een verklaring van in leven zijn

Sommige uitkeringsinstanties hebben eigen verklaringen van in leven zijn opgesteld. De ambassade of het consulaat kan deze documenten ondertekenen en stempelen. Het ondertekenen en stempelen is gratis als het gaat om een verklaring van een Nederlandse uitkeringsinstantie, behalve als u dit lokaal gratis kunt laten doen.

U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • u heeft de Nederlandse nationaliteit
  • u komt zelf naar de ambassade of het consulaat
  • u laat een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart zien
  • u toont uw woonadres aan: bijvoorbeeld met officiële documenten van de autoriteiten
  • u tekent de documenten op de ambassade of het consulaat in het bijzijn van een medewerker van de ambassade of het consulaat

Heeft u een eigen verklaring van in leven zijn van een buitenlandse uitkeringsinstantie? Dan moet u betalen voor het laten stempelen en ondertekenen van de verklaring.

Verklaring bij gemeentehuis of notaris ook mogelijk

Als u niet naar de ambassade of het consulaat kunt komen, dan kunt u in sommige landen terecht bij het gemeentehuis of een notaris in de buitenlandse gemeente waar u woont.

Verklaring van in leven zijn in dit land of gebied

Aanvraagprocedure verklaringen van in leven zijn in Paraguay

Voorbedrukte verklaringen kunt u laten stempelen bij de honorair consul in Asunción. Maak hiervoor een afspraak bij de honorair consul in Asunción (informatie in het Engels).

Heeft u geen voorbedrukt formulier? Vraag de verklaring van in leven zijn dan in persoon aan bij de Nederlandse ambassade in Buenos Aires (Argentinië). Maak een afspraak via het online afsprakensysteem van de ambassade.

Betaling

Bekijk het overzicht van de consulaire tarieven in Argentinië voor de kosten en de betaalwijze.

Contact?

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder. Stel uw vragen via het contactformulier.