NederlandWereldwijd

Verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) in Belize

Woont u in Belize? En heeft u een verklaring van in leven zijn nodig? Indien u slechts een stempel nodig heeft op een voorgedrukte verklaring kunt u terecht bij de honorair consul in Belize. Indien u een verklaring van in leven moet laten opstellen dient u naar de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad te gaan. Zij kunnen in één werkdag een verklaring van in leven zijn voor u opstellen.

Wanneer heeft u een verklaring van in leven zijn nodig?

Nederlandse uitkeringsinstanties zoals het ABP en de Sociale Verzekeringsbank kunnen om een verklaring van in leven zijn (attestatie de vita) vragen.

Wat heeft u nodig?

Om een verklaring van in leven zijn aan te vragen moet u in persoon langskomen bij de consulaire afdeling van de ambassade of het consulaat. Daarbij gelden de volgende voorwaarden:

  • u heeft een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart
  • uw nationaliteit of nationaliteiten kan of kunnen worden vastgesteld
  • uw adres en woonplaats kunnen worden vastgesteld. Bijvoorbeeld door een bewijs van inschrijving van de gemeente waar u woont
  • uw burgerlijke staat kan worden vastgesteld: bijvoorbeeld door een huwelijksakte

Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Stempelen van een verklaring van in leven zijn

Informatie: Ontvangt u een verzoek van de SVB om te bewijzen dat u nog leeft? U kunt via een app een levensbewijs verzenden. Lees hoe u dat doet op de pagina Levensbewijs voor AOW.

Sommige uitkeringsinstanties hebben eigen voorbedrukte verklaringen van in leven zijn opgesteld. De ambassade of het consulaat kan deze documenten ondertekenen en stempelen. Het ondertekenen en stempelen is gratis, behalve als u dit lokaal gratis kunt laten doen.

U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • u heeft de Nederlandse nationaliteit
  • u komt zelf naar de ambassade of het consulaat
  • u laat een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart zien
  • u toont uw woonadres aan: bijvoorbeeld met officiële documenten van de autoriteiten
  • u tekent de documenten op de ambassade of het consulaat in het bijzijn van een medewerker van de ambassade of het consulaat

Verklaring bij gemeentehuis of notaris ook mogelijk

Als u niet naar de ambassade of het consulaat kunt komen, dan kunt u in sommige landen terecht bij het gemeentehuis of een notaris in de buitenlandse gemeente waar u woont.

Verklaring van in leven zijn in dit land of gebied

Stempelen van een verklaring van in leven zijn in Belize

De honorair consul in Belize kan sommige documenten kosteloos ondertekenen en stempelen. U dient hiervoor een afspraak te maken bij de honorair consul.

Opstellen van een verklaring van in leven zijn

Voor het opstellen van een verklaring van in leven zijn kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad. U dient wel eerst een afspraak te maken via het online afsprakensysteem.

Hoeveel moet ik betalen?

Bekijk het overzicht van de consulaire tarieven.

Nog vragen?

Heeft u vragen? Stuur ons een e-mail via het contactformulier.