Nederland Wereldwijd

Verklaring over de burgerlijke staat in Thailand

Heeft u in Thailand een verklaring van burgerlijke staat nodig? De Nederlandse ambassade in Bangkok kan deze voor u opstellen.

Waarschuwing: Bent u Nederlands en wilt u trouwen in Thailand? Dan heeft u naast een verklaring over uw burgerlijke staat nog andere documenten nodig. Lees op de pagina Trouwen in Thailand welke documenten dat zijn.

Verklaring omtrent de burgerlijke staat

U kunt de verklaring omtrent de burgerlijke staat nodig hebben als u in het buitenland trouwt. Om deze verklaring te krijgen, heeft u bij de aanvraag enkele documenten nodig om te bewijzen dat u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten.

Welke documenten zijn er nodig bij een aanvraag?

Als u nooit getrouwd bent geweest

 • een bewijs dat u de Nederlandse nationaliteit heeft, dit kan met een van de volgende documenten:
  • een geldig Nederlands paspoort
  • een geldige Nederlandse identiteitskaart
  • een geldige Verklaring van Nederlanderschap
 • een adres en bewijs van woonplaatsregistratie
  Een bewijs van inschrijving van de gemeente waar u woont of, als dat niet bestaat in uw land, een huurcontract of gas- of elektriciteitsrekening met daarop uw naam en adres.
 • een ongehuwdverklaring. Bent u uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Vraag deze verklaring dan aan als RNI-uittreksel. Dan heeft u een bewijs van uw burgerlijke staat op het moment van uw vertrek uit Nederland.

Als u eerder getrouwd bent geweest

 • een bewijs dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit kan met een van de volgende documenten:
  • een geldig Nederlands paspoort
  • een geldige Nederlandse ID-kaart
  • een geldige Verklaring van Nederlanderschap
 • een adres en bewijs van woonplaatsregistratie
 • echtscheidingsakten, buitenlandse vonnissen of een overlijdensakte

Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Let op: Vraagt u deze verklaring aan omdat u wilt gaan trouwen? Dan heeft u ook een kopie nodig van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart van uw partner. Stuur deze kopie mee met uw aanvraag.

De term ongehuwd

De term ongehuwd wordt alleen gebruikt als u nog nooit getrouwd bent of niet eerder een geregistreerd partnerschap heeft gesloten. Als u eerder getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, worden de termen ‘gescheiden’ of ‘weduwe/weduwnaar’ gebruikt in de verklaring. De gegevens van een of meerdere eerdere huwelijken moeten in de verklaring worden opgenomen.

Verklaring over de burgerlijke staat in dit land

Heeft u de verklaring over de burgerlijke staat nodig om te trouwen in Thailand? Dan kunt u de verklaring niet via e-mail aanvragen. Dat komt omdat u om te kunnen trouwen in Thailand nog andere documenten nodig heeft, die u in persoon bij de ambassade aan moet vragen.

Heeft u alleen een verklaring over uw burgerlijke staat nodig, bijvoorbeeld om uw visum in Thailand te kunnen verlengen, of wanneer u in Nederland wilt trouwen? Stuur dan een scan van alle benodigde documenten via e-mail naar de ambassade. Als alle documenten in orde zijn, krijgt u van de ambassade een e-mail met betalingsinstructies (geld overmaken naar een Nederlandse bankrekening). Vermeld het doel waar u de verklaring voor nodig heeft in uw e-mail.

Hoe maakt u een afspraak?

Maak een afspraak via het online afsprakensysteem om de verklaring aan te vragen.

Uw niet-Nederlandse partner hoeft niet mee te komen.

Hoeveel moet u betalen?

Bekijk het overzicht van de consulaire tarieven voor de kosten en hoe u kunt betalen.

Hoe lang duurt het?

Als u de verklaring 's ochtends aanvraagt, kunt u de verklaring dezelfde dag tussen 13:30 en 15:00 uur ophalen.

U kunt er ook voor kiezen om de verklaring op te laten sturen. In dat geval betaalt u 70 Thaise Bath (THB) extra voor de verzendkosten.

Contact?

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder. Stel uw vragen via het contactformulier.