NederlandWereldwijd

Stemmen voor het Europees Parlement vanuit het buitenland

Woont u in het buitenland? En heeft u zich geregistreerd als kiezer buiten Nederland bij de gemeente Den Haag? Dan kunt u stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen.

Opzoeken

Om te mogen stemmen voor het Europees Parlement moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. En u moet u registreren als kiezer.

Lees wanneer u mag stemmen voor de Europees Parlementsverkiezingen

Als u in een ander EU-land woont, heeft u 2 opties: 

  • U stemt op een Nederlandse kandidaat voor het Europees Parlement. U registreert uzelf hiervoor als kiezer bij de gemeente Den Haag. 
  • Of u stemt op een kandidaat van het EU-land waar u woont. U moet dan in het land waar u woont laten weten dat u wilt stemmen. U mag dan niet ook voor een Nederlandse kandidaat stemmen. EU-landen-wisselen met elkaar de kiezersregistraties uit om dubbel stemmen te voorkomen. Staan uw gegevens in de kiezersregistratie van uw woonland? Dan moet de gemeente Den Haag uw registratie verwijderen. U kunt dan niet stemmen op een Nederlandse kandidaat.

Staat u ingeschreven als kiezer buiten Nederland? Dan krijgt u uw briefstembewijs en uw stembiljet automatisch toegestuurd. U heeft beide nodig om uw stem uit te brengen. 

Lees hoe u per post uw stem uitbrengt

Heeft u geen stempapieren ontvangen? Of bent u deze kwijtgeraakt? U kunt dan via gemeente Den Haag nieuwe stempapieren aanvragen.

Lees wat u kunt doen als u geen stempapieren heeft ontvangen

Woont u in het buitenland? Dan kunt u per volmacht stemmen. U machtigt dan iemand anders in Nederland om voor u te stemmen. U kunt ook zelf met een kiezerspas bij een stemlokaal in Nederland stemmen. Dit kan alleen als u op de dag van de verkiezingen zelf in Nederland bent.

Lees meer over hoe u kunt stemmen als u in het buitenland woont

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.

Neem contact met ons op

Ook nuttig