Reisadvies Uganda

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 20-04-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Uganda' (PDF, 433 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kampala, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

West Uganda

Er is lokale onrust in de Rwenzori. Met name in Kasese heeft de onrust geleid tot gevechten met dodelijke slachtoffers. Het gaat om gevechten tussen plaatselijke milities en de politie. Het geweld keert zich tot nu toe niet tegen toeristen en/of Nederlanders. Reizigers in Kasese en in de Rwenzori worden geadviseerd waakzaam en alert te zijn. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Deze conflicten hebben een lokale achtergrond en spelen zich af ver buiten de doorgaande wegen.

Terreurdreiging

Uganda levert troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM) in Somalië. Voor de terroristische organisatie Al-Shabaab is dit een reden om te dreigen met aanslagen in Uganda. Politie en bewakingsdiensten hebben de veiligheidscontroles aangescherpt bij winkelcentra, hotels en het vliegveld. Verder zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt op plaatsen waar grote groepen mensen komen. Wees voorzichtig op plaatsen waar veel mensen komen.

Vluchtelingen in grensgebieden

In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Congo kunnen groepen vluchtelingen zijn. Dit komt door de strijd in Zuid-Sudan en de onrust in Congo. Hierdoor is de toegang tot de wegen soms beperkt. Ook is er in de grensgebieden niet altijd voldoende voedsel en water. En er kan onvrede ontstaan over de leefomstandigheden in de vluchtelingenkampen. Dit alles kan leiden tot onrust.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

Uganda is een stabiel en rustig land. Bij demonstraties gebruikt de politie soms traangas en rubber kogels om deze demonstraties te beëindigen. De lokale media kondigen demonstraties meestal van tevoren aan. Vermijd demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Het reizen met bussen en minibustaxi’s (matatu’s) kan gevaarlijk zijn. De chauffeurs in Uganda rijden roekeloos.

Omdat het verkeer in Kampala regelmatig vast staat, reizen veel mensen met motortaxi’s (boda-boda’s). Dit vervoer is goedkoop, maar de voertuigen zijn vaak slecht onderhouden en onvoldoende verzekerd. Ook de chauffeurs van boda-boda’s rijden roekeloos. Draag altijd een helm als u op deze manier reist. Informeer welke boda-boda betrouwbaar is om in te huren.

De kwaliteit van de wegen is zeer wisselend. De straatverlichting ontbreekt en veel verkeersdeelnemers hebben geen verlichting. Reis daarom niet na zonsondergang buiten de grote steden. In de regentijd zijn de wegen in het noorden en het noordoosten van het land slecht bruikbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 en 112 (deze telefoonnummers werken niet altijd).

Nederlandse ambassade in Kampala

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Kampala op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Uganda.

Grensgebieden

In de grensgebieden met Zuid-Sudan en Kenia kunnen gewelddadige conflicten ontstaan tussen veehouders. Blijf hier op de doorgaande wegen.

Kampala

Wees vooral in Kampala voorzichtig op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een publieke bijeenkomst of drukke restaurants en bars.

Kidepo National Park

Bezoekt u het Kidepo National Park? Reis dan over de weg vanuit het westen (via Kitgum) of reis met het vliegtuig. Wees voorzichtig als u in dit gebied reist. Buiten de grote wegen kunnen, vooral ’s nachts, veediefstallen plaats vinden.

West Uganda

Er is lokale onrust in de Rwenzori. Met name in Kasese heeft de onrust geleid tot gevechten met dodelijke slachtoffers. Het gaat om gevechten tussen plaatselijke milities en de politie. Het geweld keert zich tot nu toe niet tegen toeristen en/of Nederlanders. Reizigers in Kasese en in de Rwenzori worden geadviseerd waakzaam en alert te zijn. Volg het lokale nieuws en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Deze conflicten hebben een lokale achtergrond en spelen zich af ver buiten de doorgaande wegen.

Naar boven

Criminaliteit

In Uganda komen veel inbraken en berovingen voor. Het komt regelmatig voor dat criminelen iets uit een auto stelen. Het gaat dan vooral om tassen, laptops en computers. Dit gebeurt meestal bij geparkeerde auto’s of als een auto voor een stoplicht staat. Houd de deuren van de auto op slot als u rijdt en de ramen dicht.

Verdovende middelen in drankjes

In Uganda komt het voor dat men verdovende middelen toevoegt aan drankjes. Bijvoorbeeld bij bezoekers van publieke gelegenheden.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • draag geen opvallende horloges, sieraden of juwelen;
  • draag niet te veel contant geld bij u;
  • wees vooral voorzichtig na zonsondergang. Het risico op een beroving is dan groter dan overdag;
  • houd uw autodeuren en autoramen dicht.
Naar boven

Terrorisme

Sinds de 2 bomaanslagen in Uganda in 2010 vrezen de autoriteiten van Uganda nog steeds voor nieuwe aanslagen. Dat komt omdat Uganda troepen levert in Somalië. Dat zijn troepen voor de vredesmissie van de Afrikaanse Unie (AMISOM). De veiligheidsdiensten van Uganda zijn zeer alert. Zij scherpten daarom de veiligheidscontroles aan. Bijvoorbeeld bij winkelcentra, het vliegveld, hotels en op plaatsten waar veel mensen komen. Wees voorzichtig als u grote bijeenkomsten bijwoont. Dit geldt ook voor bezoeken aan druk bezochte restaurants, bars en andere gelegenheden. Ben vooral alert in Kampala.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Uganda. Dit geldt ook voor buitenlanders. Er komen beledigingen, bedreigingen en geweld tegen homoseksuelen, lesbiennes en transgenders voor. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Een vaccinatie tegen gele koorts is voor binnenkomst in Uganda verplicht. Zorg dat u in het bezit bent van uw vaccinatieboekje.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Uganda in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij aankomst in Uganda moet uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Naar boven

Tips van de ambassade

Uganda is een mooi en afwisselend land. Het hele land en de nationale parken zijn goed te bereizen. Dat kan zonder grote veiligheidsrisico’s. Houd er wel goed rekening mee dat reizen in Uganda anders is dan in Europa. Houd rekening met onveilig verkeer, ziekten en kleine criminaliteit.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte