Reisadvies Turkije

Laatst gewijzigd op: 25-04-2017 | Nog steeds geldig op: 26-06-2017

Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen (o.a. winkelcentra, kerken en openbaar vervoer). Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Download 'Kaart bij reisadvies Turkije' (PDF, 766 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Ankara, het consulaat-generaal in Istanbul, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is heel zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 16 april 2017 vond een landelijk referendum over aanpassing van de Turkse Grondwet plaats. De campagne in aanloop tot het referendum leidde tot verhoogde politieke spanningen. Vanwege de nipte uitkomst houden deze spanningen nog aan. Rekening moet worden gehouden met protesten. Tijdens politieke bijeenkomsten en in de (sociale) media kunnen kritische en soms ook dreigende uitlatingen over Nederland, andere Europese landen en hun inwoners worden gedaan. Reizigers wordt geadviseerd om in heel Turkije alert te zijn en samenscholingen en drukke plaatsen te mijden.

Recente aanslagen

Tijdens nieuwjaarsnacht vond een aanslag plaats op een populaire nachtclub in Istanbul. Hierbij zijn tenminste 39 doden en tientallen gewonden gevallen. Het merendeel van de slachtoffers kwam uit het buitenland.

Op 19 december 2016 is in Ankara, tijdens de opening van een foto expositie, de Russische ambassadeur dood geschoten.

Op 17 december 2016 vond bij de Erciyes Universiteit in Kayseri een aanslag plaats op een bus met militair personeel. Hierbij zijn tenminste 13 doden en 48 gewonden gevallen.

Op 10 december 2016 vond een in Istanbul een dubbele aanslag plaats nabij het Besiktas voetbal stadion. Daarbij zijn tenminste 44 doden en gewonden gevallen.

De poging tot staatsgreep in Turkije van 15-16 juli 2016 is mislukt. De rust in Ankara en Istanbul is goeddeels teruggekeerd. Maar de situatie in heel het land blijft onvoorspelbaar.

Noodtoestand

De Turkse overheid heeft per 21 juli 2016 de noodtoestand ingesteld. Deze is nog steeds van kracht.

In het gehele land vinden regelmatig politieke demonstraties plaats die kunnen uitmonden in rellen en geweld. Vooral in de grotere steden. De politie treedt dan vaak hard op. Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties.

Terreurdreiging

Er geldt voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië). Zie ook de rubriek 'Terrorisme'.

Wees in heel Turkije extra alert, in het bijzonder op drukke plaatsen in grote steden. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van andere onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen een doelwit zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, uitgaansgelegenheden, winkelcentra, sportcentra, cultuurcentra, kerken, het openbaar vervoer, Europeanen en Europese diplomatieke, culturele en economische vertegenwoordigingen en andere plaatsen waar veel Europeanen komen. Mijd samenscholingen en drukke plaatsen.

Grensgebied Syrië en Irak

In augustus 2016 is Turkije gestart met een militaire operatie in het grensgebied met Syrië. Turkije heeft daarbij speciale militaire veiligheidszones ingesteld langs de Turks-Syrische grens in de provincie Gaziantep. Turkije is sindsdien ook actief in een grensstrook in Noord-Syrie.

Reis niet naar het grensgebied met Syrië en Irak. Reis niet naar de stad Diyarbakir. Reis daarbuiten alleen als het noodzakelijk is naar de grensprovincies met Syrië en Irak en de provincies in het zuidoosten van Turkije. Zie ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. Volg de instructies van de autoriteiten op. Zorg ervoor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs bij u heeft. Houd contact met uw vliegmaatschappij/reisorganisatie.

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

•    de app voor Android;
•    de app voor iPhone en iPad.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In het gehele land vinden regelmatig politieke demonstraties plaats die kunnen uitmonden in rellen en geweld. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het nieuws volgen via de lokale media.

Verkeersveiligheid

Reis in Zuidoost-Turkije na zonsondergang niet over de weg. Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Bij verkeersongelukken met dodelijke afloop neemt de Turkse politie de chauffeurs van alle betrokken voertuigen in hechtenis. Ook als zij niet schuldig zijn aan het ongeval. Kijk voor meer informatie over verkeersinformatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Controles door Turkse politie

Door de noodtoestand voert de Turkse (militaire) politie in het hele land (extra) identiteits- en verkeerscontroles uit. Volg altijd hun instructies op. Zorg ervoor dat u een geldig reisdocument en, indien van toepassing, uw rijbewijs bij u hebt.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 155 (politie), 112 (ambulance), 110 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Ankara

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Ankara op de website. Voor informatie over het Nederlands consulaat-generaal, raadpleeg de website van het consulaat-generaal in Istanbul.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Zuid-Oost Turkije inclusief grensgebieden met Syrië en Irak

Grensgebied met Syrië

Reis niet naar het grensgebied met Syrië (zie kaartje).

Door de burgeroorlog in Syrië is het langs de Turks-Syrische grens niet veilig. Sinds 2012 is het Turks grondgebied vanaf Syrië regelmatig beschoten. Daarbij zijn gewonden en doden gevallen.

In augustus 2016 is Turkije gestart met een militaire operatie in het grensgebied met Syrië. Het Turkse leger heeft speciale militaire veiligheidszones ingesteld langs de Turks-Syrische grens in de provincie Gaziantep. Sindsdien is het Turkse leger ook actief in een grensstrook in Noord-Syrië .

Grensgebied met Irak

Reis niet naar het grensgebied met Irak (zie kaartje).

Turkije heeft een militaire presentie in Noord Irak. De situatie aan de Iraakse kant van de grens is door de gewapende strijd tegen ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië) en de PKK zeer gevaarlijk.

Regionale hoofstad Diyarbakir

Reis niet naar de regionale hoofdstad Diyarbakir.

In Diyarbakir hebben grootschalige militaire operaties plaatsgevonden. Vooral in de oude stadskern is zwaar gevochten. De situatie is nu rustiger, maar het is nog steeds niet veilig in Diyarbakir.

Overige delen van Zuid-Oost Turkije

In de meeste provincies in het zuidoosten van Turkije is het niet veilig. Dit komt door gewapende botsingen tussen de Turkse strijdkrachten/ordediensten en de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij).

In de meeste provincies in het zuidoosten van Turkije is het niet veilig. Dit komt door gewapende botsingen tussen de Turkse strijdkrachten/ordediensten en de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij).

De aanslagen van de PKK zijn vooral gericht op de Turkse strijdkrachten en ordediensten. De Turkse autoriteiten reageren hierop met militaire operaties. In verschillende steden en regio’s in het zuidoosten vinden militaire operaties plaats. Daarbij wordt soms zwaar gevochten. Dit is bijvoorbeeld het geval in de provincies Sirnak and Hakkari. Daar vallen bijna dagelijks doden en gewonden.

De PKK is ook in de provincies Elaziğ en Kars actief. Ook daar bestaat risico op onrust, aanslagen en vijandelijkheden.

In het zuidoosten van Turkije komen ook ontvoeringen voor.

Sinds de zomer van 2015 hebben de Turkse autoriteiten herhaaldelijk uitgaansverboden en speciale veiligheidszones ingesteld in dit gebied.

Reis alleen naar de volgende provincies als dat noodzakelijk is:

 • Agri;
 • Batman;
 • Bingol;
 • Bitlis;
 • Diyarbakir (met uitzondering van de stad Diyarbakir, waarvoor het advies is: niet reizen);
 • Gaziantep;
 • Hakkari;
 • Hatay;
 • Igdir;
 • Mardin;
 • Muş;
 • Şanlıurfa;
 • Şırnak;
 • Siirt;
 • Tunceli;
 • Van.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met die in andere Zuid-Europese landen. In grote steden en toeristencentra komen meer criminele activiteiten voor. Vooral in Istanbul lijken deze toe te nemen.Denk hierbij aan oplichting, zakkenrollerij en creditcard fraude.

Let op wanneer u (al dan niet georganiseerd) naar een juwelier gaat. Laat u niet onder druk zetten om iets te kopen. Vaak blijken aankopen minder waard te zijn dan de prijs die mensen ervoor hebben betaald.

Naar boven

Terrorisme

Terroristische aanslagen

Sinds juni 2015 vinden in Turkije  regelmatig terroristische aanslagen plaats. Hierbij zijn inmiddels honderden doden en gewonden gevallen, zowel veiligheidspersoneel als burgers.

Het verhoogde risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land. Dit komt vooral door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië).

Sinds begin december 2016 zijn er terroristische aanslagen geweest in de steden Istanbul, Ankara en Kayseri.

 • Tijdens Nieuwjaarsnacht vond een aanslag plaats op een populaire nachtclub in de stad Istanbul. Hierbij zijn tenminste 39 doden en tientallen gewonden gevallen. Het merendeel van de slachtoffers was buitenlands.
 • Op 19 december 2016 is in de stad Ankara, tijdens de opening van een foto expositie, de Russische ambassadeur dood geschoten.
 • Op 17 december 2016 vond een aanslag plaats op een bus met militair personeel bij de Erciyes Universiteit in de stad Kayseri. Hierbij zijn tenminste 13 doden en 48 gewonden gevallen.
 • Op 10 december 2016 vond een in de stad Istanbul een dubbele aanslag plaats nabij het Besiktas voetbal stadion. Daarbij zijn tenminste 44 doden en gewonden gevallen.

Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van andere onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, uitgaansgelegenheden, winkelcentra, sportcentra, cultuurcentra, kerken, het openbaar vervoer, Europeanen en Europese diplomatieke, culturele en economische vertegenwoordigingen en andere plaatsen waar veel Europeanen komen. Mijd samenscholingen en drukke plaatsen.

Veiligheidsmaatregelen

De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden doorgevoerd. Blijf alert en volg de instructie van de lokale autoriteiten op.

Zuidoosten Turkije

In 2013 zijn er vredesoverleggen gestart tussen de Turkse regering en de PKK. Maar sinds juli 2015 is het geweld weer opgelaaid, vooral in het zuidoosten van Turkije. De aanslagen van de PKK zijn vooral gericht op de Turkse strijdkrachten en ordediensten. Maar ook burgers worden regelmatig slachtoffer. De Turkse autoriteiten reageren met militaire operaties op deze aanslagen. Bij de vijandelijkheden vallen bijna dagelijks doden en gewonden.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is weliswaar niet illegaal maar wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Turkije streng bestraft.

Fotografie

Maak geen foto’s van militaire objecten.

Souvenirs

Neem geen cultuurhistorische of archeologische spullen, bijvoorbeeld munten en stenen, mee uit Turkije. Dit is strafbaar.

Lokale wetgeving

Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten geldt als belediging. Daarvoor kunt u strafrechtelijk worden vervolgd. De Turkse overheid kan ook overgaan tot vervolging voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan.

De Turkse regering ziet de religieuze Gülen beweging als een terroristische organisatie. Na de couppoging van 15 juli 2016 en de instelling van de noodtoestand is de vervolging van aan deze beweging gerelateerde personen en organisaties geïntensiveerd. Ook andere groepen die met terrorisme in verband worden gebracht,  worden vervolgd. Door de noodtoestand hebben de veiligheidsautoriteiten extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden. Verdachten kunnen tot maximaal dertig dagen in voorarrest worden gehouden. Het is niet altijd mogelijk juridische bijstand te krijgen.

Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit bezitten

Bij Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit wordt de Nederlandse ambassade niet automatisch geïnformeerd door de Turkse autoriteiten als er problemen zijn (bijvoorbeeld een arrestatie). Het advies is om in dat geval expliciet te vragen naar consulaire bijstand van de ambassade.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Turkije heeft u ook een visum nodig. Die is het gemakkelijkst én goedkoopst aan te schaffen via e-Visa. Dit is een officiële website van de Turkse overheid.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u opvragen bij het Turkse consulaat-generaal in Rotterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte