Reisadvies Tunesie

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 28-05-2017

De Tunesische autoriteiten hebben op 4 februari 2016 de avondklok opgeheven.

Download 'Kaart bij reisadvies Tunesië' (PDF, 253 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tunis, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De Tunesische overheid heeft de noodtoestand verlengd.

Reis alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is. Mijd zoveel mogelijk drukke plaatsen.

Op 24 november 2015 heeft er een bomaanslag plaatsgevonden op een bus van de presidentiële garde in het centrum van Tunis. Daarbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. De Tunesische overheid heeft die dag opnieuw de noodtoestand afgekondigd.

Op 26 juni 2015 werd een aanslag gepleegd in Port El-Kantaoui, ten noorden van de badplaats Sousse. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Nieuwe aanslagen kunnen plaatsvinden. Ook op toeristen en westerlingen.

Reis niet naar de grensgebieden bij Libië en Algerije, de woestijngebieden bij Tataouine en het Chaambi-gebergte. Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de rest van Tunesië

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er is in heel Tunesië een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen.

Bij de terroristische aanslagen bij het Bardo museum en Port El-Kantaoui werden tientallen toeristen gedood en gewond.

Nieuwe aanslagen kunnen plaatsvinden. Ook op toeristen en westerlingen. En in de grensgebieden met Libië en Algerije. Maar ook in overige gebieden bestaat een risico. De afgelopen jaren waren er regelmatig gewapende incidenten in Tunesië.

Reist u voor een noodzakelijk reis naar Tunesië? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Blijf alert en op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie;
  • Volg het plaatselijke nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie;
  • Reis niet na zonsondergang;
  • Vermijd de omgeving van overheidsgebouwen, gebedshuizen (moskeeën, kerken, synagogen) en andere drukke plaatsen waar veel mensen komen;
  • Zorg dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u draagt;
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de politie, militairen of leden van de Nationale Garde.

Demonstraties

In Tunesië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Meestal is het verslechterende sociaal economisch klimaat aanleiding voor een demonstratie. De acties zijn niet gericht tegen buitenlanders, maar kunnen ontaarden in acties tegen toevallig aanwezige omstanders. Ontwikkelingen in het buitenland en internationale gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn voor anti-westerse demonstraties.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 197 (politie), 190 (ambulance), 198 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Tunis

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tunis op de de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar:

  • de grensgebieden met Libië;
  • de woestijngebieden ten zuiden van Tataouine;
  • de grensgebieden met Algerije, met name het Chaambi-gebergte.

In het Chaambi gebergte zijn regelmatig confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Tunesië vlakbij de Algerijnse grens. In de grensgebieden met Algerije en Libië is de situatie onveilig. Dit geldt met name voor de grensplaats Ben Gardane (bij Libië). Deze plaats is in toenemende mate een verzamelplaats van anti-regerings groepen en personen. Ook de militaire zone in het zuiden van Tunesië is niet veilig.

De zuidelijke gebieden zijn onherbergzaam en dun bevolkt. In deze gebieden zijn criminelen en/of terroristische groepen actief. Bij problemen kunt u hier moeilijk hulp krijgen van bijvoorbeeld de politie.

Overige gebieden

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de overige gebieden van Tunesië. Na de aanslag in Bardo en Port El-Kantaoui kunnen nieuwe aanslagen plaatsvinden. Ook op toeristen en westerlingen.

Naar boven

Criminaliteit

De criminaliteit en overvallen met geweld komen steeds vaker voor. Wees alert voor dieven op openbare plaatsen en plekken waar veel toeristen komen, zoals de markt, medina, hotel of het strand.

Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken. Doe dit vooral niet als u alleen bent.

Overvallen komen ook steeds meer voor in residentiële wijken en in toeristische plaatsen. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Naar boven

Terrorisme

Er is in Tunesië een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op toeristen en westerlingen. Risico van ontvoeringen is ook aanwezig.

Als u voor een noodzakelijk reis in Tunesië bent, moet u er rekening mee houden dat nieuwe terreuraanslagen kunnen worden gepleegd. Toeristen en westerlingen kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor het gehele Tunesische grondgebied. 

Op 24 november 2015 heeft er een bomaanslag plaatsgevonden op een bus van de presidentiële garde in het centrum van Tunis. Daarbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Op 26 juni 2015 werd een aanslag gepleegd in Port El-Kantaoui, ten noorden van de badplaats Sousse. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Op 18 maart 2015 werden bij een terroristische aanval op het Bardo museum in Tunis tientallen toeristen gedood en gewond. In 2013 werden 2 aanslagen voorkomen in de toeristische plaatsen Sousse en Monastir. Dit was bij een internationaal hotel en bij het grafmonument van wijlen president Bourguiba.

Volg altijd de aanwijzingen op die politie, militairen of leden van de Nationale Garde u geven. Ga niet in discussie. Houd rekening met controles en ‘road blocks’ op de toegangswegen rond de grote hotels in toeristencentra.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugsgebruik is streng verboden

De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en soft drugs. De gevangenisstraffen bedragen minimum 1 jaar.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties in Tunesië. 

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Tunesië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Tunesië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Drugsgebruik is streng verboden

De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en soft drugs. De gevangenisstraffen bedragen minimum 1 jaar.

Misbruik van liefdesrelaties

Sommige jonge Tunesiërs zijn meester in het verleiden van Europese (vaak oudere) vrouwen in clubs en toeristische hotels. Vaak zijn deze mannen van eenvoudige afkomst. Onder het mom van grote liefdesverklaringen proberen ze soms een financieel voordeel te krijgen. In andere gevallen proberen ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen. Zij hopen op die manier een verblijfsvergunning voor Nederland te krijgen.

Het is belangrijk te weten dat het volgens Tunesische traditie absoluut niet de gewoonte is te huwen met een vrouw die ouder is dan de man. Wees daarom voorzichtig en probeer rationeel te blijven wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt in zulke omstandigheden.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte