Reisadvies Tanzania | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 30-04-2018 | Nog steeds geldig op: 18-08-2018

In heel Tanzania, ook op de eilanden Unguja en Pemba (Zanzibar), kunnen demonstraties en politieke bijeenkomsten voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Download 'Kaart bij reisadvies Tanzania' (PDF, 693 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In september 2017 is een aanslag gepleegd op een belangrijke oppositieleider. Hierdoor zijn er in het hele land politieke spanningen voelbaar. In heel Tanzania, dus ook op de eilanden Unguja en Pemba (Zanzibar), kunnen demonstraties en politieke bijeenkomsten voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Tanzania is een stabiel en rustig land. Toch kunnen veiligheidsproblemen zich voordoen. Wees voorzichtig op plekken waar veel mensen komen. Ook op plaatsen waar veel toeristen komen, zoals in Dar es Salaam, Stone Town (Zanzibar) en Arusha. Dit soort plaatsen is in Oost-Afrika vaak doelwit van aanslagen geweest.

Er is een verhoogde kans op ongeregeldheden op het eiland Zanzibar sinds de verkiezingen in 2016. Deze hebben geleid tot lokale politieke en religieuze conflicten. Het is niet uitgesloten dat spanningen terugkeren, met kans op nieuwe ongeregeldheden. Hierbij kan geweld worden gebruikt.

Demonstraties

In heel Tanzania kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Dit advies geldt ook voor politieke bijeenkomsten.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Reist u over de weg? Reis bij voorkeur niet na zonsondergang. Dit is belangrijk als u zelf rijdt, maar ook als u met openbaar vervoer over de weg reist. Wees na zonsondergang extra alert in het verkeer.
De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. De straat- en wegverlichting ontbreekt en veel weggebruikers hebben geen verlichting.

Rijomstandigheden in Tanzania zijn onvoorspelbaar. De grote verkeerswegen zijn in redelijk goede staat. Pas wel op voor grote kuilen in de weg. Niet geasfalteerde wegen zijn in het algemeen van slechte kwaliteit en kunnen tijdens zware regenval gevaarlijk en slecht begaanbaar worden.

Er komen in Tanzania jaarlijks veel mensen om bij verkeersongelukken. Bij dit soort ongelukken zijn vaak langeafstandsbussen betrokken. Reis niet met een bus als u twijfelt over de veiligheid van deze bus en/of de vaardigheid van de bestuurder.

Rijdt u zelf? Dan kunt u het beste defensief rijden. Het is daarnaast raadzaam om uw autodeuren altijd op slot te hebben. Houd vooral in steden de ramen dicht en waardevolle spullen uit het zicht. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Tanzania op de website van de ANWB

Natuurparken

Een goede voorbereiding is belangrijk als u een van Tanzania’s natuurparken bezoekt. Regel uw reis bij betrouwbare organisaties. Sommige parken zijn erg afgelegen waardoor hulp moeilijk ter plekke kan komen. Zorg dat u de juiste uitrusting bij u heeft en vraag lokaal om advies als u naar afgelegen gebieden reist. Maak alleen gebruik van officiële overnachtingskampen als u gaat kamperen. Het advies is om niet alleen te kamperen.

Veiligheid in de lucht

In Tanzania vliegt men vaak met kleine vliegtuigen om te reizen over grote afstanden. Wilt u met een klein vliegtuig reizen? Zoek dan vooraf uit welke luchtvaartmaatschappijen betrouwbaar zijn. U kunt het beste vliegen met vliegtuigen van bekende, grotere luchtvaartmaatschappijen.

Veiligheid op het water

Wilt u met een veerboot reizen? Zoek dan vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is. Deze herkent u aan het feit dat ze passagiers elektronisch registreren. Het is verstandig vooraf uw kaartje te kopen en niet op het laatste moment. Bij de vertrekpier van de veerboten zijn veel opdringerige kaartjesverkopers. Die proberen toeristen te verleiden om een kaartje te kopen bij een specifiek loket.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Dar es Salaam

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Grensgebied met Burundi

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Burundi. Dit gebied ligt in het westen van Tanzania. Op bepaalde doorgaande wegen zijn er regelmatig gewapende overvallen. Het gaat om de weg van Kigoma naar Kasulu en Kibondo.

Voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania. Hier bestaat het risico op een kaping. Voor zowel de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten. Informeer u goed voordat u het water op gaat.

Naar boven

Criminaliteit

In heel Tanzania bestaat een risico op gewelddadige berovingen en overvallen. Vooral in Dar es Salaam en in de Arusha-regio, maar ook op andere plekken in het land. Buitenlanders zijn regelmatig slachtoffer van gewapende overvallen en berovingen, onder andere vanuit rijdende auto’s, motoren en taxi’s in en rond het centrum van de grote steden.

Wees extra alert in de gebieden waar veel toeristen zijn zoals in Dar es Salaam. Ook in Arusha en het eiland Zanzibar worden incidenten gemeld.

Korte ontvoeringen komen voor in de grote steden. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi of in gewone persoons auto’s. Soms wordt er voorgesteld een lift te delen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij (of op weg naar) vliegvelden, hotels en een bus- of treinstation. Maar ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen, en toeristische trekpleisters als Coco Beach en Kariakoo in Dar es Salaam. Eenmaal in de taxi of persoons auto wordt de toerist bedreigt en dwingt de crimineel de toerist om op verschillende plaatsen geld op te nemen. Het advies is om het aanbod van een lift waar u niet om gevraagd heeft af te wijzen. Het accepteren van een voorstel om een rit de delen met een vreemdeling wordt sterk afgeraden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees voorzichtig als u op stille, verlaten stranden of in afgelegen gebieden loopt;
  • draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen in het zicht;
  • zorg dat u niet veel contant geld bij u heeft, verdeel zowel uw pasjes als contant geld over meerderen plaatsen;
  • als u op straat loopt, draag uw tas dan niet aan de straatkant. Loop zover mogelijk van de weg af en aan de kant van het tegemoetkomend verkeer;
  • houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op;
  • bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld;
  • rijd niet mee met onbekende personen die u vervoer aanbieden;
  • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
Naar boven

Terrorisme

In de landen in de hoorn en aan de oostkust van Afrika is een risico op terroristische aanslagen. Dus ook in Tanzania, zowel het vasteland als Zanzibar.

Wat zijn mogelijke doelwitten van aanslagen?

Strategische of symbolische plaatsen in het buitenland kunnen doelwit zijn van aanslagen. Ook plekken waar veel mensen komen. Dit zijn bijvoorbeeld bekende attracties, overheids- en militaire gebouwen, commerciële en toeristische centra, hotels, markten, religieuze ontmoetingsplaatsen, openbaar vervoer en andere plaatsen waar veel mensen komen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de autoriteiten op.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Tanzania. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Illegale souvenirs

Niet alle souvenirs mogen worden meegenomen uit Tanzania. Onder andere op de internationale vliegvelden controleert de douane voor vertrek op illegale ‘wildlife-souvenirs’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ivoor, koraal, schelpen, tanden, souvenirs van tropisch hardhout en huiden van dieren. Het in bezit hebben hiervan kan in Tanzania zeer hoge geldboetes of gevangenisstraffen tot gevolg hebben.

Ongeschreven regels en gewoonten

Reist u als vrouw in het islamitische Zanzibar buiten de strandresorts? Draag dan kleding die de schouders bedekt en draag geen broeken of rokken boven de knie. U vestigt anders onnodig de aandacht op uzelf. Dit kan leiden tot nare reacties van de lokale bevolking.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Tanzania kunnen aardbevingen voorkomen, meest recent op 10 september 2016 in de Kagera regio. Soms zijn deze aardbevingen voortekens van een uitbarsting van de vulkaan Lengai. De kans hierop is niet groot. Wilt u meer informatie over aardbevingen in Tanzania? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In het korte regenseizoen, van half november en december, en het lange regenseizoen, in maart, april en mei, kunnen overstromingen voorkomen. Dit heeft vooral zware gevolgen in dicht bevolkte gebieden zoals Dar es Salaam.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover? Informeer dan bij de ambassade van Tanzania in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Werken met een toeristenvisum (ook vrijwilligerswerk) is niet toegestaan in Tanzania.

Naar boven

Tips van de ambassade

Wilt u geld opnemen met een Nederlandse bankpas? Dat is alleen mogelijk bij een beperkt aantal geldautomaten. Die moeten het Maestro-/Mastercard-logo hebben. Deze vindt u vooral in de grote steden. Dit werkt overigens niet altijd. Vraag uw eigen bank of uw bankpas geschikt is voor geld opnemen in Tanzania.

Wilt u de Kilimanjaro beklimmen? Onderschat deze beklimming niet en bereidt u fysiek goed voor.

Bewaar kopieën van belangrijke documenten (paspoort, verzekering, vaccinatieboekje) online.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte