Reisadvies Sri Lanka

Laatst gewijzigd op: 07-08-2017 | Nog steeds geldig op: 18-10-2017

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Download de 24/7 BZ Reis app. Zie rubriek ‘Gezondheid’ voor de laatste epidemieën.

Kaartje bij reisadvies Sri Lanka
Download 'Kaart bij reisadvies Sri Lanka' (PDF, 214 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Colombo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

In 2009 eindigde de bijna 30 jaar durende burgeroorlog op Sri Lanka. Er is nog wel sprake van verscherpte controle door politie en legereenheden. Vooral in het oosten en in het noorden van het land. U moet u zich altijd kunnen legitimeren.

Demonstraties

Op Sri Lanka kunnen demonstraties voorkomen. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en andere plekken waar veel mensen samenkomen.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de media. Of vraag bij uw hotel om informative.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 118 en 119 (deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord), 011 24 33 333 en 011 26 91 500 (politie), 110 (ambulance),  011 24 22 222 (brandweer) 011-2421052 (toeristenpolitie).

Nederlandse ambassade in Colombo

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Colombo op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar gebieden in het noorden en oosten van Sri Lanka. In deze gebieden liggen nog niet geruimde mijnenvelden na de burgeroorlog die in 2009 eindigde. Het is daarom niet verstandig de weg te verlaten.

Het gaat om de volgende gebieden:

  • alle gebieden ten noorden van de A12, die Puttalam in het westen verbindt met Trincomalee in het oosten;
  • een gedeelte van het Trincomalee-district;
  • een gedeelte van het Batticaloa-district;
  • een gedeelte van het Ampara-district.
Naar boven

Criminaliteit

Het aantal berovingen en aanrandingen op Sri Lanka stijgt. Wees vooral voorzichtig op plekken waar veel toeristen komen, zoals stranden. Dit geldt vooral voor alleenreizende vrouwen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Reist u naar Sri Lanka? Houd dan ook rekening met het volgende:

  • Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook christenen, moslims en hindoestanen.
  • Draag gepaste kleding als u religieuze plaatsen bezoekt. Bedek uw schouders en benen.
  • Het is niet geaccepteerd dat u Boeddhatatoeages laat zien. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan.
  •  Het is niet gepast om u te laten fotograferen met uw rug gedraaid naar een Boeddhabeeld.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Fotograferen op zwaar beveiligde plekken met veel militairen en het fotograferen van personen in uniform is verboden op Sri Lanka. Maak ook geen foto’s van overheidsgebouwen en militaire objecten. 

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar op Sri Lanka. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, zoals Dengue, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om dengue en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Tijdens de moesson kan het extreem hard regenen. Dat kan leiden tot overstromingen.

Sri Lanka kent 2 moessons:

  • van juni tot en met augustus. In deze periode is er vooral veel regen in het westen en het zuidwesten van het eiland;
  • van oktober tot en met februari. In deze periode is er vooral veel regen in het noordoosten van het eiland.

Wilt u tijdens één van deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u goed over de situatie ter plaatse.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Uw reisdocument moet bij aankomst op Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

U kunt een toeristenvisum voor maximaal 30 dagen aanvragen via het Electronic Travel Authorization System van het ministerie van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka. Het is niet toegestaan met een toeristenvisum Sri Lanka in te reizen en andere activiteiten te ontplooien, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Meer informatie over reisdocumenten en over zakenvisa, studentenvisa, journalistenvisa en andere visa kunt u krijgen bij de ambassade van Sri Lanka in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte