Reisadvies Saoedi-Arabië

Laatst gewijzigd op: 13-04-2018 | Nog steeds geldig op: 24-05-2018

Op 11 april 2018 is er vanuit Jemen een raket afgevuurd op de hoofdstad Riyad. Deze raket is in de lucht tegengehouden. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen. Volg aanwijzingen van de autoriteiten op en volg de media. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Kaart bij reisadvies Saoedi-Arabië
Download 'Kaart bij reisadvies Saoedi-Arabië' (PDF, 496 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Riyad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Op 11 april 2018 is er vanuit Jemen een raket afgevuurd op de hoofdstad Riyad. Deze raket is in de lucht tegengehouden. Resten van deze raket kwamen terecht ten zuiden van Riyad. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie. Volg het plaatselijke nieuws via de media.

Begin juni 2017 heeft Saoedi-Arabië de diplomatieke banden met Qatar verbroken. De grensovergangen tussen beide landen zijn daarom gesloten. 

Het geweld tussen sjiitische demonstranten en Saoedische veiligheidstroepen in de wijk Awamiyya in de oostelijke stad Qatif is afgenomen. Ook het aantal aanslagen op Saoedische veiligheidstroepen neemt af. Bij acties van veiligheidstroepen tegen militante sjiieten zijn aan beide kanten slachtoffers gevallen. Reis niet naar de stad Qatif.

Sinds maart 2015 voert Saoedi-Arabië samen met coalitiepartners luchtaanvallen uit op Jemen. Sinds het begin van het conflict zijn er meerdere keren raketten vanuit Jemen op Saoedi-Arabië afgevuurd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Reis niet naar het grensgebied met Jemen.

De Saoedische autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in Saoedi-Arabië verscherpt. Extra veiligheidscontroles kunnen vertragingen opleveren op wegen, luchthavens en bij de toegang tot compounds waar westerlingen wonen. Volg aanwijzingen van de autoriteiten op.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In de Oostelijke provincie bestaat de meerderheid van de bevolking uit sjiieten. In dit gebied kwamen de laatste jaren demonstraties voor. Vooral in de wijk Awamiyya van de stad Qatif. Demonstraties zijn niet toegestaan door de autoriteiten van Saoedi-Arabië. Deze eindigen vaak met geweld. Bij demonstraties zijn doden en gewonden gevallen. Reis niet naar de stad Qatif. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Wees alert en mijd mensenmassa’s. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie. Volg het plaatselijke nieuws via de media.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 997 (ambulance), 998 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Riyad

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Riyad op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar het grensgebied met Jemen. Saoedi-Arabië voert sinds maart 2015 luchtaanvallen uit op Jemen. De spanningen in het grensgebied met Jemen kunnen daardoor oplopen. Ook zijn op de grens tussen Saoedi-Arabië en Jemen terroristen actief en komt illegaal personen- en goederenverkeer voor. Reis daarom niet naar het grensgebied met Jemen.

Reis niet naar de stad Qatif. Hier is het al langere tijd onrustig. Er komen demonstraties voor waarbij geweld wordt gebruikt. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak. In het grensgebied met Irak zijn strijders aanwezig die in Irak en Syrië met ISIS (Islamitische Staat) hebben meegevochten.

Overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de overige gebieden van Saoedi-Arabië. Onder meer vanwege terrorismedreiging.

Naar boven

Terrorisme

In Saoedi-Arabië bestaat een gevaar voor terroristische aanslagen, die ook gericht kunnen zijn tegen westerse personen en instellingen. Wees alert en mijd mensenmassa’s. Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie en actuele ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media.

ISIS (Islamitische Staat) heeft opgeroepen om aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië. Onder meer op westerlingen. Saoedi-Arabië is net als Nederland coalitiepartner in de strijd tegen ISIS. De Saoedische veiligheidstroepen ondernemen regelmatig acties tegen ISIS-militanten en sympathisanten.

In de afgelopen jaren zijn er aanslagen geweest:

  • Op 11 april 2018 is er vanuit Jemen een raket afgevuurd op de hoofdstad Riyad. Deze raket is in de lucht tegengehouden. Resten van deze raket kwamen terecht ten zuiden van Riyad. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen.
  • Op 25 maart 2018 zijn er vanuit Jemen raketten afgevuurd op de steden Najran, Jizan, Abha, Khamis Mushait en Riyad. Deze raketten zijn in de lucht tegengehouden. Resten van deze raketten vielen op de stad Riyad. Hierbij zijn slachtoffers gevallen.
  • In december 2017 is een raket afgevuurd op de stad Ryad.  
  • In mei 2017 zijn er meerdere aanslagen geweest in de wijk Awamiyya in de oostelijke stad Qatif.

Neem voor uw veiligheid onder meer de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. En locaties die niet beveiligd zijn.
  • Vermijd routine bij reizen en bezoeken, vooral bij woon-werkverkeer. Wissel uw reistijden af en varieer uw reisroutes.
  • Reis bij uitstapjes met meerdere personen en meerdere auto’s.
  • Informeer voor uw reis naar de veiligheidssituatie op de plaats van bestemming.
  • Zorg altijd voor goede communicatiemiddelen.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Strenge islamitische wetten

Het is van groot belang om de plaatselijke gebruiken en gewoonten in acht te nemen in Saoedi-Arabië. In het land gelden strenge islamitische wetten. Als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Maak ook geen foto’s van Saoedische vrouwen. Zij willen meestal niet dat iemand foto’s van hen maakt.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Saoedi-Arabië. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatieburea bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte