Reisadvies Oekraïne

Laatst gewijzigd op: 04-05-2017 | Nog steeds geldig op: 24-04-2018

Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Kaartje bij reisadvies Oekraïne.
Download 'Kaart bij reisadvies Oekraïne' (PDF, 612 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kiev, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

De veiligheidssituatie van de kuststrook van de provincie Zaporizja is verbeterd. U kunt hier weer naar toe reizen. Let wel op, er zijn veiligheidsrisico’s.

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg  bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale media. Vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Algemeen

Demonstraties 

In steden, vooral in het oosten en zuiden van het land, kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. Wees in steden zoals Kiev, Charkiv en Odessa, (zuiden van Oekraïne), Zaporizja en Dnipro (zuidoosten van Oekraïne) alert. Mijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen en militaire installaties. Waar demonstraties worden gehouden, staat meestal in lokale media.

Verkeersveiligheid

Het verkeer in Oekraïne is niet zonder gevaar. De wegen zijn vaak in slechte staat. Voertuigen zijn vaak onverlicht. Reis daarom niet na zonsondergang over de weg. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oekraïne op de website van de ANWB.

(Openbaar) vervoer in Kiev normaal, daarbuiten niet overal

Het (openbaar) vervoer in Kiev werkt normaal. Buiten Kiev kunt u hinder ondervinden. Door extreem winterweer kunnen vervoersproblemen ontstaan en bus- en vliegverkeer tijdelijk uitvallen.

Reizen naar de Krim

Sinds 27 december 2014 wordt het personen- en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim zwaar gehinderd. Dit komt omdat de Krim onder Russische controle is. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Hulp nodig in de provincies Donetsk, Loegansk of op de Krim?

In de provincies Donetsk en Loegansk kan de Nederlandse ambassade zeer beperkte consulaire bijstand bieden. Dat heeft te maken met de acties van separatisten en de ‘Anti Terrorisme Operatie’ van de Oekraïense overheid in deze regio’s. Daarbij wordt gewapend geweld gebruikt. Op de Krim kan de Nederlandse ambassade geen  consulaire bijstand bieden.

Nederlandse ambassade in Kiev

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Kiev op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar de provincies Donetsk en Loegansk of verlaat de regio

In de provincies Donetsk en Loegansk (Donbas regio) wordt gevochten. Er zijn groepen actief die willen dat de regio's een onderdeel worden van Rusland. De gewelddadige criminaliteit is sterk gestegen. Er zijn ontvoeringen en verdwijningen, bijvoorbeeld van journalisten. De politie in deze regio’s is niet goed in staat om de orde te bewaren. Vliegverbindingen en treinverbindingen met priovincies Donetsk en Loegansk zijn uitgevallen. In beide provincies voert de Oekraïense overheid een zogenaamde ‘Anti Terrorisme Operatie’ uit.

Reis niet naar de Krim

Reis niet naar de Krim. Het gebied is onder Russische controle. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Er zijn gewapende politiemannen en militairen in het hele gebied. De wetten, administratieve regels en munt (roebel) van Rusland zijn er ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.

Ukraine International Airlines heeft alle vluchten naar en van de stad Simferopol geannuleerd. Ook alle trein- en officiële busverbindingen naar de Krim zijn geannuleerd. Let goed op de Oekraïense wetgeving die bepaalt dat voor het in- en uitreizen van de “tijdelijk bezette gebieden” in Oekraïne een speciale vergunning is vereist. Dit geldt voor de Krim en bepaalde delen van de provincies Donetsk en Loegansk. Reizigers, ook buitenlanders, die zich niet aan deze wetgeving houden, begaan een strafbaar feit. Zij kunnen worden vervolgd door de Oekraïense autoriteiten.

Let op, veiligheidsrisico's

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar overige delen van Oekraïne.

In steden, kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. In de steden zoals Odessa, Zaporizja en Dnipro (in het oosten en zuiden van het land), is een verhoogde kans op gewelddadigheden. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de kuststreek van de provincie Zaporizja. Wees daarom alert in alle steden. Vermijd militaire installaties, plaatsen waar veel mensen komen en demonstraties. En plaatsen waar ongeregeldheden voorkomen.

Naar boven

Criminaliteit

Als gevolg van de situatie in het land is er sprake van een stijging van de kleine criminaliteit, met name in grote steden. Kleinschalige diefstal en berovingen komen voor. Zoals ook geldtrucs en wisseltrucs. Gebruik alleen officiële taxi’s, vooral vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad Kiev. Er zijn meldingen ontvangen van berovingen door personen die zich voordeden als politie. De officiële politie is goed herkenbaar en kan om hulp worden gevraagd wanneer u slachtoffer bent van criminaliteit. Ook in het uitgaansleven bestaat er een risico op beroving. Er worden regelmatig verdovende middelen toegevoegd aan drankjes. Wees alert in disco’s en nachtclubs. Pas ook op als u iemand nog nooit hebt ontmoet (bijvoorbeeld bij een ontmoeting via internet). In Oekraïne komt ook zware criminaliteit voor.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Oekraïne. Houd hier rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie. 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Oekraïne in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte