Reisadvies Nicaragua | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 17-05-2018 | Nog steeds geldig op: 19-09-2018

In het hele land zijn wegen geblokkeerd en vinden demonstraties plaats. Bij deze demonstraties wordt geweld gebruikt. Ook staakt het openbaar vervoer. Reis alleen naar Nicaragua als het noodzakelijk is. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Kaart bij reisadvies Nicaragua
Download 'Kaart bij reisadvies Nicaragua' (PDF, 290 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Nicaragua.

Op dit moment zijn er in het hele land wegen geblokkeerd en vinden er demonstraties plaats tegen de regering. Ook op de wegen van en naar de luchthaven van de hoofdstad Managua. Het openbaar vervoer staakt. De kans is groot dat u uw bestemming niet kunt bereiken. Als u in een onrustig gebied bent, blijf dan zoveel mogelijk binnen.

Er zijn demonstraties in het hele land waarbij vaak veel geweld wordt gebruikt. Daarbij zijn tientallen doden gevallen. U wordt aangeraden geen enkel risico te nemen en demonstraties te vermijden.

Blijf ook weg van samenscholingen en van andere plekken waar er kans op confrontatie is. Vooral in de steden en bij de universiteiten is het onrustig. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie.

De busbedrijven Ticabus en Nicabus, die tussen Costa Rica en Nicaragua reizen, ondervinden problemen bij de grens. Er rijden minder bussen. Houd rekening met vertragingen.

Voor consulaire hulpvragen kunnen Nederlanders 24/7 telefonisch contact opnemen met de ambassade via het 24/7 BZ contactcenter +31 247 247 247

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Verkeersveiligheid

Veel wegen en auto’s in Nicaragua zijn slecht verlicht. Ook andere weggebruikers zijn moeilijk te zien. Raakt u betrokken bij een verkeersongeval? Verplaats dan nooit de (huur)auto. U wordt dan automatisch schuldig bevonden.

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen als u met de auto reist:

 • wees voorzichtig als u na zonsondergang reist;
 • neem geen onbekenden mee;
 • houd uw ramen en deuren gesloten. Ook als u stil staat, bijvoorbeeld bij verkeerslichten. Dit heeft te maken met mogelijke overvallen.

Noodsituatie

Bel het alarmnummer 118 (politie), 128 (ambulance), 115 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Nicaragua

Er is geen Nederlandse ambassade in Nicaragua. Neem bij vragen contact op met de ambassade in San José, Costa Rica.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Managua

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Nicaragua.

In het hele land zijn wegen geblokkeerd en vinden demonstraties plaats tegen de regering van Nicaragua. Bij deze demonstraties wordt geweld gebruikt en zijn tientallen doden gevallen. U wordt aangeraden geen enkel risico te nemen en demonstraties te vermijden. Als u in een onrustig gebied bent, blijf dan zoveel mogelijk binnen. Ook staakt het openbaar vervoer. De kans is groot dat u uw bestemming niet kunt bereiken. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld de informatie in de media.

In de volgende gebieden maken kleine gewapende bendes de wegen onveilig:

 • de noordelijke Triangulo Minero (mijnendriehoek);
 • de Noord Atlantische Autonome Regio (afkorting R.A.A.N.);
 • in en rond de steden Siuna, Rosita en Bonanza.

Reis niet na zonsondergang in deze gebieden.

Let ook op in de volgende gebieden voor criminaliteit:

 • autonome Regionen aan de Atlantische kust (bekend onder de afkortingen R.A.A.N. en R.A.A.S.). Vooral buiten de steden en in bosgebieden;
 • Corn Island en Little Corn Island. Loop niet alleen op het strand;
 • berggebieden in de gebieden Jinotega en Matagalpa. Er is hier weinig politie aanwezig;
 • de grote steden Managua, Granada en Leon;
 • in de toeristische plaatsen aan het strand (San Juan del Sur);
 • de grensovergang van en naar Costa Rica.
Naar boven

Criminaliteit

Nicaragua staat bekend als een veilig land. Toch kan het door armoede ook in Nicaragua onveilig zijn. Gewelddadige criminaliteit komt voor in de grote steden, zoals Managua, Granada en Leon. En ook aan het strand in toeristische plaatsen (San Juan del Sur). Let vooral goed op in de buurt van markten, busterminals en bij de grensovergang van en naar Costa Rica.

Korte ontvoeringen

In Nicaragua komen soms korte ontvoeringen voor. Dit is een manier om u te beroven. Eerst spreekt een ‘spotter‘ u aan in een bus, op een busstation of op straat. Dit kan een man of een vrouw zijn. Hij of zij stelt u voor om samen een taxi te nemen. Dit is dan geen taxi, maar een personenauto zonder taxi-kenmerken. Na enkele meters stappen ook andere personen in. Daarna volgen bedreigingen, diefstal van persoonlijke eigendommen en een toer langs geldautomaten om met uw bankpas te pinnen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • loop na zonsondergang niet alleen op straat;
 • neem geen waardevolle voorwerpen mee;
 • draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • maak gebruik van taxi’s die aanbevolen worden door de grotere hotels of andere betrouwbare bedrijven of organisaties.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Nicaragua kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Nicaragua is gevoelig voor aardbevingen. Ook heeft het land een aantal actieve vulkanen. Voor meer informatie, ga naar de Spaanstalige website van SINAPRED.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar de Engelstalige websites van:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Nicaragua in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte