Reisadvies Mongolië

Laatst gewijzigd op: 04-04-2017 | Nog steeds geldig op: 25-06-2017

Blijf bereikbaar in crisissituaties. Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Download 'Kaart bij reisadvies Mongolië' (PDF, 340 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Peking (China), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Vanaf 1 januari 2016 is voor binnenkomst in Mongolië een visum verplicht. Tot die datum zijn Nederlanders tijdelijk hiervan vrijgesteld. Deze verplichting geldt voor een transitvisum en een visum kort verblijf tot maximaal 30 dagen.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Mongolië. Mongolië is een groot en dunbevolkt land. Reizen buiten de grote steden kan moeilijk en potentieel gevaarlijk zijn als u er niet goed bekend bent. Er is geen uitgebreid wegennet. Gaat u reizen door Mongolië? Houd dan rekening met het volgende:

  • Vermijd reizen zonder reisgenoten in afgelegen gebieden.
  • Reis altijd met minimaal 2 voertuigen.
  • Navigatieapparatuur is niet in alle gebieden goed te gebruiken.
  • Mobiele telefoons hebben in sommige gebieden geen bereik.

Vergunning nodig in grensgebieden

Buitenlandse reizigers mogen alleen in de grensgebieden reizen met een speciale vergunning van de State Frontier Guard Authority. De grensgebieden kunnen zich uitstrekken tot een straal van 100 kilometer van de grens. Slechts een beperkt aantal grensposten zijn open voor buitenlanders.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 102 (politie), 103 (ambulance, telefoonnummer wordt waarschijnlijk niet beantwoord) 101 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Mongolië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mongolië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Peking (China).

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de ambassade van Duitsland in Ulaan Baatar. Houd er rekening mee dat consulaire bijstand niet snel beschikbaar is. Dit komt omdat Mongolië zo uitgestrekt is. De ambassade heeft tijd nodig om u te bereiken.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Criminaliteit

Zakkenrollers zijn actief op plaatsen waar veel mensen zijn. Bijvoorbeeld op markten, in warenhuizen en bij toeristische attracties. Dit geldt bijzonder in de hoofdstad Ulaan Baatar.

In Ulaan Baatar komen (gewelddadige) overvallen op buitenlanders voor. Ga na zonsondergang niet alleen over straat en reis niet alleen per taxi. U bent dan een makkelijk doelwit. Vermijd illegale taxi’s. Het komt voor dat er onenigheid ontstaat over het te betalen bedrag van de taxirit wat uit kan lopen op zwaardere agressie.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van politie, leger of militairen

Maak geen foto’s van de politie, het leger of militairen. Dit is verboden en wordt beschouwd als een misdrijf. Maak ook geen foto's van militaire installaties en veiligheidsinstallaties.

Vraag toestemming als u foto’s wilt maken van of bij boeddhistische kloosters.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mongolië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Dragen van informele kleding is onbeleefd

Het dragen van te informele kleding (korte broeken, korte mouwen) wordt al snel als onbeleefd ervaren.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

 

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

In Mongolië zijn de medische voorzieningen beperkt. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In het westen van Mongolië kunnen zware aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Mongolië in Breda. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Visumplicht voor kort verblijf tot 30 dagen

Sinds 1 januari 2016 heeft u voor een kort verblijf tot 30 dagen een visum nodig. Als u geen Mongoolse registratiekaart heeft, moet u altijd uw paspoort bij u hebben.

Verblijf langer dan 30 dagen

Blijft u langer dan 30 dagen in Mongolië en heeft u geen inreis-/uitreisvisum? Dan moet u zich binnen een week na aankomst registreren bij de Mongolian Immigration Agency in Ulaan Baatar.

Verblijf langer dan 90 dagen

Blijft u langer dan 90 dagen in Mongolië? Dan moet u een uitreisvisum aanvragen om het land uit te kunnen reizen. Dit uitreisvisum kunt u krijgen bij de Mongolian Immigration Agency. De afgifte ervan duurt ongeveer 10 dagen. U heeft geen uitreisvisum nodig als u minder dan 90 dagen in Mongolië verblijft.

De autoriteiten in Mongolië mogen u het uitreizen weigeren. Bijvoorbeeld als:

  • u in een civiele rechtszaak zit;
  • er een strafrechtelijk onderzoek naar u loopt;
  • als u de immigratieregels heeft overtreden.

Naar boven

Tips van de ambassade

Op het bezit en gebruik van softdrugs en harddrugs staan lange gevangenisstraffen.

Bewaar een kopie van uw paspoort gescheiden van uw paspoort. En berg de kaart met inreisstempel van de immigratiedienst van Mongolië veilig op.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte