Reisadvies Mexico

Laatst gewijzigd op: 26-09-2017 | Nog steeds geldig op: 18-10-2017

Het openbare leven komt weer op gang in de door de aardbevingen getroffen gebieden. Het vliegveld van Mexico-Stad is open en het openbaar vervoer rijdt weer. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het advies op van de lokale autoriteiten en uw reisagent. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

 

Download 'Kaart bij reisadvies Mexico' (PDF, 1,3 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Het openbare leven komt weer op gang in de door de aardbevingen getroffen gebieden. Het vliegveld van Mexico-Stad is open en het openbaar vervoer rijdt weer. Er zijn metrolijnen die nog niet werken.

Op 19 september 2017 is Mexico getroffen door een tweede aardbeving  met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag dichtbij de stad Puebla, ongeveer 140 km ten zuidoosten van Mexico Stad. In de omgeving van de stad Puebla en Mexico Stad zijn slachtoffers gevallen. Er is schade aan gebouwen. Volg het advies op van de lokale autoriteiten en uw reisagent. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Eerder was er op 7 september 2017 een aardbeving voor de kust van de staat Chiapas met een kracht van 8.1 op de schaal van Richter.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Reizen over de weg

Reis na zonsondergang bij voorkeur niet over de weg, vooral niet in afgelegen gebieden. De meest veilige wegen zijn de tolwegen (‘cuota’). Reist u met de bus? Koop dan een kaartje bij 1 van de beter bekendstaande busmaatschappijen.

Controleposten op doorgaande wegen

In Mexico kunt u controleposten tegenkomen op sommige doorgaande wegen. Het leger of de politie kan op deze plekken de auto’s grondig onderzoeken. Let op als u een groep militairen of politiemensen tegenkomt. Volg de aanwijzingen op tijdens een onderzoek.

Neem officiële (luchthaven)taxi’s

Reist u van het vliegveld naar de stad? Gebruik dan de officiële luchthaventaxi's (‘taxi’s autorizados’). De loketten staan duidelijk aangegeven. In Mexico-Stad kunt u beter telefonisch een taxi bestellen of taxi's van een standplaats nemen (‘taxi's de sitio’) dan een taxi op straat aanhouden.

Zogenaamde vergoedingen bij verkeersongevallen

Bij een verkeersongeluk komt het voor dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeluk (ook onschuldige) vasthoudt tot  zij een vergoeding betalen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Mexico op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 066 (politie), 065 (ambulance), 068 (brandweer) (telefoonnummers werken niet in het hele land).

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Nederlandse ambassade in Mexico-Stad

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Mexico-stad op de website.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • De deelstaat Tamaulipas. In deze deelstaat is het onveilig door criminaliteit en geweld tussen onderling rivaliserende drugsbendes;
 • Het gehele grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Hier zijn veiligheidsrisico’s door activiteiten en criminaliteit van drugsbendes. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het gedeelte van het grensgebied met de Verenigde Staten vanaf Ciudad Juárez naar de oostkust (met de steden Piedras Negras, Nuevo Laredo, Reynosa en Matamoros);
 • De deelstaat Guerrero en de stad Acapulco, met uitzondering van het gebied van de grens met de deelstaten Morelos en Estado de Mexico tot de stad Taxco en de toeristische centra van Zihuatanejo, Ixtapa. Reis bij voorkeur per vliegtuig naar deze toeristische bestemmingen. In de deelstaat Guerrero is meer onrust ontstaan na de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala in september 2014. Er zijn veel demonstraties en er zijn regelmatig confrontaties met de politie. Ook is het geweld van rivaliserende drugsbendes in deze deelstaat toegenomen;
 • De regio Tierra Caliente in Michoacán. In deze regio zijn er sinds januari 2014 meer confrontaties tussen gewapende burgergroepen (grupos de autodefensa), criminele organisaties, politie en het leger. Daarbij zijn doden gevallen.

Veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar verschillende gebieden in Mexico. Vooral in de volgende deelstaten waar veel (drugs)afrekeningen zijn:

 • Baja California;
 • Colima;
 • Chihuahua;
 • Coahuila;
 • Distrito Federal;
 • Durango;
 • Nayarit (met uitzondering van de weg van Punta de Mita tot en met Puerto Vallarta);
 • Nuevo León;
 • San Luis Potosí;
 • Sinaloa;
 • Sonora;
 • Zacatecas;
 • Het gedeelte van het grensgebied met de Verenigde Staten van Ciudad Juarez naar de westkust.

Veiligheidsrisico’s in de grensstreek van de deelstaat Chiapas

In de grensstreek van de deelstaat Chiapas heerst nog enige spanning. Bewapende groepen hebben daar ‘eigen gebieden’. Die eigen gebieden zijn niet te herkennen en er is weinig politie. Wees alert op risico’s in deze regio.

Veiligheidsrisico’s in Oaxaca, Guerrero en Michoacán

In de steden en gebieden Oaxaca, Guerrero en Michoacán neemt de bevolking soms het recht in eigen hand wat betreft orde en veiligheid. De inwoners zijn niet tevreden over het werk van de lokale politie.  In Oaxaca leidden demonstraties in het verleden tot geweld tussen demonstranten en de politie. Daarbij vielen doden en gewonden. Vermijd demonstraties en grote groepen mensen.

Overige veiligheidsrisico’s

Ook in de overige deelstaten van Mexico kan geweld voorkomen. Bijvoorbeeld bedreiging, beroving, afpersing, wegafzetting, ontvoering, marteling of moord door een criminele organisatie. Wees alert op de risico’s in deze gebieden.

Over het algemeen zijn de toeristische plaatsen een stuk veiliger.

Reis niet na zonsondergang. Let ook extra op bij het uitgaan.

Naar boven

Criminaliteit

Geweld in drugsoorlog

Er is in Mexico sprake van geweld tussen drugsbendes onderling en tussen drugsbendes en de politie en het leger. Maar er is ook geweld tussen de drugskartels onderling. De bendes staan erom bekend veel geweld te gebruiken. Deze drugsoorlog is meestal niet gericht tegen burgers. Maar ook voor burgers bestaat het gevaar slachtoffer te worden van deze oorlog. Er vielen hierdoor al vele doden.

Risico op beroving

In de grote steden loopt u het risico om beroofd te worden. Reist u met het openbaar vervoer in (de buurt van) populaire toeristische plaatsen of in Mexico-Stad? Wees dan extra alert op het vliegveld of op een busstation. Hier vinden berovingen plaats. Vaak net nadat het slachtoffer geld heeft gewisseld of opgenomen.

Er vinden soms ook berovingen plaats in lijnbussen die naar toeristische bestemmingen rijden. Bijvoorbeeld op de route van Mexico-Stad naar Teotihuacan. Reis alleen in eersteklas bussen.

Als u slachtoffer wordt van een beroving, geef dan uw bezittingen af en verzet u niet. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld.

Risico op ontvoering

In de stedelijke gebieden van Mexico (dus ook in Mexico-Stad) vinden korte ontvoeringen plaats. Het slachtoffer moet dan onder dwang geld uit een geldautomaat halen. Meestal duurt een ontvoering ongeveer 24 uur. De ontvoerder kan dan meerdere malen geld opnemen. Als het slachtoffer familie of vrienden in de buurt heeft, kan de ontvoerder ook losgeld eisen. Langere ontvoeringen komen ook voor. Het is mogelijk dat de lokale politie samenwerkt met de ontvoerders. In het overgrote deel van de gevallen komt het slachtoffer vrij na betaling van losgeld.

Vooral in de volgende deelstaten vormt criminaliteit een probleem:

 • Estado de México;
 • Tamaulipas;
 • Guerrero;
 • Michoacan;
 • Morelos;
 • Jalisco;
 • Veracruz;
 • Mexico-Stad (inclusief de stadsdelen die veel toeristen trekken).

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • wees voorzichtig als u in het openbaar over geld of zaken spreekt;
 • wees alert als vreemden u vragen naar persoonlijke informatie of financiële hulp;
 • draag geen opvallende sieraden, juwelen en horloges;
 • draag geld, creditcards en belangrijke papieren zoals uw paspoort, dicht op uw lichaam;
 • houd uw bagage goed in de gaten, ook in de lobby van een hotel;
 • wees voorzichtig met het aannemen van eten, drinken of een ritje van vreemden;
 • verlies uw eten en drinken niet uit het oog in een bar of restaurant;
 • vermijd afgelegen plekken, zoals verlaten stranden;
 • reis zo min mogelijk alleen.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich hieraan houden. Net zoals de inwoneers van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen. 

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actueie epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In de buurt van Mexico-Stad ligt de vulkaan Popocatépetl. Deze vulkaan is nog steeds actief. Het gebied rond de vulkaan is gesloten voor publiek. Reist u naar Mexico-Stad, Puebla of omgeving? Volg dan de situatie van de Popocatépetl op de website van de Mexicaanse overheid.

Aardbevingen

In Mexico kunnen aardbevingen voorkomen. Soms ook zware aardbevingen. Vooral de westkust (van Baja California tot en met Chiapas) tot het midden van het land (ook de stad Mexico) is aardbevingsgevoelig.

Op 19 september 2017 is Mexico getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag dichtbij de stad Puebla, ongeveer 140 km ten zuidoosten van Mexico Stad.

Op 7 september 2017 heeft voor de kust van de staat Chiapas een aardbeving plaatsgevonden. Deze had een kracht van 8.1 op de schaal van Richter. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Deze stormen en orkanen komen voor aan beide kusten van Mexico. Aan de Golf van Mexico/Caribische Zee van juni tot en met oktober. En aan de kust van de Stille Oceaan van mei tot en met oktober. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Schade door orkanen

In september 2014 zorgde de orkaan Odile voor veel overlast aan de westkust met name in de deelstaat Baja California Sur, in het gebied van Los Cabos tot La Paz. Hierdoor heeft de infrastructuur (wegen, elektriciteit- en watervoorziening en het vliegveld) veel schade opgelopen. Ook toeristenvoorzieningen hebben schade opgelopen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mexico in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte