Reisadvies Mauritanië

Laatst gewijzigd op: 02-06-2017 | Nog steeds geldig op: 20-09-2017

Het gebied ten westen van de lijn tussen de steden Rosso – Akjoujt (zie kaart) is veiliger geworden maar er zijn nog wel veiligheidsrisico’s. U kunt wanneer het noodzakelijk is vliegen naar de steden Fderik en Zouirat. Wees alert, vooral bij reizen buiten de grote steden.

Kaartje bij het reisadvies Mauritanië
Download 'Kaart bij reisadvies Mauritanië' (PDF, 303 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Reis alleen als het noodzakelijk is ten oosten van de lijn tussen de steden Rosso - Akjoujt. Reis in dit gebied aleen op doorgaande wegen en altijd in konvooi van minimaal 2 tot 3 voertuigen. Vlieg alleen als het noodzakelijk is direct naar de steden Fderik en Zouirat. Het gebied ten westen van de lijn tussen de steden Rosso – Akjoujt (zie kaart) is veiliger geworden. Er zijn nog wel veiligheidsrisico’s. Wees alert, vooral bij reizen buiten de grote steden.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Gaat u voor zaken of studie naar Mauritanië? Neem dan voor uw reis contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal). Vraag naar de veiligheidsrisico’s en adviezen bij de ambassade. Laat u bij uw bezoek naar Mauritanië begeleiden door iemand die het land goed kent. Iemand die u wegwijs kan maken en u advies kan geven.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 (politie), 118 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Mauritanië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Nouakchott.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Niet reizen

Reis niet naar:

  • het gebied ten oosten van de lijn Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Boû Steïlé;
  • de grensgebieden met Marokko, Mali, West-Sahara en Algerije.

Alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het gebied ten oosten van de lijn tussen de steden Rosso - Akjoujt (zie kaart). Vlieg alleen als het noodzakelijk is naar de steden Fderik en Zouirat.
  • Reis buiten de grotere steden alleen op de doorgaande wegen en in een konvooi van minimaal 2 tot 3 voertuigen.

Let op, veiligheidsrisico’s

Het gebied ten westen van de lijn tussen de steden Rosso – Akjoujt (zie kaart) is veiliger geworden maar er zijn nog wel veiligheidsrisico’s.

Dit geldt ook voor de gebieden die onder volledige controle staan van politie en militairen. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Blijf op de grote, doorgaande verharde wegen.
  • Reis niet na zonsondergang.
  • Houd bij check-points reisgegevens gereed.
  • Laat u afhalen van het vliegveld door een auto met chauffeur of van tevoren gereserveerde taxi.
Naar boven

Criminaliteit

Het is in Mauritanië erg lastig om te betalen met een pinpas of creditcard. Neem niet te veel (contant) geld mee op zak. Dat kan gevaarlijk zijn. U loopt dan het risico op een beroving.

Naar boven

Terrorisme

Sinds december 2007 zijn er verschillende terroristische aanslagen in Mauritanië gepleegd. De terroristische Al Qaida in de Maghreb (AQIM) eiste deze aanslagen op. De aanslagen richten zich vooral tegen westerlingen. Maar ook tegen Mauritaniërs die zich inzetten voor de veiligheid. Wees alert op plekken waar veel buitenlanders komen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten en overheidsdienaren zoals de politie en het leger in Mauritanië. Dit is verboden.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Mauritanië. Er staat in de wet de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Streng islamitisch land

Mauritanië is een streng islamitisch land. Vrouwelijke reizigers wordt geadviseerd zich bedekt te kleden: broek of rok tot ruim onder de knie en geen blote armen.  

Alcohol is verboden

De import, verkoop en het publiekelijk drinken van alcohol is verboden. 

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mauritanië in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

U kunt niet pinnen in Mauritanië. Creditcards worden niet geaccepteerd. Neem dus contant geld of travellers cheques mee. Regulier bankverkeer is moeizaam.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte