Reisadvies Mali

Laatst gewijzigd op: 18-09-2017 | Nog steeds geldig op: 20-04-2018

Blijf tijdens reizen in beveiligde hotels met zichtbare bewaking en toegangscontrole. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Download 'Kaart bij reisadvies Mali' (PDF, 506 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bamako, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Verblijf tijdens reizen in beveiligde hotels met zichtbare bewaking en toegangscontrole.

Bij een aanslag in de stad Bamako zijn op 18 juni 2017 doden en gewonden gevallen

De Malinese autoriteiten hebben in 2016 de noodtoestand verlengd. Deze is nog steeds van kracht. Veiligheidsdiensten en leger hebben daarmee ruimere bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.

Mijd veel bezochte publieke plaatsen. Bijvoorbeeld overheidsgebouwen, locaties waar veel buitenlanders komen, westerse uitgaansgelegenheden en andere plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Vooral als deze plaatsen direct te bereiken zijn vanaf de openbare weg. Volg de instructies van de autoriteiten strikt op. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen bijvoorbeeld via de media.

Voor Nederlanders een verhoogd risico op geweld en aanslagen

In Mali bestaat een risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico. Er zijn in Mali Nederlandse militairen aanwezig zijn. De militairen maken deel uit van de vredesmacht van de Verenigde Naties (MINUSMA) en helpen om de vrede te bewaken en het land opnieuw op te bouwen.

Vermijd demonstraties

In Mali kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen. Blijf alert.

Informeer naar veiligheidsrisico’s

Informeer vóór uw reis naar de veiligheidsrisico’s bij de Nederlandse ambassade in Bamako, en vraag om advies.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Gaat u (tijdelijk of blijvend) naar Mali? Bereid uw reis dan goed voor. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Neem geschikte communicatiemiddelen mee.
 • Informeer u over veiligheidsrisico’s, eventueel direct bij de Ambassade.
 • Informeer u over de (politieke) ontwikkelingen.
 • registreer u via het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Overnacht in hotels met zichtbare bewaking en een toegangscontrole.

 • Zorg ervoor dat uw verblijfplaats steeds bekend is.
 • Blijf op de grote, doorgaande verharde wegen.
 • Reis niet alleen.
 • Reis niet na zonsondergang.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 15 (ambulance), 18 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Bamako

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Bamako op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis niet naar:

 • de hele noord-zuid grensstrook met Mauritanië.
 • Het noordoosten van de regio Kayes, inclusief de steden Nioro, Sandaré en Diéma.
 • Het gebied ten noorden van de lijn Bafoulabé-Diedieni-Banamba-Ségou-Markala-Mopti-Bankass. Hier is criminaliteit (vooral smokkel en drugshandel) en kans op terroristisch aanslagen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden in Mali.

Naar boven

Criminaliteit

In Mali is criminaliteit. Dat is het gevolg van de oorlog in het noorden en de activiteiten van terroristische groepen en criminele netwerken (met name in drugshandel en mensensmokkel). De criminaliteit komt vooral voor in deze gebieden:

 • Het grensgebied met Mauritanië.
 • Ten zuiden van de stad Timboektoe.
 • Ten noorden van de stad Gao.

In het zuiden van het land is er relatief weinig misdaad en criminaliteit.

Naar boven

Terrorisme

In Mali worden terroristische aanslagen en ontvoeringen gepleegd die gericht zijn op buitenlanders en westerse doelen.

 • Bij een aanslag in de stad Bamako zijn op 18 juni 2017 doden en gewonden gevallen.

 • Op 20 november 2015 was er een gewapende aanval op het hotel Radisson in de stad Bamako.

In het noorden van het land vinden regelmatig nog terroristische aanslagen plaats. Daar is de terreurorganisatie Al Qaida in de Maghreb (AQIM) actief. Het risico op aanslagen blijft bestaan.

Het risico op aanslagen is hoog in de volgende gebieden:

 • Ten noorden van de stad Timboektoe.
 • Rond de steden Gao en Menaka en in en rond de stad Kidal.
 • De stad Bamako.
 • Het grensgebied met Algerije.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.  

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Mali in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

 • U kunt niet overal en met alle creditcards betalen. Met Mastercard kunt u bijna nergens betalen. Visacards worden wat vaker geaccepteerd;
 • Neem voldoende contant geld mee;
 • Omdat Mali in veel gebieden onveilig is, dekken niet alle verzekeringsmaatschappijen schade. Ga na of schade die wordt veroorzaakt in Mali verzekerd is.
Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte