Reisadvies Maleisië

Laatst gewijzigd op: 18-08-2017 | Nog steeds geldig op: 24-02-2018

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. Download de 24/7 BZ Reis app. Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Download 'Kaart bij reisadvies Maleisië' (PDF, 689 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de ambassade in Kuala Lumpur.

Naar boven

Algemeen

Demonstraties

In Maleisië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

In Maleisië is het voor buitenlanders verboden deel te nemen aan demonstraties. Neemt u in Maleisië deel aan een demonstratie dan bent u strafbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (112 vanaf mobiele telefoon, politie en ambulance), 994 (112 vanaf mobiele telefoon, brandweer), 03 21 49 65 90 (toeristenpolitie).

Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de oostelijke kuststrook van Sabah en de oostelijke eilanden. Criminelen ontvoeren met enige regelmaat toeristen uit resorts.

De groepering Abu Sayaf, gelinkt aan Islamitische Staat, is mogelijk bezig het werkgebied in Sabah uit te breiden. Deze groepering heeft in het verleden ook toeristen ontvoerd.

Naar boven

Criminaliteit

Vooral in de grote steden komt tassenroof voor. Hierbij probeert iemand die op een motor rijdt een tas af te pakken. Wees hier alert op. Ook komen (gewelddadige) straatovervallen voor.

Naar boven

Terrorisme

In Maleisië is er een risico op terroristische aanslagen. Terugkerende jihadisten en lokale handlangers van de Filipijnse Abu Sayaf vormen een bedreiging.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugsgebruik strafbaar

De rechter in Maleisië kan voor drugsbezit, drugsgebruik en drugshandel de doodstraf opleggen. U bent in Maleisië ook strafbaar als u drugs heeft gebruikt voordat u Maleisië inreist. Dit kan worden aangetoond doordat er bijvoorbeeld sporen van drugs in uw urine worden aangetroffen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Maleisië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering. 

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is 6 maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

Aan de oostkust van het schiereiland van Maleisië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen.

Tropische regens en overstromingen kunnen vooral voorkomen in:

  • de deelstaten Kelantan en Terengganu;
  • het Taman Negara Nationaal Park in Pahang.

Gebieden kunnen door de overstromingen worden afgesloten. Soms worden dan tienduizenden (soms honderdduizenden) bewoners geëvacueerd.

Van juni tot september kan de lucht ernstig vervuild zijn op het schiereiland van Maleisië. Dat komt door bosbranden in Indonesië. Wilt u tijdens een van deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Maleisië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Let op dat uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig is als u Maleisië verlaat. Is dat niet het geval dan kunt u wel worden binnengelaten, maar komt u misschien in de problemen bij uitreis. Immigratiewetten in Maleisië zijn heel streng. Personen die zich er niet aan houden, kunnen lijfstraffen krijgen.

Naar boven

Tips van de ambassade

U kunt met uw Nederlandse pinpas niet bij alle banken geld pinnen. U kunt wel geld pinnen bij de banken HSBC, Maybank en Standard Chartered. Uw pinpas is standaard geblokkeerd voor opnames buiten Europa. Denk eraan om die blokkade op te heffen voor u naar Maleisië reist.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte