Reisadvies Japan

Laatst gewijzigd op: 29-09-2017 | Nog steeds geldig op: 17-03-2018

In augustus heeft Noord-Korea raketten gelanceerd die over het noordelijk deel van Japan gingen. Bij dit soort incidenten schakelen de Japanse autoriteiten een luchtalarm in. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Download 'Kaart bij reisadvies Japan' (PDF, 792 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tokio, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In augustus heeft Noord-Korea raketten gelanceerd die over het noordelijk deel van Japan gingen. De raketten zijn in zee geland. Bij dit soort incidenten schakelen de Japanse autoriteiten een luchtalarm in. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Lees de instructies van de Japanse autoriteiten.

In heel Japan geldt een risico voor aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan. Soms kunnen zich daarbij ernstige beschadigingen voordoen aan gebouwen en infrastructuur waardoor het minder veilig is.  

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het land. In Japan zijn apps voor uw telefoon beschikbaar die waarschuwen voor aardbevingen en tsunami’s.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Japan. De grootste dreigingen zijn natuurrampen.

De aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 hebben in de kustgebieden van de prefecturen (provincies) Iwate, Miyagi en Fukushima, grote schade veroorzaakt. In de getroffen gebieden werken mensen aan de heropbouw. Wilt u naar deze regio reizen? Informeer u dan vooraf goed over de situatie.

Op 14 en 16 april 2016 vonden op het eiland Kyushu aardbevingen plaats. Het gebied in de prefectuur Kumamoto werd het meest getroffen.  Doorgaande wegen spoorwegverbinding en enige wegen zijn inmiddels weer hersteld. Blijf alert.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Japan op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 119 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Japan

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Tokio op de website.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Naar boven

Onveilige gebieden

Rampgebied rond Fukushima

U kunt niet reizen in het gebied dat de Japanse overheid heeft afgesloten naar aanleiding van de kernramp in 2011. Bekijk welke gebieden dit zijn op de website van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie.

Naar boven

Criminaliteit

In de populaire uitgaanscentra in Japan (Roppongi en Shinjuku in Tokio, Namba in Osaka) is bekend dat buitenlanders soms worden gedrogeerd (drink spiking) en dan worden beroofd.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kost en van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Japan kunnen van mei tot en met november tropische stormen (tyfoons) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen, zeebevingen en tsunami’s

In heel Japan geldt een risico voor aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan. Bij een grote aardbeving houden naschokken soms nog een jaar of langer aan. Dit was bijvoorbeeld het geval met de aardbeving van 11 maart 2011. Op de website van Tokyo Metropolitan Government staat precies wat u moet doen bij een aardbeving.

Actieve vulkanen

Er is een aantal actieve vulkanen in Japan. Blijf uit de buurt en volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Japan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Het is niet nodig u vooraf te laten vaccineren voor een reis naar Japan. De zomers zijn erg heet en vochtig. Zorg ervoor dat u voldoende beschermd bent tegen zonnebrand, oververhitting en uitdroging.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte