Reisadvies Guinee-Bissau | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-11-2017 | Nog steeds geldig op: 19-08-2018

In Guinee-Bissau kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vooral in de hoofdstad Bissau. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie.

Download 'Kaart bij reisadvies Guinee-Bissau' (PDF, 369 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

In Guinee-Bissau kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vooral in de hoofdstad Bissau. Vermijd daarom demonstraties.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 117 (politie), 118 (brandweer) .

Geen Nederlandse ambassade in Guinee-Bissau

Er is geen Nederlandse ambassade in Guinee-Bissau. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal).

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Bissau.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordwesten van Guinee-Bissau, het grensgebied met Senegal. Er bestaat nog steeds gevaar voor mijnen in geheel Guinee-Bissau. Dit geldt niet voor de hoofdstad Bissau. Het gevaar is groter in het noorden.

Ten noorden van Guinee-Bissau, in de Senegalese regio Casamance, zijn er conflicten geweest tussen het Senegalese leger en rebellen. Zij waren actief vanuit Guinee-Bissau. Als gevolg hiervan liggen er mijnenvelden in het grensgebied tussen Senegal en Guinee-Bissau. Sinds 2015 is er een bestand gesloten met de rebellen, maar de mijnenvelden zijn nog niet geruimd. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar het noordwesten van Guinee-Bissau, het grensgebied met Senegal.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Guinee-Bissau.

Naar boven

Criminaliteit

Guinee-Bissau is een zeer arm land. De stadscriminaliteit in de hoofdstad Bissau neemt toe. Neem daarom voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • reis niet na zonsondergang;
  • reis niet alleen;
  • neem geen waardevolle spullen mee op straat;
  • houd uw spullen goed in de gaten. Vooral als u met het openbaar vervoer reist.
Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Drugsgebruik wordt zwaar bestraft

Gebruik geen drugs. Op het gebruik van drugs staan zware straffen. En de omstandigheden in gevangenissen zijn erg slecht.  

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Maak geen foto’s van gebouwen en personen in Guinee-Bissau. Dit wordt niet gewaardeerd. Vraag eerst toestemming voordat u een gebouw of persoon fotografeert.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat u medisch geëvacueerd moet worden. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.  

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In Guinee-Bissau loopt het regenseizoen van juni tot en met november. In deze periode zijn de onverharde wegen mogelijk niet begaanbaar. Dat geldt ook in de hoofdstad. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Guinee-Bissau in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Tips van de ambassade

Neem altijd identiteitspapieren mee

Zorg dat u altijd identiteitspapieren op zak heeft. Er wordt vaak gecontroleerd.

Weinig of geen mogelijkheid om te pinnen

In Guinee-Bissau kunt u niet gemakkelijk pinnen met uw Nederlandse bankpas. Neem daarom genoeg contant geld mee. Euro’s of dollars kunt u ter plekke te wisselen. Bewaar het geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek, zoals een hotelkluis. Door het risico op overvallen kunt u beter geen grote bedragen op zak hebben.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven

Blijf op de hoogte